Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απαλλαγή ΦΠΑ (λόγω τζίρου < 10000)


Meremeti

Recommended Posts

Η συγκεντρωτική πελατών - προμηθευτών είναι απαραίτητη? Εμένα ας πούμε τα έξοδά μου είναι μόνο ενοίκιο, σταθερό τηλέφωνο και κανένα μελάνι εκτυπωτή κ' γραφική ύλη..

  Εξ όσων καταλαβαίνω από τη δημοσίευσή σας θα υποβληθει ΜΥΦ και από εσάς. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 152
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ok, ναι, αλλά ρώτησα σήμερα στη ΔΟΫ και μου είπαν ότι πρέπει να κρατώ τις Α.Π.Υ. που κόβω και τις αποδείξεις και τα τιμολόγια των δαπανών μου, αλλά και χωρίς τήρηση μηχανογραφημένων βιβλίων όπως κάναμε πριν με το καθεστώς Φ.Π.Α. Μπορώ κάλλιστα να περνάω τις αποδείξεις σε ένα βιβλίο χειρόγραφα. Είναι υποχρεωτική η τήρηση, αλλά όχι η ενημέρωση. Την υποβολή μηνιαίας κατάστασης προμηθευτών - πελατών μπορώ να την υποβάλω και χωρίς λογιστή μέσα στο gsis.gr. Επομένως, με όλο το σεβασμό, μάλλον ο λογιστής θα μου χρειαστεί μόνο για την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης. Μου φαίνεται πλέον ότι για τη δική μου περίπτωση τα 25 ευρώ το μήνα είναι υπερβολικά για αμοιβή λογιστή...Ελπίζω να μην προσβάλλεται κανένας..

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Ok, ναι, αλλά ρώτησα σήμερα στη ΔΟΫ και μου είπαν ότι πρέπει να κρατώ τις Α.Π.Υ. που κόβω και τις αποδείξεις και τα τιμολόγια των δαπανών μου, αλλά και χωρίς τήρηση μηχανογραφημένων βιβλίων όπως κάναμε πριν με το καθεστώς Φ.Π.Α.(1) Μπορώ κάλλιστα να περνάω τις αποδείξεις (2) σε ένα βιβλίο χειρόγραφα (3) . Είναι υποχρεωτική η τήρηση (4), αλλά όχι η ενημέρωση. (5)Την υποβολή μηνιαίας κατάστασης προμηθευτών - πελατών μπορώ να την υποβάλω και χωρίς λογιστή μέσα στο gsis.gr.(6) Επομένως, με όλο το σεβασμό, μάλλον ο λογιστής θα μου χρειαστεί μόνο για την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης.(6) Μου φαίνεται πλέον ότι για τη δική μου περίπτωση τα 25 ευρώ το μήνα είναι υπερβολικά για αμοιβή λογιστή.(6)..Ελπίζω να μην προσβάλλεται κανένας..

 

Κάποιες παρατηρήσεις ΠΑΝΤΑ καλοπροαίρετα με κόκκινο επί των αναγραφόμενών σου:

 

(1) Αυτό σημαίνει ότι η τήρηση των βιβλίων που είχες ήταν "μηχανογραφική".

 

(2) Αυτό σημαίνει ενημέρωση σε αντίθεση με το υπογραμμισμένο στο κείμενό σου: "... αλλά όχι η ενημέρωση"

 

(3) Αρα δύναται να γίνεται και με το κλασσικό βιβλίο εσόδων-εξόδων (αντί της μηχανογραφικής τήρησης).

 

(4) Αρα είτε μηχανογραφικά είτε χειρόγραφα η τήρηση.

 

(5) εδώ μου φαίνεται ότι υπάρχει αντίφαση με το κόκκινο (2) που έχω σημειώσει

 

(6) μπορείς και είναι καθαρά δική σου επιλογή αναλαμβάνοντας και το κόστος της επιλογής (κέρδος για 'σένα μειώνοντας τα έξοδά σου κατά το κόστος του λογιστή ή χασούρα για 'σένα από πιθανά λάθη ---που πίστεψέ με είναι πολύ έυκολο να γίνουν και μάλιστα εν αγνοία σου--- αντιμετωπίζοντας πρόστιμα συχνά δυσανάλογα με το κόστος χρήσης ενός λογιστή)

 

Ξέρω η τελευταία έκφρασή μου "κόστος χρήσης ενός λογιστή" ακούγεται ωμή και κυρίως άκομψη*** ... αλλά δεν μου έρχεται κάτι καλύτερο και ελπίζω να μην προσβάλω τους λογιστές.

