Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε λειτουργία η εφαρμογή υποβολής καταστάσεων συμφωνητικών


glaps

Recommended Posts

Η λογική της υποβολής συμφωνητικών στις ΔΟΥ είναι -όπως έχει αναφέρει και νωρίτερα ο georgegaleos- για τους επιτηδευματίες "να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ για θεώρηση τα συμφωνητικά που αφορούν τέτοιες συναλλαγές, προκειμένου τα προερχόμενα απ΄ αυτές εισοδήματα, στον προσδιορισμό των οποίων αποβλέπει, να μη διαφεύγουν από τη φορολογία που προβλέπεται γι΄ αυτά".

 

Αυτός ο στόχος -δηλαδή η γνωστοποίηση στο κράτος των εσόδων των μηχανικών- είχε θεσπιστεί ήδη απ' το 1956 με Βασιλικό Διάταγμα, με το οποίο υποχρεωνόταν ο μηχανικός σε κατάθεση προϋπολογισμού του έργου, ο οποίος εγκρινόταν απ' το ΤΕΕ και βάση του οποίου υπολογιζόταν η αμοιβή, η οποία κατατίθονταν στην Εθνική τράπεζα και την εισέπραττε ο δικαιούχος μετά από 15 μέρες.

 

Στην πορεία (και πολύ πρόσφατα) άλλαξε η περίοδος των 15 ημερών και πλέον η αμοιβή είναι διαθέσιμη απ' την επόμενη μέρα. Επιπλέον, καταργήθηκε η υποχρέωση κατάθεσης μόνο στην Εθνική τράπεζα.

 

Η κατάθεση του προϋπολογισμού του έργου στο ΤΕΕ δεν άλλαξε (άρα και η γνωστοποίηση προς το Δημόσιο σχετικά με το έργο), απλά γίνεται ηλεκτρονικά. Όταν η ΓΓΠΣ ετοιμάσει την εφαρμογή που αναμένεται εδώ και 4 χρόνια, εκτός από τη δική μας ετήσια κατάσταση θα στέλνει και το ΤΕΕ καταστάσεις, οπότε θα γίνεται και διασταύρωση των στοιχείων. Επιπλέον, δεν ισχύουν πλέον οι ελάχιστες αμοιβές, γι' αυτό και στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ πρέπει να δηλώνουμε και τη συμβατική αμοιβή.

 

1) Θεωρώ ότι η υποχρέωση ΚΑΙ για εμάς τους μηχανικούς ως επιτηδευματίες αναφορικά με την κατάθεση των συμφωνητικών υπήρχε από παλιά με τον ν.1882/1990 ως επιτηδευματίες που ήμαστε και δεν υπαγόμασταν στις εξαιρέσεις που αναφερόντουσαν σε αυτόν (άσχετα αν δεν εφαρμοζόταν από μέρους μας).

 

Ουσιαστικά, δηλαδή, τη γνωστοποίηση της συμφωνίας αμοιβής προς το Δημόσιο που θέτει ο Ν. 1882/1990 για όλους τους επιτηδευματίες, οι μηχανικοί την εφάρμοζαν ήδη απ' το 1956. Και συνεχίζουν να την εφαρμόζουν, απλά μεσολαβεί το ΤΕΕ ανάμεσα σ' αυτούς και το Δημόσιο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 100
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σόρρυ, Ν.3943/2011 εννοούσα. Απο κει προέκυπτε η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής

Η διαταξη που οριζε την ετησια ηλ.υποβολλη των συμφωνητικων, δεν ηταν ο Ν3919, αλλα μια ΥΑ η οποια ποτε δεν εφαρμοστηκε.

 

 

 

10 Αρθρα εχει ο Ν3919.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι τα συμφωνητικά που θα υποβληθούν το πρώτο τρίμηνο πρέπει να έχουν ημερομηνία σύνταξης μέσα σε αυτό το τρίμηνο? Και η ΑΠΔ πρέπει να είναι κομμένη κι αυτή αντίστοιχα λίγο μετά την ημερομηνία που αναγράφετε στο  συμφωνητικό και μετά την υποβολλή στο ΤΕΕ?

Έχω περίπτωση που έχω συντάξει το συμφωνητικό τον Σεπτέμβριο του 2014, το υπέβαλλα στο ΤΕΕ τον Οκτώβριο του 2014 και τα χρήματα μου τα έδωσε ο πελάτης τον Μάρτιο του 2015 όποτε τότε έκοψα και την ΑΠΔ. Τι κάνω βάση του σεναρίου πού έχω αναφέρει? Βάζω το συμφωνητικό με ημερομηνία σύνταξης το 2014, υποβολή στο ΤΕΕ Οκτώβριο του 2014 και απόδειξη κομμένη τον Μάρτιο του 2015? Η θα φάω τα πρόστιμα της αρκούδας?

Η να φτιάξω κατάσταση ετήσια για το 2014 και να τα βάλω όλα του 2014? Αλλά πάλι οι ΑΠΔ που είναι κομμένες το 2015 δεν υπάρχει αναντιστοιχία? Μπλέξαμε!!!

Και από το 2015 θα πρέπει να έχει ημερομηνία σύνταξης και να υποβάλλετε το συμφωνητικό στο ΤΕΕ το ίδιο τρίμηνο και την ΑΠΔ να την κόβω μετά την υποβολή στο ΤΕΕ και οπωσδήποτε μέσα στο ίδιο τρίμηνο? 

