Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σε απαξίωση οι απούλητες νεόδμητες κατοικίες λόγω παρατεταμένης κρίσης


Engineer

Recommended Posts

Σε σταδιακή απαξίωση οδηγούνται οι δεκάδες χιλιάδες απούλητες νεόδμητες κατοικίες ανά την επικράτεια, καθώς οι κατασκευαστές τους αδυνατούν να βρουν αγοραστές, εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης στην κτηματαγορά και τη συνεχιζόμενη έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης, πρόβλημα που έχει κορυφωθεί φέτος λόγω της γενικότερης πιστωτικής ασφυξίας στην οικονομία. Οπως τονίζουν φορείς της αγοράς ακινήτων, σήμερα εκτιμάται ότι οι νεόδμητες απούλητες κατοικίες ανέρχονται σε περίπου 80.000 - 90.000 στο σύνολο της χώρας, αποτελώντας περίπου το 40% των απούλητων κατοικιών, που υπολογίζεται ότι φτάνουν στις 250.000 - 270.000.

 

Ωστόσο, όσο περνούν τα χρόνια και δεν βρίσκονται αγοραστές, σταδιακά οι κατοικίες αυτές θα απαξιώνονται, ιδίως αν επεκταθεί ακόμα περισσότερο η πρακτική που έχουν υιοθετήσει αρκετοί κατασκευαστές, που προχωρούν σε ενοικίαση των απούλητων ακινήτων τους, ώστε να έχουν κάποια έσοδα, ιδίως αν έχουν και κάποιο δάνειο που πρέπει να εξυπηρετήσουν. Το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται τόσο στις φθηνές όσο και στις ακριβές περιοχές.

 

Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, ήδη πολλά απούλητα νεόδμητα διαμερίσματα έχουν κατασκευαστεί πριν από τρία-τέσσερα χρόνια και σύντομα θα αρχίσουν να θεωρούνται μεταχειρισμένα, έστω κι αν δεν έχουν κατοικηθεί ποτέ. Μάλιστα, αρκετά από αυτά μισθώνονται, και επομένως, πέραν της ηλικίας, έχουν και καθημερινή χρήση και φθορά, που αναμφίβολα περιορίζει ακόμα περισσότερο τη μεταπωλητική τους αξία, ιδίως όσο η κρίση διατηρείται.

 

Κατά τον ίδιο, κάποια από τα απούλητα νεόδμητα ακίνητα, εκ των πραγμάτων, θα μετατραπούν σε μεταχειρισμένα με το πέρας των ετών, χάνοντας σημαντικό μέρος της αρχικής τους αξίας. «Είναι πιθανό ορισμένα από τα απούλητα να μείνουν μονίμως στην κατηγορία των ενοικιαζόμενων, γιατί ο ρυθμός απορρόφησης των απούλητων είναι πολύ μικρότερος από τα ακίνητα που προστίθενται στα προς πώληση, είτε νεόδμητα είτε μεταχειρισμένα» αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος. Αυτός είναι άλλωστε και ο σημαντικότερος λόγος που ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι κατασκευαστές επιλέγουν να μην εκμεταλλευτούν οικονομικά τα απούλητα διαμερίσματά τους, παρά μόνο ένα μικρό μέρος τους, π.χ. 1-2 ακίνητα από τα 10 που μπορεί να έχει ένας εργολάβος.

 

Η ενοικίαση

 

Παρ’ όλα αυτά, η λύση της ενοικίασης, τουλάχιστον ενός μέρους από τα απούλητα διαμερίσματα που έχει συσσωρεύσει ο κάθε κατασκευαστής, φαντάζει μονόδρομος, ιδίως αν αυτός έχει δανειακές υποχρεώσεις.

 

Επιπλέον, ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων ΦΑΠ αποτελούν σημαντικό «κίνητρο» για τους κατασκευαστές, προκειμένου είτε να βρουν αγοραστές είτε να μισθώσουν κάποια ακίνητά τους, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τον σχετικό φόρο. Πάντως, ακόμα και όσοι μισθώνουν νεόδμητα έχουν πρόσθετο οικονομικό όφελος, καθώς, κατά κανόνα, η τιμή ενοικίασης τέτοιων κατασκευών είναι υψηλότερη κατά 20-30%, σε σχέση με ένα αντίστοιχο ακίνητο 20ετίας στην ίδια περιοχή, τόσο λόγω μικρής ηλικίας και μηδαμινών φθορών, όσο και λόγω των πρόσθετων παροχών των ακινήτων (π.χ. θέση στάθμευσης, αποθήκη, τζάκι, μόνωση κ.τ.λ.). Επομένως, ένα μέρος έστω των απωλειών που προκύπτουν αναφορικά με την τιμή μεταπώλησης από τη χρήση του ακινήτου, αντισταθμίζεται από την υψηλότερη τιμή ενοικίασης, αρκεί βέβαια ο μισθωτής να αποδειχθεί φερέγγυος.

