Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πρωταγωνιστεί στο Ενεργειακό η Βόρεια Ελλάδα


Engineer

Recommended Posts

Απεξάρτηση από την Μόσχα προωθούν οι ΗΠΑ - Στενές επαφές Αθηνών - Ουάσινγκτον για το πλωτό τερματικό LNG

 

Υπέρ του σεναρίου νέων συνεργασιών και όχι της συμμετοχής σε σχήματα εκμετάλλευσης υπεραγωγών τάσσονται οι ΗΠΑ, όσον αφορά τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να μετριαστεί η ρωσική επιρροή στο φλέγον θέμα της Ενέργειας.

 

Προς τούτο, διά του απεσταλμένου της, ειδικού στα ενεργειακά, Άμος Χόκσταϊν, παροτρύνει τα κράτη της εν λόγω γεωγραφικής περιοχής προς την κατεύθυνση απεξάρτησης από τα σχέδια της Μόσχας. Ο κ. Κόκσταϊν έκανε ήδη αναφορά στην περίπτωση της Ουγγαρίας, της Σερβίας και της Κροατίας, χώρες οι οποίες εμπιστεύτηκαν το ρωσικό σχέδιο περί South Stream, για να απογοητευτούν στην συνέχεια, καθώς το Κλεμλίνο ακύρωσε το συγκεκριμένο πλάνο και προσανατολίστηκε στο σενάριο του Turkish Stream.

 

Ο κ. Χόκσταϊν, κατά την διάρκεια της συμμετοχής του σε σχετικό συνέδριο, παραδέχθηκε ότι αδυνατεί να κατανοήσει την διαφορά μεταξύ Turkish Stream και South Stream, εκτός από το όνομα και την ελάχιστα διαφορετική όδευση, όπως πρόσθεσε με εμφανή διάθεση ειρωνείας. Πρότεινε δε την επιλογή μικρότερων αλλά ουσιαστικότερων σχεδίων για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος μακράν της ελεγκτικής δυνατότητας της Μόσχας.

 

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο η Βόρεια Ελλάδα

 

Οι μικρότεροι αγωγοί έχουν ρόλο μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ, τόνισε ο Αμερικανός απεσταλμένος, φέροντας το παράδειγμα των διασυνδέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας, Ουγγαρίας - Σερβίας και Βουλγαρίας - Ρουμανίας -λύσεις οι οποίες και πολύ φθηνότερες από τα «έργα - μαμούθ» είναι, αλλά και πιο ρεαλιστικές ως προς την εφαρμογή τους.

 

Ο κ. Χόκσταϊν διαβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον είχε αρκετές επαφές με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την κατασκευή πλωτού τερματικού LNG στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε η μεταφορά αερίου προς τη Βουλγαρία να μην εξαρτάται από τον Νότιο Διάδρομο.

 

Τέλος, κάλεσε την Κροατία να προχωρήσει με το σχέδιό της για τερματικό LNG στο νησί Κρκ.

 

«Η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει τον IGB»

 

Την Παρασκευή, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΕ για την ενεργειακή ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς, τον διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου για την διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).

 

Πρόσθεσε δε ότι η Bulgartransgaz έχει ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες και ξεκινά τη νέα διασύνδεση διπλής κατεύθυνσης με τη Ρουμανία, η οποία θα έχει χωρητικότητα 30 δισ. κ.μ.

 

Ταυτόχρονα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεν παραμελεί να προωθεί την ιδέα της κατασκευής κόμβου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, βέβαιος για την αρωγή της Κομισιόν στην υλοποίησή του. «Θα υπάρξουν πολλές πηγές προμήθειας», τόνισε σχετικά ο κ. Μπορίσοφ.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.