Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε εργοτάξιο για 2 μηχανικούς


Engineer

Recommended Posts

Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου δύο μηχανικοί, που κρίθηκαν ένοχοι ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλήψεως για εργατικό ατύχημα με θύμα έναν Σύρο.

 

Αθώοι κρίθηκαν στην ίδια υπόθεση ακόμη τρείς κατηγορούμενοι.

 

Ο πρώτος, που καταδικάστηκε, ήταν υπεύθυνος έργου – συντονιστής τεχνικός ασφαλείας, ενώ ο δεύτερος επιβλέπων μηχανικός σε έργο εκτέλεσης εργασιών επισκευής και συντήρησης ξενοδοχείου στη θέση «Ρένη» Κοσκινού.

 

Κρίθηκαν ένοχοι γιατί δεν είχαν προβεί σε κάλυψη υαλωτού προστεγάσματος του φωταγωγού, ο οποίος βρισκόταν στο δώμα του ξενοδοχείου, ώστε να παρεμποδίσουν πιθανή ακούσια ή εκούσια διέλευση των εργαζομένων και ότι δεν τοποθέτησαν ασφαλές στηθαίο περιμετρικά του φωταγωγού, προκειμένου να προστατεύουν τους εργαζόμενους σε περίπτωση πιθανής πτώσης τους.

 

Την 16η Φεβρουαρίου 2011 και περί ώρα 10:00, Σύρος, ο οποίος νόμιμα εργαζόταν ως εργάτης στη συγκεκριμένη οικοδομή, ανέβηκε στο δώμα του ξενοδοχείου εκτελώντας εργασίες καθαρισμού, πάτησε πάνω στον υαλωτό φωταγωγό, ο οποίος μη αντέχοντας το βάρος του σώματός του έθραυσε με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό από ύψος επτά ορόφων, ήτοι περίπου 30 μ. και να υποστεί βαρύτατες κακώσεις θώρακος οι οποίες και επέφεραν το θάνατό του.

 

Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Μ. Καντιδενός και Στ. Λεβέντης και ως συνήγοροι υπεράσπισης οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Βρούχος, Στ. Κιουρτζής, Αγγ. Μπόνης, Σάββας Παυλίδης και Βασίλης Καβουριού.

 

Πηγή:www.dimokratiki.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ο κύριος του έργου ήταν κατηγορούμενος ?

του επιβλήθηκε κάποια ποινή ?

ποιοί ήταν οι άλλοι που αθωόθηκαν ? (εννοώ τι θέση είχαν)

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτά πρέπει να βλέπουν οι συνάδερφοι που σκοτώνουν τις αμοιβές της επίβλεψης.

Δεν είναι απλά ένα χαρτί για να πάρει ρεύμα η οικοδομή, με μία δυο επισκέψεις του μηχανικού στο έργο...

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Τι να πει κανείς!

Πολύ κρίμα να πεθάνει ένας άνθρωπος επειδή δεν εφαρμόστηκε η στοιχειώδης κοινή λογική (τι δουλειά είχε να πατήσει στο "υαλωτό").

------

Έχω διάφορες απορίες (βέβαια μπορεί να φταίει το ρεπορτάζ):

-Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια του έργου ή αφότου τελείωσε σε εργασίες συντήρησης ή καθαρισμού;

-Ο φωταγωγός τελικά ήταν ανοικτός ή κλειστός με "υαλωτό";

-Η κατασκευή του "υαλωτού" ήταν νόμιμη ή παράνομη κατασκευή;

-Αν ήταν παράνομη ποιος τη ζήτησε ο "επιβλέπων" ή ο "τεχνικός ασφαλείας"; Ο ιδιοκτήτης που τη ζήτησε δεν φέρει ευθύνη; 

-Ο κατασκευαστής του  "υαλωτού" δεν κλήθηκε να καταθέσει αν η κατασκευή του ήταν εντός προδιαγραφών;

-Κάνεις τους δεν σκέφτηκε (ο ιδιοκτήτης, ο επιβλέπων κλπ περιλαμβανομένου του μακαρίτη) πως το "υαλωτό" δεν αντέχει το βάρος ενός ανθρώπου;

-Ποιος ήταν παρών εκείνη την ώρα και έδωσε εντολή να ανέβει ο καθαριστής πάνω στο "υαλωτό";

-----

Το δικό μου συμπέρασμα από αυτήν την ιστορία, εκτός από το προφανές θέμα της ασφάλειας, είναι πως όταν τελειώνει ένα έργο, πρέπει αμέσως να διασφαλίζεται ο "επιβλέπων" ή ο "εργολάβος"  πως αυτός έχει παραδώσει και οτιδήποτε ακολουθεί είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη. 

