Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διευκρινίσεις για το ΦΠΑ σε υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής ακινήτων


Engineer

Recommended Posts

Διεκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή διατάξεων ΦΠΑ σε υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής ακινήτων ιδιοκτησίας Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας έδωσε με έγγραφό της η Διεύθυνση Εφαρμογής της Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο σε απάντηση συγκεκριμένων ερωτημάτων "αναφορικά με την δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή Φ. Π. Α (13%) στις υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής ........ Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ..........., σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

 

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 21 και της περίπτωσης 17 του Κεφαλαίου Β' «Υπηρεσίες» του Παραρτήματος ΙΙΙ του του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), όπως ισχύει, η ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α (13%) από 1.1.2017.

 

2. Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων έχουν δοθεί με τις εγκυκλίους ΠΟΛ.1082/25.5.2007 και ΠΟΛ.1241/5.11.2013, σύμφωνα με τις οποίες στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α υπάγεται κάθε εργασία που πραγματοποιείται για την ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτου το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και κατά το χρόνο πραγματοποίησης των εργασιών αυτών χρησιμοποιείται ως κατοικία προσώπων ή προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία προσώπων μετά την ανακαίνιση. Ειδικότερα Ιδιωτική κατοικία, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν με την ΠΟΛ.1082/25.5.2007, είναι το ακίνητο το οποίο χρησιμοποιείται για την κατοικία προσώπων, ή στην περίπτωση που η επισκευή γίνεται σε κενό ακίνητο, αυτό έχει κατασκευαστεί για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία. Κατά συνέπεια δεν περιλαμβάνονται ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη, ή στα πλαίσια ξενοδοχειακής εκμετάλλευσης, όπως εκμετάλλευση ξενοδοχείων, ή ενοικιαζόμενων δωματίων. Παλαιό είναι το ακίνητο το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, θέμα πραγματικό που αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως αποδείξεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, καταβολής κοινοχρήστων κ.λ.π.

 

Ως ανακαίνιση και επισκευή θεωρούνται οποιεσδήποτε εργασίες που εκτελούνται με σκοπό τη βελτίωση ή την αποκατάσταση βλαβών του ακινήτου, ή τη διατήρηση του στην αρχική του κατάσταση για όσο δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο μειωμένο συντελεστή υπάγεται η παροχή υπηρεσίας για την ανακαίνιση ή την επισκευή ακινήτων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

 

Σημειώνεται ότι κρίσιμο στοιχείο για την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α (13%) στις υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής επί ακινήτου που η κυριότητα ανήκει σε Νομικό Πρόσωπο, δεν είναι η ιδιότητα του ιδιοκτήτη του ακινήτου δηλαδή εάν είναι Νομικό ή Φυσικό Πρόσωπο , αλλά εάν το συγκεκριμένο ακίνητο είναι παλαιό και θα χρησιμοποιηθεί ως ιδιωτική κατοικία.

 

3. Όπως προκύπτει από τα έγγραφά σας και πληροφορίες που μας παρείχατε τηλεφωνικά, το συγκεκριμένο ιδιόκτητο κτίριο του εν λόγω Νομικού προσώπου, το οποίο έχει δηλωθεί ως αποθήκη, θα ανακαινιστεί και θα διαμορφωθεί σε ανεξάρτητα διαμερίσματα που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι φιλοξενίας μητέρων με τα παιδιά τους ή οικογενειών με τα παιδιά τους.

 

Δεδομένου ότι οι εργασίες ανακαίνισης αποθήκης, προκειμένου να διαμορφωθεί σε ακίνητο που θα χρησιμοποιηθεί από την «............» ως χώρο φιλοξενίας για τα παιδιά και τις οικογένειες τους, δεν πληρεί τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά των εργασιών ανακαίνισης ιδιωτικής κατοικίας για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης σε κάθε περίπτωση ο συντελεστής Φ.Π.Α που αναλογεί σε υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής του εν λόγω ακινήτου είναι ο κανονικός 23%."

 

Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=15135

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Μια διόρθωση (μάλλον τυπογραφικό), η διάταξη ισχύει από 1.1.2007.

Στην πράξη βέβαια δεν ξέρω πόσοι το εφαρμόζουν...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Οσοι πρόκειται να πάρουν τιμολόγιο για τετοιες εργασίες ζητάνε την εφαρμογή του από τους εκδότες των παραστατικών.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Εργασίες του εξ' οικονομώ εμπίπτουν στην ανωτέρω διάταξη?

 

Και αλήθεια πόσοι επαγγελματίες θα είναι πρόθυμοι να την επικαλεστούν την παραπάνω διάταξη με τον φόβο να μπλέξουν στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας και του δαιδαλώδους φορολογικού συστήματος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.