Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εκκλησία: Τι συνέβη με το κτίριο του υπ. Παιδείας


Engineer

Recommended Posts

@terry την παραπομπή του @Kan62 δεν μπορώ να τη διαβάσω μπες εδώ:

 

http://www.hpaccount.com/products/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-3-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BD-%CF%86-%CE%B9-%CE%B1-/

 

και δες τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ.

 

 4  Σε Ν.Π.Ι.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού ή παραχωρούνται δωρεάν στο Δημόσιο 

 

5.  Σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες των γνωστών θρησκειών και δογμάτων κατά την παρ. 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος και ιδιοχρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού, θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου τους.  (β) Στις υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, κείμενα εντός ή εκτός αυτού.

 

 Το θέμα όμως με την τοπική εκκλησία ερεύνησέ το παραπέρα, δεν γνωρίζω περισσότερα. 

 

 

Λοιπόν...Ο Διδόνης ανακάλυψε τον τροχό και πήρε και (+2)  ;). Όσο για τον atsalovergas.. :blink:Θα σταθώ μόνο εδώ: 

Όσο για την απόδοση μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος,κατά την γνώμη μου είναι λογική συνέχεια και δίκαια και μπράβο της για αυτό. Πραγματικά πιστεύω ότι έπραξε το σωστό,καθώς έπρεπε με κάθε μέσο να μεταστρέψει το αρνητικό κλίμα και τις μνήμες από τους ανθρώπους της εποχής. Να δημιουργήσει μια νέα μερίδα υποστηρικτών και να αμβλύνει τα κακά του παρελθόντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλλαν και οι φιλανθρωπίες της,η φροντίδα των ορφανών μετά από κάθε πόλεμο,η Χούντα (ταύτιση πατρίς+θρησκεία),καθώς και η συμμετοχή της στην εκπαίδευση των νέων,μέσω του υπουργείου παιδείας.

Εύγε. Περίπου αυτά τα επιχειρήματα αναμεμιγμένα με "εθνικούς λόγους" παρουσίασε η Βαυαρική Αντιβασιλεία το 1830 για να αρχίσει τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας και να τη μοιράσει δήθεν στους φτωχούς. Αλλά φευ. Το Ταμείο που ίδρυσε κατασπατάλησε κυριολεκτικά την εκκλησιαστική περιουσία τόσο πολύ που οι επιτήδειοι της εποχής πουλούσαν στα παζάρια (με ιδιοτέλεια) ιερά σκεύη και κειμήλια (Δικ. Βαγιακάκου,  Συμβολή εις την εκκλησιασικήν ιστορίαν της Μάνης, 1956). Το αχαρακτήριστο αυτό ταμείο, το 1843 περιήλθε στη διοίκηση της Γραμματείας Οικονομικών του Κράτους και οι πόροι του διατέθηκαν για την τακτοποίηση δικών του αναγκών… Εκτός από τα έξοδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όλες οι κρατικές δαπάνες (μέσα και τα μεγαλεία των Βαυαρών βαρβάρων) καλύπτονταν από αυτό. Την αλήθεια αυτή δεν θα τη βρεις σε κανέναν όψιμο λογοκόπο της λεγόμενης ιστορικής αναθεώρησης.

Ακριβώς 180 χρόνια μετά αυτό το ίδιο αυτό κράτος – προτεκτοράτο των δυτικών και μεταλλαγμένο σε συνταγματικό (sic) και αφού η εκκλησιαστική περιουσία τελείωσε, μη έχοντας να αρπάξει κάτι άλλο και ενώ κατέχει το 75% των γαιών και περιουσιών (το υπόλοιπο που μένει το παραχώρησε έναντι αδράς αμοιβής σε οικοπεδοφάγους), επικαλείται πάλι "εθνικούς λόγους" για να νομιμοποιήσει τα αντισυνταγματικά μνημόνια αμφισβητώντας στην πράξη την οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη ιδιωτική περιουσία. Τώρα επαξίως ήρθε και η σειρά μας...Τι σύμπτωση! Η ηγεσία του ιδίου λαού (Γερμανικού) απέδωσε πάλι δικαιοσύνη. "Οι Έλληνες δεν δικαιούνται (είναι ανήθικο) να έχουν αυτές τις περιουσίες διότι σπαταλούσαν περισσότερα χρήματα από αυτά που παρήγαγαν". Και η δικαίωση που επιχειρεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δήθεν δημιουργήσει ο Ελληνικός Λαός στην Ευρώπη: "Tο μνημόνιο είναι ευλογία".