Διότι έχω παρατηρήσει να συμβαίνουν διάφορα "παράλογα" κατά τον καθαρισμό ενός έργου ή κατά την τοποθέτηση του εξοπλισμού, για τα οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίρνουμε την ευθύνη εφόσον δεν τα επιβλέπουμε και δεν τα εγκρίνουμε.

Νομίζω πως μια λύση είναι η άμεση υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής ώστε να μην φορτωνόμαστε πράγματα που συμβαίνουν μετά το πέρας των εργασιών εις αεί. 

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Σώμα ορκωτών τεχνικών ασφαλείας, χωρίς καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης της τιμής μεταξύ εργοδότη και τεχνικού ασφαλείας. Ηλεκτρονική συμπλήρωση των παρατηρήσεων του Τ.Α.

Ενημέρωση για τον ρόλο του Τ.Α και τις πραγματικές του ευθύνες τόσο στους συναδέλφους, όσο και στους αρμόδιους φορείς αλλά κυρίως στα μέλη του δικαστικού σώματος.

Εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση.

 

Η νοοτροπία τόσο ετών δεν αλλάζει από την μία στιγμή στην άλλη..αλλά πρέπει να ξεκινήσουν κάποιες προσπάθειες..

 

Υ.Γ Ο ιδιοκτήτης άραγε δεν φέρει καμία ευθύνη...;

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω και κάτι ακόμη περί "σκοτωμένων αμοιβών" .... ειλικρινά βγαίνω από τα ρούχα μου όταν ακούω αμοιβές 300-500€ για εργασίες μικρής κλίμακας με τη χρήση ικριωμάτων ... για έργα που επιπλέον ο ιδιοκτήτης αρνείται να ασφαλίσει έναντι τρίτων και αρνείται να χρησιμοποιήσει πιστοποιημένη σκαλωσιά.

 

Διότι αυτός ο ΒΛΑΞ έκτος του γεγονότος ότι κατεβάζει τις αμοιβές, παίζει το κεφάλι του κορώνα-γράμματα.

Αλλά είπαμε η "βλακεία είναι αήττητη" 

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

"δεν είχαν προβεί σε κάλυψη υαλωτού προστεγάσματος του φωταγωγού, ο οποίος βρισκόταν στο δώμα του ξενοδοχείου, ώστε να παρεμποδίσουν πιθανή ακούσια ή εκούσια διέλευση των εργαζομένων"

 

Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να λέει 

"δεν είχαν προβεί σε κάλυψη υαλωτού πετάσματος μπαλκονόπορτας, ώστε να παρεμποδίσουν πιθανή ακούσια ή εκούσια διέλευση των εργαζομένων"

 

Πάντα κάτι θα βρουν. Εκτός από την ατομική ευθύνη.

 

Βρήκαμε πάλι τον γνωστό μαλάκα και τα φορτώσαμε όλα . Αυτό βλέπω εγώ στην απόφαση.

 

 

ΥΓ. Δηλαδή ρε συνάδελφοι , αν είχε πάρει 5000Ε αμοιβή επίβλεψης , δεν θα πάταγε ο εργάτης επάνω στο τζάμι ?

Edited by avgoust
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αν κάποιος από όλους μας θεωρεί την ευθύνη του σε μέτρα ασφαλείας "ως μικρής κλίμακας", δεν ευθύνονται οι μικρές αμοιβές.

Απλά δεν ξέρει τη δουλειά του ... αν την ήξερε ή θα ήταν ανάλογες ή δε θα την έκανε.

Επίσης στη δουλειά μας, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν δικαιολογείται άγνοια κινδύνου.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

 Δηλαδή ρε συνάδελφοι , αν είχε πάρει 5000Ε αμοιβή επίβλεψης , δεν θα πάταγε ο εργάτης επάνω στο τζάμι ?

Καταρχάς δεν γνωρίζουμε πόσα πήρε ο επιβλέποντας. Και γενικά οι απορίες είναι πολλές και η βλακεία αήττητη ... μη τα ξαναλέμε. 

---

Σχετικά με τις αμοιβές, πρέπει να ζητάμε μια αμοιβή ανάλογη της ευθύνης που φέρουμε και του κόπου που έχει (της φυσικής μας παρουσίας στον χώρο, στην προκειμένη περίπτωση). Και αυτά χωρίς να βάζω μέσα τη γνώση και την επιστήμη.

