Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξετάζεται τέλος 1 τοις χιλίοις στις αναλήψεις καταθέσεων


Engineer

Recommended Posts

Την επιβολή τέλους 1 τοις χιλίοις στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων εξετάζει η κυβέρνηση ως εναλλακτικό μέτρο τόνωσης των εσόδων, αλλά και ως δημοσιονομικό ισοδύναμο στα μέτρα που απορρίπτει η τρόικα.

 

Από τη συγκεκριμένη παρέμβαση, που έχει ήδη τύχει επεξεργασίας από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προβλέπεται πως το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει σε ετήσια βάση έως και 180 εκατ. ευρώ.

 

Το τέλος ανάληψης καταθέσεων θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ (0,001 ευρώ η επιβάρυνση) και θα παρακρατείται τόσο κατά τις συναλλαγές στο γκισέ της τράπεζας, όσο και στις συναλλαγές που διεκπεραιώνονται μέσω ΑΤΜ και ηλεκτρονικής τραπεζικής (phone banking, web banking, κ.α.).

 

Σύμφωνα με τη λογική του μέτρου, σε 1.000 ευρώ ανάληψης, ανεξαρτήτως συναλλαγής, είτε για μισθοδοσία, είτε για εμπορικό σκοπό, θα επιβάλλεται παρακράτηση 1 ευρώ. Σε κάθε 100 ευρώ ανάληψης το τέλος θα είναι 0,10 ευρώ, για 10.000 ευρώ θα παρακρατούνται 10 ευρώ, για 100.000 ευρώ το τέλος θα είναι 100 ευρώ και για 1 εκατ. ευρώ, η επιβάρυνση θα είναι 1.000 ευρώ.

 

Το τέλος δεν θα επιβαρύνει την κατάθεση χρημάτων στις τράπεζες, αλλά μόνον την ανάληψη. Ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που καταθέτης μεταφέρει χρήματα μεταξύ λογαριασμών που είναι ο ίδιος δικαιούχος (αυτά δεν φεύγουν από την τράπεζα).

 

Επίσης, καθώς για τις συναλλαγές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ το τέλος ανάληψης καταθέσεων λειτουργεί ως «χαράτσι» εξετάζεται είτε να υπάρξει πλαφόν στο ποσό πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται το τέλος, ή περιορισμός στις συναλλαγές που αυτό αφορά (συναλλαγές δημοσίου, ενδοτραπεζικές συναλλαγές, επενδύσεις, κ.α..)

 

Δεδομένου ότι σήμερα μια προθεσμιακή κατάθεση 10.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο έως 1,50% και το κέρδος για τον καταθέτη οριακά ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 150 ευρώ, η επιβάρυνση που θα επέλθει με το τέλος ανάληψης καθίσταται αυτομάτως υπολογίσιμη.

 

Μέχρι και χθες το βράδυ η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δήλωνε μέσω των αρμόδιων στελεχών άγνοια για τις κυβερνητικές προθέσεις. Πάντως, τραπεζικά στελέχη υποστήριζαν πως το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν εφαρμοσθεί, καθώς εμπίπτει στους νέους κανόνες εποπτείας των τραπεζών.

 

Κατά τα ίδια στελέχη το τέλος είναι ισχνού ύψους για να λειτουργήσει ως αντικίνητρο στις εκροές καταθέσεων και δεν θεσπίζεται για το σκοπό αυτό, αλλά έχει αποκλειστικά δημοσιονομική στόχευση.

 

Πηγή: http://news.in.gr/ec...?aid=1231405039

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο!!

 

Αναπτυξη!!

 

 

Για να γλιτωσω το 1 τοις χιλιοις, θα κανω μονο καταθεσεις απο δω και περα, οχι αναληψεις. :smile:

Edited by terry
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Σωστά μόνο καταθέσεις....δηλαδή αν πας να σηκώσεις 350.000€ θα πληρώσεις κερατιάτικα 350€.

Γιατί ?????

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Αρχισαν και επισήμως (αν προκειται για διαρροή απο κυβερνητικής πλευράς ) τα σήματα . Σηκωστε τα λεφτά σας από τις τράπεζες.Αλλωστε στον κόσμο που φανταζεται ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν έχουν θέση τράπεζες , παρά μόνο κρατικά ταμεία.

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

... κούρεμα ... αρχικά 1/οο ... και βλέπουμε .... άρα σε κερατιάτικα θα δίνουμε 340 σε λεφτα (δρχ) στην τράπεζα !!!!

... είδες σε λεφτα ακούγονται αρκετά !!!! 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Αν το ποσό είναι μόνο στις αναλήψεις δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, θα κάνουμε όλες τις συναλλαγές ηλεκτρονικά.

 

Θα υπάρχει πρόβλημα αν το τέλος θα επιβαρύνει και τις συναλλαγές μέσω e-banking.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.