 

Μία άλλη ομάδα κατασκευαστών επιχειρεί να βρει αγοραστές από το εξωτερικό, κυρίως από χώρες εκτός Ε.Ε., ώστε να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση για τη χορήγηση άδειας παραμονής στους αγοραστές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Πρόκειται για κατασκευαστές που έχουν γνωριμίες στο εξωτερικό και βρίσκουν έστω και μεμονωμένα κάποιους αγοραστές, ιδίως σε περιπτώσεις ακινήτων της Αττικής. Επίσης, μέχρι πρόσφατα, τα νεόδμητα ακίνητα στην περιφέρεια έβρισκαν κάποιους αγοραστές από το εξωτερικό. Ωστόσο, πλέον, ακόμα και αυτή η διέξοδος έχει αποκλειστεί, καθώς οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν να αναβάλουν την απόφαση αγοράς τους, έως ότου δοθεί λύση στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και επανέλθει η σταθερότητα στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...etamenhs-krishs

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αλλο ένα _____ άρθρο . από άσχετα ___ , όπως οι δημοσιογράφοι και οι μεσίτες .

 

Θα θεωρείται λέει ο  ______ μεταχειρισμένο το απούλητο καινούργιο . Εναντι ποίου βρε __ , αφού δεν υπάρχουν νεότερα για να συγκριθεί ?  

 

Αυτά τα άρθρα τα γράφουν γιατί πρέπει οι κυριακάτικες φυλλάδες να έχουν και ένα θέμα για τα ακίνητα .

 

Μεσίτες . Ζωντοχήρες , χήρες , συνταξιούχοι καραβανάδες και ΔΥ και ΔΕΚΟ , αλλά και εν ενεργεία ορισμένες φορές . Μου είχε τύχει υπάλληλος της ΔΕΗ στις 12 το μεσημέρι να φέρει πελάτισσα και ήταν με την φόρμα . :mrgreen:

 

Χαβαλέδες και άσχετοι , που κοροϊδεύουν _____ που νομίζουν ότι θα τους βρούν την ευκαιρία της ζωής τους .

 

Με τσαντίσανε πάλι ...... 

Edited by BAS
Link to comment
Share on other sites

BAS δεν λέει κάτι λάθος το άρθρο, μιλάει για το νεόδμητο ακίνητο που ήταν απούλητο και αχρησιμοποίητο και τώρα θα κατοικηθεί για πρώτη φορά ως μισθωμένο, άρα υπάρχει μια μείωση στην τιμή.

 

Το θέμα είναι οτι δεν λέει κάτι καινούργιο ή περίεργο το άρθρο, με όλα αυτά που έγιναν τα 5 τελευταία χρόνια και δεν έχει νόημα να τα επαναλαμβάνουμε, η απαξίωση των ακινήτων οποιουδήποτε είδους και κατηγορίας είναι κάτι 100% δεδομένο.

Μ' αρέσει που μιλάει το άρθρο για ακίνητα 4ων ετών, εγώ έχω συγγενή μου κατασκευαστή με 8 απούλητα διαμερίσματα σε πολυκατοικία που έχτισε το 2007-08.

 

Επίσης μπορεί ο συγγραφέας του άρθρου να "γκρινιάζει" για τα νεόδμητα αλλά μην παραβλέψουμε και την πολυ μεγαλύτερη απαξίωση άλλων παλαιότερων ακινήτων ή των υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Όσο υπάρχουν ακίνητα του 70κάτι και του 80λίγο που πουλιούνται σε τιμές <700€/τμ σε πολύ καλές και ακριβές περιοχές, δύσκολο να πουληθεί ένα "νεόδμητο" αν δεν είναι πραγματικά καλή* κατασκευή και με άριστη* διαρρύθμιση, στις τιμές που ζητάνε μερικοί εργολάβοι.

 

* το αναφέρω γιατί πολλές πολυκατοικίες που χτίστηκαν ανα την Ελλάδα και ειδικά στην Αττική μετά το 2004 από μεγαλοκατασκευαστές, ήταν κακής έως μέτριας ποιότητας και διαρρύθμισης και όλοι το ξέρουμε αυτό...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.