 

Προ κρίσης και ελάχιστων αμοιβών, υπήρχαν 100 δουλειές αρκετές για όλους. Και τότε υπήρχαν ασυνείδητοι "συνάδελφοι"  που κάναν τις λεγόμενες "εκπτώσεις", και τότε υπήρχαν ατυχήματα και από αμέλεια και από βλακεία και από ασυνειδησία. Είχε δουλεία και ο ενσυνείδητος και ο αδιάφορος και ο επικίνδυνος. Στην τελική ο καθένας επέλεγε τον μηχανικό που του "άξιζε" και έπαιρνε τα "ρίσκα" του και από τις 2 πλευρές.

Θέλω να πω πως η νοοτροπία πως ο ρόλος του μηχανικού είναι να βγάλει "το χαρτί" της άδειας και μετά να τ' αρπάξει την ώρα της ρευματοδότησης χωρίς να έχει πατήσει στην οικοδομή, δεν είναι κάτι νέο. Πάντα υπήρχε, αλλά όποιος μηχανικός ήθελε το απέφευγε. 

 

Σήμερα οι δουλειές είναι 10 και χωρίς ελάχιστες αμοιβές. Από αυτές υπάρχουν 2 δουλειές στις 10, που έχουν απαιτήσεις οπότε και πληρώνονται αναλόγως, είναι μεν χαμηλωμένες αλλά δεν είναι και κάτω του κόστους. Για τις λοιπές απλά γίνεται μειοδοσία, την οποία κερδίζει αυτός που είτε είναι "άσχετος" είτε είναι "απατεώνας".

 

Το θέμα είναι πως σήμερα τις αμοιβές μας τις ορίζουν οι "άσχετοι".

Περί "ασχετοσύνης" διαβάστε λίγο τα νήματα διαφόρων θεμάτων για να καταλάβετε τι κυκλοφορεί και μειοδοτεί. 

Edited by myri
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Άκρη δεν βγάζεις με τους δημοσιογράφους... Ποιος καταδικάστηκε τελικά;

 

 

 

Στο εδώλιο του δικαστηρίου, το οποίο ξεκίνησε την συνεδρίαση του στις 27 Μαρτίου και την ολοκλήρωσε χθες, κάθισαν πέντε άτομα: ο πρόεδρος του δ.σ. της τεχνικής εταιρείας στην οποία είχε ανατεθεί από το ξενοδοχείο η εκτέλεση των εργασιών επισκευής και συντήρησής του, ο αντιπρόεδρος  αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της ίδιας τεχνικής εταιρείας, ο πολιτικός μηχανικός ως επιβλέπων μηχανικός κατά την εκτέλεση των εργασιών, ο εργοδηγός και ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας του ξενοδοχείου που είχε αναθέσει στην παραπάνω τεχνική εταιρεία το έργο.

Μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία και αξιολόγηση όλων των στοιχείων που προέκυψαν σε αυτήν καθώς και αυτών που περιλαμβάνονταν στην δικογραφία, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τον πρόεδρο του δ.σ. της τεχνικής εταιρείας στην οποία είχε ανατεθεί από το ξενοδοχείο η εκτέλεση των εργασιών επισκευής και συντήρησης του καθώς και τον επιβλέπων μηχανικό στα έργα στους οποίους και επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον καθένα με τριετή αναστολή. Σε ότι αφορά τους λοιπούς κατηγορούμενους τους απάλλαξε από κάθε κατηγορία κρίνοντας τους αθώους.

 

 

Είναι καλό που υπάρχει νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων.

Είναι παράλογο που η νομοθεσία θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο τους μηχανικό - εργοδότη.

 

Όσοι έχετε ψάξει την νομοθεσία, θα έχετε διαπιστώσει ότι όταν -ως επιβλέπων- έχεις να κάνεις με αυτοαπασχολούμενους εμπειροτέχνες (off topic) είσαι παντελώς ακάλυπτος.

 

Και επειδή πολλά γράφηκαν με μία δόση έκπληξης, ο μελετητής/επιβλέπων μίας μονοκατοικίας -και συντάκτης του ΦΑΥ- ενδέχεται να φέρει ευθύνη αν σε κάποια μελλοντική εργασία συντήρησης -πολλά χρόνια μετά- σημειωθεί τραυματισμός...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.