Να 'χεις λοιπόν την ευλογία του χοντρού και περαστικά... Ακόμη και η μισθοδοσία των κληρικών να κοπεί τα χρέη του ψευτορωμαίικου είναι τόσα που πολλοί λίγες ιδιωτικές περιουσίες θα την γλυτώσουν. Εκτός αν ελπίζεις πως ο Τσίπρας θα μας πάει στη Ρωσία.

 

 Υ.Γ. atsalovergas ελπίζω να μη παρεξηγείς τη χιουμοριστική μου διάθεση. Ξέρεις ότι δεν σκάω για τίποτε  :D .

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Να πάμε λίγο σε μερικά ιστορικά φληναφήματα διότι είμαι αναγκασμένος έτσι που με κάνετε :grin: .

 

Η ιδιοκτησία στο Οθωμανικό Κράτος διαιρείτο σε 3 μέρη: α) Κρατική (η περισσότερη), β) Βακουφική (περιουσία χωρίς δικαίωμα απαλλοτρίωσης αφιερωμένη στο Θεό) και γ) Ιδιωτική (τσιφλίκια) που τους τα παραχωρούσε ο Σουλτάνος για τις υπηρεσίες που του πρόσφεραν.  Η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι υπόλοιπες θρησκείες διατήρησαν την προηγούμενη παραχωρηθείσα περιουσία τους από το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος και μάλιστα την αύξησαν σε όλο το διάστημα της οθωμανικής κατοχής.

Αυτά για τον εφευρέτη του τροχού.

 

Τα δικαστήρια είχαν 3 βαθμίδες τα Σουλτανικά (καδήδες), τα ιεροδικεία που δίκαζαν με βάση τον ισλαμικό νόμο και τα εκκλησιαστικά και γενικώς τα θρησκευτικά δικαστήρια για τις υποθέσεις ιδιοκτησίας, διαζυγίων κλπ των αλλόθρησκων υπηκόων (Ζιμήδων). Επίσης σε περιοχές με αυτονομία (π.χ. στη Μάνη) υπήρχαν τοπικά δικαστήρια που δίκαζαν με βάση το εθιμικό και εκκλησιαστικό δίκαιο. Είναι πολύ λογικό λοιπόν να υπάρχουν και φυλακές...Ο Πατριάρχης είχε τον τίτλο του Γενάρχη των Ρωμιών και ήταν αφορολόγητος καθώς και όλο το ανώτατο ιερατείο.

Και αυτά τα ολίγα για τον αντιπαπαδικό atsalovergas.

 

