Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η κρίση «έφαγε» το 1/3 της αξίας καταστημάτων και γραφείων


Engineer

Recommended Posts

Σχεδόν το 1/3 της αξίας τους έχασαν τα επαγγελματικά ακίνητα στην Ελλάδα από το 2010 και μέχρι το α' εξάμηνο του 2014.

 

Από τα στοιχεία, για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης γραφειακών χώρων και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών που δημοσίευσε για πρώτη φορά η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει κανείς ότι τα επαγγελματικά ακίνητα υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

 

Σύμφωνα με την ΤτΕ:

 

Για το σύνολο της χώρας, η σωρευτική πτώση των τιμών (σε ονομαστικούς όρους) των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 31,6% (προσωρινά στοιχεία), ενώ αντίστοιχους ρυθμούς συρρίκνωσης παρουσίασε και η αγορά γραφείων τόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (31,7% και 31,8%, αντίστοιχα) όσο και της υπόλοιπης Ελλάδος (31,5%). Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που καταγράφηκε από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 38,7%.

 

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται ότι οι ονομαστικές τιμές των γραφειακών χώρων για το σύνολο της Ελλάδος μειώθηκαν κατά 6,9% (προσωρινά στοιχεία) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Ο ρυθμός αυτός έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα εξάμηνα (-11,7% και -9,0% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα). Η αντίστοιχη μεταβολή για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε -10,0% (-11,2% και -12,5% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα).

 

Δείκτης μισθωμάτων γραφείων

 

Η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων (σε ονομαστικούς όρους) γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 26,9% (προσωρινά στοιχεία), για το σύνολο της Ελλάδος, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε 29,6%. Η συνολική υποχώρηση των μισθωμάτων γραφείων για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο ανήλθε σε 22,4% και 24,8% αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 36,5%.

 

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2014, τα μισθώματα των γραφειακών χώρων για το σύνολο της Ελλάδος μειώθηκαν κατά 10,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Ο ρυθμός αυτός – σε αντίθεση με τον αντίστοιχο των τιμών – εμφανίζεται ενισχυμένος σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα εξάμηνα (-6,5% και -8,9% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα). Η αντίστοιχη μεταβολή για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε -13,2% (-7,4% και -10,4% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα). Η σημαντική κλιμάκωση του ρυθμού μείωσης των μισθωτικών τιμών των γραφείων κατά το α΄ εξάμηνο του 2014 σχετίζεται ενδεχομένως με την εντατικοποίηση των επαναδιαπραγματεύσεων των ενεργών μισθώσεων από την πλευρά των μισθωτών, αλλά και με την περαιτέρω συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη προσφορά ανταγωνιστικών χώρων.

 

Δείκτες καταστημάτων

 

Δείκτης τιμών καταστημάτων

 

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η σωρευτική πτώση των τιμών (σε ονομαστικούς όρους) των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 28,8% (προσωρινά στοιχεία) για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί μείωσης για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα εκτιμώνται σε 30,5%, 31,4% και 25,3%, αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των τιμών καταστημάτων σε θέσεις υψηλής εμπορικότητας, από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 37,3%.

 

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2014, οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων για το σύνολο της Ελλάδος μειώθηκαν κατά 9,1% (προσωρινά στοιχεία) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 (-4,6% και -12,0% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα). Η αντίστοιχη μεταβολή για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε -8,0%

(-5,3% και -12,6% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα).

 

Δείκτης μισθωμάτων καταστημάτων

 

Η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, για το σύνολο της χώρας, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 31,0% (προσωρινά στοιχεία), ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε 31,6%. Η συνολική υποχώρηση των μισθωμάτων καταστημάτων για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο ανήλθε σε 28,9% και 30,5%, αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που καταγράφηκε από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 44,5%.

 

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2014, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της Ελλάδος μειώθηκαν κατά 9,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Ο ρυθμός αυτός εμφανίζει ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα εξάμηνα (-10,1% και -12,4% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα). Η αντίστοιχη μεταβολή για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε -6,7%

(-12,8% και -15,0% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα). Η αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση του ρυθμού μείωσης των μισθωμάτων καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας συνάδει με την αυξανόμενη κατά το α΄ εξάμηνο του 2014 κινητικότητα ως προς τις νέες μισθώσεις, η οποία επισημαίνεται και από τους επαγγελματίες της αγοράς.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/c...n/#.VPWJd_msXhs

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.