Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόβλημα φόρτισης συσσωρευτών σε αυτόνομο


john1rafto

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Έχω ένα αυτόνομο αποτελούμενο απο 4 πάνελ 250 W (1 KWp εγκατεστημένης), 1 Morning star 45A απλός, 4 GEL 12 V( 2X2 συνδεσμολογία για να φτιάξω 24V σύστημα) και 1 inverter 2000W στα 24 V.

Το πρόβλημά μου είναι το εξής : Έκανα μια λάθος ρύθμιση στον morning star με αποτέλεσμα να μείνει εκτός λειτουργίας η φόρτιση και να αδειάσουν οι μπαταρίες. Το ρύθμισα σωστά και περίμενα έως ότου φορτίσουν οι μπαταρίες αλλά μάταια! Η τάση στις μπαταρίες είναι 23.50 - 24 Volt,  η τάση ανοιχτού στα πανέλα 34 - 35 Volt. Μόλις κάνω τη σύνδεση, κατεβάζει 22 - 28 Αmpere (στιγμιαία λόγω ηλιοφάνειας) και τάση σταθερά 23.70 Volt. Παρ' όλα αυτά δεν φορτίζει.

 

Δεν θα έπρεπε να φόρτιζε το σύστημα? Όταν γινόταν η σύνδεση, δεν θα έπρεπε η τάση στον ρυθμιστή να είναι 28 Volt ή η τάση των μπαταριών "επιβάλλεται" στη τάση του συστήματος και ανεβαίνει σταδιακά μέχρι να φορτίσει πλήρως?

 

Έχω μια φοβία μήπως έχει καστραφεί κάποια μπαταρία.

 

Όποιος μπορεί να με βοηθήσει θα του ήμουν ιδιαίτερα ευγνώμων.

 

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

Πρεπει να μας πεις και ποσες ωρες φορτιζουν.Ποσα ΑΗ ειναι .H ταση θα φτασει σιγα σιγα στα 28v.Aν τωρα αυτο γινεται ενα μηνα τοτε κατι συμβαινει.

Edited by vasilimertzani
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν η αλήθεια είναι οτι φόρτιζε κανά 6ωρο περίπου. Δεν είχε πολύ ηλιοφάνεια σήμερα όμως. Παρ' όλα αυτά κατέβαζε 25 Αmpere απο τα πανέλα. Οι μπαταρίες είναι 200 Ah έκαστη στο C20, οπότε χοντρικά είναι 2x200x24 = 9600 Wh χωρητικότητας. Προφανώς και δεν φορτίζουν τόσο εύκολα. Απλά μου έκανε εντύπωση το γεγονός οτι μετά απο το 6ωρο η τάση παρέμεινε 23.70 Volt και δεν ανέβηκε καθόλου. Ούτε λίγο!

 

Αυτό που μπορεί να συμβαίνει είναι να μην μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες.

 

Πως άραγε μπορώ να βρώ λύση?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Δεν παίζουν αυτές οι τιμές τάσης - ρεύματος. Δοκίμασε με άλλα όργανα. Όταν ξεκινά η φόρτιση (και όταν διακόπτεται) η τάση μεταβάλεται ραγδαία.

 

Με 23,6V (τάση ηρεμίας φαντάζομαι) δεν θεωρείται εκφορτισμένη.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Όσο φόρτιζε κάποια στιγμή μέτρησα και 24.90Volt. Μόλις αφαίρεσα τη φόρτιση (κλείνοντας το διακόπτη DC), η τάση έπεσε ακαριαία στα 23.70 Volt. Το θέμα δεν είναι οτι είναι τελείως αφόρτιστες αλλά οτι δεν φορτίζουν παραπάνω και δεν ανεβαίνει η τάση.

Link to comment
Share on other sites

Μία λογική τάση μετά από λίγες ώρες φόρτισης στα 25Α είναι 28V. Με την διακοπή, η τάση θα έπρεπε να πέσει στα 26V σε περίπου 5sec, και στα 24V σε 1min. Χονδρικά.

 

Ψάξε για κατεστραμμένα στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Η πτώση της τάσης από τα 24,90V στα 23,70V όταν σταματάς την φόρτιση μπορεί να είναι φυσιολογική ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης των μπαταριών.

Αν αποσυνδέσεις τις μπαταρίες, τις αφήσεις για 10 - 15 λεπτά και μετρήσεις την τάση τους χωρίς φορτίο, θα πρέπει όλες να έχουν πάνω από 12V ή έστω πολύ κοντά στα 12V ακόμη και αν είναι εκφορτισμένες.

Τι ηλικία έχουν οι μπαταρίες και ποια είναι η χρήση του συστήματος (π.χ. εξοχική κατοικία?)?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.