   Κατ’ αρχήν τη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση θα την κρίνουμε με πλήρη κριτήρια δλδ κοινωνικοοικονομικά. Οποιαδήποτε άλλη κριτική έχει γηπεδικό χαρακτήρα (που είναι ο Ίκαρος με τη θύρα 13;). Μπορώ την περιγράψω περιληπτικά ως εθνικοαπελευθερωτική με σαφές αλλά όχι αυστηρό θρησκευτικό περιεχόμενο και προσανατολισμό αστικοδημοκρατικό. Και ήταν φυσιολογικό κάτι τέτοιο γιατί ένα επαναστατημένο έθνος θα έσπαγε τα δεσμά του και θα έβγαινε σε έναν κόσμο; Τι κόσμο; Με την Φεουδαρχία αντιμέτωπη της αστικοδημοκρατικής επανάστασης. Άρα λοιπόν έπρεπε να πάρει θέση ΚΑΙ στη μάχη αυτή. Εδώ θα προσδιορίσεις και τη στάση του Ορθόδοξου Κλήρου. Η εκκλησία ως πνευματικός οργανισμός δεν διαιρέθηκε. Τα μέλη της όμως που ασχολήθηκαν με την πολιτική (τα περισσότερα) διαιρέθηκαν ανάμεσα α) Στην αναβίωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (Ρωμαϊκός Μεγαλοϊδεατισμός) που εκφραζόταν απ’ το Φανάρι και έβλεπε τη Ρωσία ως στήριγμα και β) Τη ριζοσπαστική επίδραση της Γαλλικής Επανάστασης που προέβλεπε κράτος με την διοίκηση Δυτικοευρωπαϊκή. Την Ελληνική Μεγάλη Ιδέα ενσάρκωσε και η Φιλική Εταιρεία στην οποίαν υπερίσχυαν μάλλον οι φιλορωσικές τάσεις και μάλιστα τόσο πολύ που ο δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας έχει σχηματίσει την άποψη ότι ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας ήταν ο Ι. Καποδίστριας. Παρεμπιπτόντως ο Γρηγόριος ο Ε’ ήταν φιλικός και απαγχονίστηκε ως συμμέτοχος της Επανάστασης (προσοχή όχι ως υποκινητής). Διότι η Πύλη δεν φοβόταν τόσο πολύ τη Γαλλική Επανάσταση ή μια περιορισμένη επανάσταση στην επικράτειά της όσο τον Ρωσικό επεκτατισμό. Εκεί ακριβώς οφείλονται οι δύο διαφορετικές θέσεις του κλήρου όχι ως προς την Επανάσταση αλλά ως προς τον μελλοντικό χαρακτήρα της. Πλείστα τα παραδείγματα σφαγιασμένων κληρικών. Κάθε άλλη ερμηνεία που θέλει να παρουσιάσει την Εκκλησία αμέτοχη και αντεπαναστατική είναι αβάσιμη ιστορικά και στηρίζεται επάνω σε διηγήσεις αδαών οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να συλλάβουν τα πολιτικά παιχνίδια της εποχής. Επίσης απόψεις "ιστορικών" και "καθηγητών" Ιστορίας του στυλ "ο Π.Π. Γερμανός δεν ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης διότι έλειπε στην Ιταλία", τη στιγμή μάλιστα που η σκηνή περιγράφεται από αυτόπτες μάρτυρες και όχι έναν και δύο, προέρχονται από ανισόρροπες (λίαν επιεικής ο χαρακτηρισμός) προσωπικότητες και είναι τουλάχιστον για γέλια.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε όλους. Post από Τρίτη...

 

 

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντα είχε ενδιαφέρον η κουβέντα στο καφενείο...

Από το κτίριο του Υπ. Παιδείας, πήγαμε στον ΕΝΦΙΑ και από εκεί στα βακούφια του 1821.... 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και μετά τη διόρθωση του κατά λάθος (μου) κόκκινου - ευχαριστούμε τον terry - να πω ότι...

Πάντα είχε ενδιαφέρον η κουβέντα στο καφενείο...

Από το κτίριο του Υπ. Παιδείας, πήγαμε στον ΕΝΦΙΑ και από εκεί στα βακούφια του 1821.... 

...έχεις απόλυτο δίκιο συνάδελφε αλλά από τη γηπεδοποίηση του θέματος που προωθούν τόσα χρόνια τα ΜΜΕ προτιμώ το καφενείο  :).  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Πάντως στο καφενείο, αυτός που σίγουρα βγαίνει κερδισμένος είναι ο προσεκτικός παρατηρητής.....

Link to comment
Share on other sites

Θα είχε καλές σχέσεις με τον αποχωρούντα κατακτητή από τον οποίο απελευθερώθηκε το πρώτο ελληνικό κράτος για να είχε το 1/4 όλης της γης και σίγουρα >1/2 όλης της εύφορης γης και όχι τις απάτητες βουνοκορφές.

 

Η εκκλησία είχε τεράστια περιουσία πριν την Τουρκοκρατία. Δεν απέκτησε τη περιουσία της από αυτούς. Είναι αστείο να το υποννοεί κάποιος αυτό ειδικά αν σκεφτούμε τη σημερινή κατάσταση στην Κων/πολη. Πάντως αν δεν συγκινεί η ευεργεσία της από όσα παρέθεσε ο Κωνσταντίνος, ας παραθέσω εγώ μερικά από τα ευεργετήματά της όσον αφορά το κτιριακό τομέα για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.