Ευχαριστω για την οποια αποψη.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τη ΔΕΛ Β 1009011 2015 **:

"οι καταστάσεις συμφωνητικών παρ. 16, άρθρου 8 του Ν. 1882/1990 υποβάλλονται μέχρι την 20η ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου εκάστου έτους και συμπεριλαμβάνουν τα συμφωνητικά που καταρτίστηκαν το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο."

 

Το πότε θα την "ανεβάσεις" στο ΤΕΕ, εφόσον υπάρχει τέτοια υποχρέωση από το ΤΕΕ, είναι αδιάφορο για την εφορία.

 

Επίσης το πότε θα κόψεις το παραστατικό καθορίζεται σύμφωνα με το Ν.4308/2014, άρθρο 11 και την Εγκ.1003/31-12-2014, άρθρο 11.

 

Εκεί θα δεις ανάμεσα στ αάλλα χρήσιμα ότι:

1ον) "η υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου γεννάται κατά το χρόνο που πραγματοποιείται η αποστολή ή η παράδοση των αγαθών ή των υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι ο χρόνος γένεσης της υποχρέωσης έκδοσης τιμολογίου διαφοροποιείται από την προθεσμία έκδοσης του εν λόγω τιμολογίου"

 

2ον) "η υποχρέωση αναγνώρισης των εσόδων είναι θέμα πραγματικών περιστατικών σύμφωνα με τα σχετικά κριτήρια αναγνώρισης (π.χ. παράδοση αγαθών, παροχή υπηρεσίας) και δεν προϋποθέτει την έκδοση τιμολογίου η οποία μπορεί και να γίνεται σε μεταγενέστερο χρόνο"

 

Οπότε καταλαβαίνεις ότι ο χρόνος έκδοσης του παραστατικού σε σχέση με τη σύναψη του συμφωνητικού είναι:

α) ανεξάρτητος (εννοείται μεταγενέστερος) από τον χρόνο (ημερομηνία) σύναψης του συμφωνητικού (που είναι σαφώς καθορισμένη) και άρα σε ποιά τριμηνιαία κατάσταση θα το εντάξεις (το συμφωνητικό).

β) την εφορία σαφώς δεν την ενδιαφέρει τι θα κάνεις εσύ με ΤΕΕ και με το πότε θα "ανεβάσεις" στην εφαρμογή του ΤΕΕ το συμφωνητικό ή οτιδήποτε άλλο.

 


Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω πολυ συναδελφε.

Με ξεμπερδεψες με επαρκεια.

Ευχομαι καλη ανασταση και καλο Πασχα σε εσενα και σε ολους τους συναδελφους και καλη δυναμη.

Edited by teo2
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Εάν σε κάποιο τρίμηνο δεν έχουμε συμφωνητικά, κάνουμε "μηδενική δήλωση"; 

 

Επίσης η δήλωση αυτή αφορά τόσο συμφωνητικά με εταιρείες-επιτηδευματίες όσο και με ιδιώτες, σωστά; 

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν εχεις σε τριμηνο συμφωνητικα, δεν υποβαλεις.

Υποβαλεις σε τριμηνιαια λιστα τα συμφωνητικα που συναπτεις με επιτηδευματιες και ιδιωτες.

Επισης, φρεσκια ειδηση, αν υποβαλεις εκπροθεσμα τριμηνιαια δηλωση, δε σου βεβαιωνεται προστιμο 100€ απο το συστημα, παρα μονο αν ο εφορος δωσει εντολη σε υπαλληλο στην αρμοδια ΔΟΥ του "παρανομησαντος" να ελεγξει τις ημερομηνιες υποβολης και να βεβαιωσει ο ιδιος προστιμο στο ΑΦΜ σου....

Υπαλληλος της ΔΟΥ σημερα με ενημερωσε οταν μου ζητησε να θεωρησ εκπροθεσμα συμβαση εργου που ειχα συναψει με εταιρεια, η οποια και θεωρησε 3 αντιγραφα στην οικεια ΔΟΥ της και μου εδωσε το ενα.

Δεν ηξερα πως επρεπε κι εγω να το υποβαλω το αντιγραφο μου και οταν του ειπα να υποβαλω εκπροθεσμη τριμηνιαια για το Β 2014 που ηταν η συμβαση μου ειπε επι λεξη "ωχ οχι, και ποιος θα σου βεβαιωσει το προστιμο? το συστημα μονο του δε βεβαιωνει προστιμα και ο εφορος θα μου αναθεσει εμενα να το κανω, οποτε πανε στο ταδε γραφειο και καντο επι τοπου..."

Link to comment
Share on other sites

Ζητηθηκαν κάποια δικαιολογητικά για έλεγχο της φορολογικής δήλωσης λόγω επιστροφής φόρου.

Ένα από αυτά ήτανε η σύμβαση έργου με την εταιρεία. Η οποία και ήταν θεωρημενη από τη μεριά της και όχι από τη δική μου.

Λες και ο υπάλληλος δε μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια και να μου περάσει τον έλεγχο, έπρεπε να πληρώσω γαμησιατικα 100€

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Βλέπω οτι η κουβέντα γιά τά Συμφωνητικά τής παραγράφου 16 τού άρθρου 8 τού Ν.1882/1990 σταμάτησε στίς 3/11/2015. Συμβαίνει κάτι? Καταργήθηκε?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.