Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διακοσμήσεις κατά παράβαση οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών


imhotep

Recommended Posts

Είναι συνήθης η πρακτική διαφόρων "διακοσμητών" κατά τις ανακαινίσεις καταστημάτων να αδιαφορούν παντελώς για τις διατάξεις ρυμοτομίας και να αντιμετωπίζουν τον κοινόχρηστο χώρο έμπροσθεν των καταστημάτων ως ιδιωτικό.

Κατά το κοινώς λεγόμενο κάνουν ότι θέλουν.

Έτσι προκύπτουν εκτός  (και κατά παράβαση) ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών διάφορες "ψευτοκολώνες" με κρυφούς φωτισμούς, λογότυπους καταστημάτων, ταμπέλες και κλιματιστικές μονάδες κάτω από τα 3μ κλπ.

Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται είτε χωρίς την έκδοση οιασδήποτε οικοδομικής άδειας, είτε υπό το προκάλυμμα κάποιας 48ης ή άδειας μικρών εργασιών (π.χ. αντικατάσταση κουφωμάτων). Οι παραβάσεις εκτείνονται από ένα απλό μεταλλικό σκελετό με επένδυση (5-10 εκ) έως πλήρεις κολώνες (40-50 εκ) ή διακοσμητικές προεξοχές (για δήθεν κάλυψη "αντιαισθητικών" υδρορροών ή και λειτουργικά στοιχεία του χώρου και μετακινήσεις της προθήκης (τζαμαρίας) εις βάρος του κοινόχρηστου χώρου (πεζοδρομίου) και εις βάρος της ελεύθερης κυκλοφορίας σε αυτόν.

Αναρωτιέμαι αν οι διακοσμητές (μεταξύ των οποίων και κάποιοι συνάδελφοι αρχιτέκτονες) είναι απλώς άσχετοι με το αντικείμενο (κοινώς σκιτζήδες) ή το κάνουν εν γνώσει του νόμου.

Τις περισσότερες φορές οι παραβάσεις αυτές γίνονται για καταστήματα (με την ευρεία έννοια) που κάνουν ριζικές ανακαινίσεις ή/και θέλουν να αναδείξουν πιο έντονα την διαφορά τους από το δεδομένο δομημένο περιβάλλον. Σύνηθες παράδειγμα είναι υποκαταστήματα τραπεζών που επεκτείνονται, σε περίπτωση τοποθέτησης εξωτερικής ΑΤΜ (αυτόματης ταμειακής μηχανής), και πέραν των ως άνω 40 εκ. και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Το πιο πρόσφατο πανελλαδικής εμβέλειας παράδειγμα είναι τα νέα καταστήματα του ΟΠΑΠ με τοποθετήσεις (πιθανώς εργολαβικά από κάποια εταιρεία) "πρόσθετων" προσόψεων.

Η προαναφερθείσα πρακτική και ως άλλη μία εκδοχή της βίας στον κοινόχρηστο χώρο τυγχάνει της πλήρους αδιαφορίας τόσο εκ μέρους των πολιτών όσο και των αρμοδίων αρχών.

Μήπως θα ήταν σκόπιμο ως επαγγελματίες να αρχίσουμε να καταγγέλουμε αυτές τις βίαιες "διακοσμήσεις"

..

Το καταθέτω και το "αφήνω στην κρίση του κοινού" που λένε και στην τηλεόραση

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δυστυχως φιλε μου αυτα ειναι κοινες πρακτικες σε ολη την Ελλαδα. Προφανως οι μηχανικοι γνωριζουν οτι προκειται για παρανομιες αλλα συνηθως αυτες οι κατασκευες γινονται με ευθυνη του ιδιοκτητη διοτι προφανως δεν αναφερονται σε καμια μελετη/ τεχνικη εκθεση. Δεν νομιζω οτι ειναι τοσο ευθυνη των μηχανικων να καταγγειλουν αυτες τις παραβασεις οσο ειναι ευθυνη του απλου πολιτη ο οποιος ταλαιπωρειται καθημερινα λογω αυτων των κατασκευων αλλα απλα πλεον του εχει γινει συνηθειο οτι στην Ελλαδα ο καθενας κανει οτι του καπνισει χωρις επιπτωσεις, οπως και των υπηρεσιων που ειναι αρμοδιες για τον αυτεπαγγελτο ελεγχο(Αστυνομια, δημοτικη αστυνομια, πολεδομια κτλ). Πονεμενη ιστορια ανοιξες...

Link to comment
Share on other sites

Για μένα 

χαλάλι οι 10-15 πόντοι (στον πόδα των υποστυλωμάτων) 

 

αρκεί που αναβαθμίζουν αισθητικά 

τα μέχρι πριν πανομοιότυπα  και σχεδόν "γκρίζα τοπία" 

 

Από κει και πέρα πραγματικά είναι απαράδεκτο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.