 

edit: *** γιατί ακούγεται σαν να πρόκειται για "αντικείμενο"

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, έχετε δίκιο μάλλον στο γεγονός ότι από άγνοιά μου μπορεί τα πρόστιμα να είναι βαριά σε σχέση με την αμοιβή λογιστή που κατέχει το αντικείμενο..δεν είναι ωμή η έκφραση "κόστος χρήσης λογιστή", από τη στιγμή που μου προσφέρει τις υπηρεσίες του και τις γνώσεις του πρέπει να αμοίβεται ανάλογα..Το ξέρω ότι έθιξα λεπτά θέματα τώρα..Βέβαια στο παρελθόν οι αμοιβές τους για τριμηνιαίες δηλώσεις ήταν μεγάλες, όπως και οι αμοιβές των μηχανικών εξάλλου ήταν πολύ υψηλότερες ενώ τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούν και αυτοί. Διότι και εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες είμαστε στο τρέξιμο όλη μέρα για 300 - 500 ευρώ μόνο το μήνα πολλές φορές..(αν είμαστε τυχεροί).

Link to comment
Share on other sites

Αρα θεωρώ ότι κατάλαβες, ότι τήρηση βιβλιών (είτε μηχανογραφικά έιτε χειρόγραφα) σημαίνει καταχώρηση των παραστατικών σου. Είναι δηλαδή το ίδιο πράγμα τήρηση και καταχώρηση? (και όχι απλά αγορά ενός βιβλίου που μένει άγραφο και τηρείται σε κάποιο ράφι του γραφείου).

Χωρίς να έχω καμμία πρόθεση να υπερασπιστώ τον κλάδο των λογιστών, θεωρώ και ότι έχουν προσαρμοστεί (περισσότερος όγκος δουλειάς έχει μεταφερθεί σε αυτούς χωρίς ανάλογη αμοιβή) και ότι οι αμοιβές τους είναι μικρές σε σχέση με αυτό που προσφέρουν και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν, όπως ακριβώς και οι δικές μας.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Όντως, οι ευθύνες των λογιστών είναι μεγάλες και για πολύ κόσμο παράλληλα..Σίγουρα ο καθένας πρέπει να υπερασπίζεται το επάγγελμά του. Άραγε έχουν βγει καινούργια δελτία Α.Π.Υ. χωρίς Φ.Π.Α.? Ή θα πρέπει να βγάλουμε σχετική σφραγιδούλα..

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται γίνει αυτό που λές αναφορικά στα "στοιχεία" που εκδίδουμε.

Σε παραπέμπω στο παρακάτω νήμα:

http://www.michanikos.gr/topic/37612-%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%85/page-26

 

Διάβασε-μελέτησε την παραπάνω σελίδα από το link καθώς και την επόμενη (τελευταία μέχρι στιγμής) σελίδα και θα λάβεις την απάντηση στο ερώτημά σου.

Επιπρόσθετα πλέον δεν έχουμε δελτία Α.Π.Υ. αλλά πάντα αθεώρητα "Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών" ή/και "Αποδέιξη Λιανικών Συναλλαγών για παροχή υπηρεσιών" ανάλογα την περίπτωση.

 

edit: Πάντως από αναγραφόμενά σου, χωρίς παρεξήγηση και εντελώς φιλικά και καλοπροαίρετα, θα σου πρότεινα να μην εγκαταλείψεις τις υπηρεσίες, συμβουλές ... πες το όπως θες κάποιου λογιστή.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Έπειτα από την ένταξη στη ρύθμιση για την απαλλαγή ΦΠΑ, στο σύστημα του ΤΕΕ όταν υπολογίζουμε τις αμοιβές στο ΦΠΑ βάζουμε 0 αντί για 23; Ευχαριστώ!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν το εχω κανει ακομη, φαντάζομαι ναι βάζεις 0, αλλιως στην εντολή πληρωμής θα υπολογιστεί και το ΦΠΑ που δεν θα πρεπει να αποδόσεις πελάτης ΣΟΥ στην περιπτωση σου..

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.