 

  • η Ριζάρειος Σχολή,
  • η Ακαδημία Αθνών,
  • το Αιγινήτειο Νοσοκομείο,
  • το Μετσόβειο Πολυτεχνείο,
  • το Σκοπευτήριο,
  • το Πτωχοκομείο,
  • η Μαράσλειος Ακαδημία,
  • το Θεραπευτήριο "Ευαγγελισμός",
  • το Αρεταίειο νοσοκομείο,
  • η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή,
  • οι Αστυνομικές Σχολές στην οδό Μεσογείων,
  • το Νοσοκομείο Παίδων,
  • το Νοσοκομείο Συγγρού,
  • το Λαικό Νοσοκομείο "Σωτηρία",
  • το Ασκληπείο Βούλας,
  • η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη,
  • το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης,
  • το ΠΙΠΚΑ Βούλας
  • Ιπποκράτειο Νοσοκομείο,
  • Γηροκομείο,
  • Εθνική Βιβλιοθήκη,
  • Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • 142 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής

και πολλά άλλα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η εκκλησία είχε τεράστια περιουσία πριν την Τουρκοκρατία...

Με το συμπάθιο μεν αλλά τι εννοείς πριν?

Προ 1453?

Προ 1203?

 

 

Επίσης μη συγχέουμε την ιερότητα της κάθε θρησκείας και φυσικά της ορθοδοξίας με το αν έχουν ιερότητα και τα ακίνητα που της ανήκουν ή έχουν περιέλθει στην νομή ή χρήσης της εκκλησίας. Όπου εκκλησία νοώ την οργανωτική δομή και όχι τους ναούς φυσικά.

Ιερότητα απ οσο γνωρίζω αποκτούν οι ναοί και τα κοιμητήρια όχι τα κτήρια ή τα γεωτεμάχια μόνο με βάση την ιδιοκτησία που έχουν.

 

Οπότε σίγουρα είναι υπέροχο να υπάρχουν ανθρωπιστικές κινήσεις και πρωτοβουλίες από την ελληνική εκκλησία για αξιοποίηση αυτών για τους απλούς ανθρώπους και τους έχοντες ανάγκη.

Σίγουρα φυσικά όποτε αυτό δεν έγινε αλλά έγινε αξιοποίηση περιουσίας για ίδιους σκοπούς (ας πούμε μεμονωμένων ιεραρχών βατοπεδινους ή ένας μητροπολίτης που είπε για μερικά δις ότι τα είχε για τα γεράματα του κλπ) αυτό είναι κατακριτέο.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως αν δεν συγκινεί η ευεργεσία της από όσα παρέθεσε ο Κωνσταντίνος, ας παραθέσω εγώ μερικά από τα ευεργετήματά της όσον αφορά το κτιριακό τομέα για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.

 

  • η Ριζάρειος Σχολή,
  • η Ακαδημία Αθνών,
  • το Αιγινήτειο Νοσοκομείο,
  • το Μετσόβειο Πολυτεχνείο,
  • το Σκοπευτήριο,
  • το Πτωχοκομείο,
  • η Μαράσλειος Ακαδημία,
  • το Θεραπευτήριο "Ευαγγελισμός",
  • το Αρεταίειο νοσοκομείο,
  • η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή,
  • οι Αστυνομικές Σχολές στην οδό Μεσογείων,
  • το Νοσοκομείο Παίδων,
  • το Νοσοκομείο Συγγρού,
  • το Λαικό Νοσοκομείο "Σωτηρία",
  • το Ασκληπείο Βούλας,
  • η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη,
  • το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης,
  • το ΠΙΠΚΑ Βούλας
  • Ιπποκράτειο Νοσοκομείο,
  • Γηροκομείο,
  • Εθνική Βιβλιοθήκη,
  • Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • 142 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής

και πολλά άλλα...

 

...και ο Ροκφέλερ ξεκίνησε τις φιλανθρωπίες και τις ευεργεσίες,το θέμα είναι πότε και γιατί. Ερεύνησέ το.

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Μην πας μακριά

Και οι καθ' ημάς ευεργέτες, από το ξεζούμισμα της μαρίδας έδωσαν. 

Η εκκλησία όμως, πιστή στη διδαχή του ιδρυτή της, από το υστέρημά της δίνει  :mrgreen:  :shock:  8-)  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.