Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Master για Τοπογράφους στην Αμερική


Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους,

 

Είμαι φοιτητής στους τοπογράφους στο ΕΜΠ και σύντομα τελειώνω την σχολή. Έχω ξεκινήσει μαθήματα για το τεστ GRE για να πάω σε κάποιο master στην αμερική. Κοιτάω μόνο πανεπιστήμια στο Colorado διότι εκεί έχω κάποιον συγγενή και μπορώ να μην πληρώνω ενοίκιο. Το θέμα είναι το εξής: αυτό που μου αρέσει πιο πολύ στην σχολή μου είναι τα GIS και θα μου άρεσε να έχω ένα master πάνω σε αυτό. Όμως, υπάρχει ένα μεγάλο debate πάνω στα GIS και πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι κρίμα να δώσεις 30-40 χιλιάδες δολλάρια για ένα master στα GIS, γιατί είναι σαν να κάνεις master στο Autocad για παράδειγμα. Ακόμη, τα περισσότερα πανεπιστήμια εκτός από master προσφέρουν και graduate certificate στα GIS με πολύ λιγότερα λεφτά. Επίσης, δεν ξέρω αν με ένα τέτοιο master θα μπορώ να βρω δουλειά στην αμερική με καλά λεφτά έτσι ώστε να αποσβέσω τα δίδακτρα σε μικρό χρονικό διάστημα. Με λίγα λόγια δεν ξέρω αν πραγματικά αξίζει 40,000 δολλάρια ένα Master στα GIS. Η άλλη επιλογή είναι κάποιο master σε Civil engineering ή άλλο κλάδο μηχανικών που θα μου άρεσε όμως δεν ξέρω αν θα δεχτούν έναν τοπογράφο που δεν έχει βασικές γνώσεις πάνω στα θέματα του πολιτικού μηχανικού κατευθείαν για master (ως τοπογράφος έχω κάνει μόνο τεχνική μηχανική, σκυρόδεμα και γεωτεχνική μηχανική αλλά σε αυτά έχω 10 βαθμό). Υπάρχει κάποιος που να έχει αντίστοιχη εμπειρία, δηλαδή να έχει αλλάξει ειδικότητα από προπτυχιακό ΕΜΠ σε master στην αμερική? Περιμένω τις συμβουλές σας γιατί είμαι λίγο χαμένος και νιώθω ότι διαβάζω για το GRE χωρίς να ξέρω καλά καλά τι θα σπουδάσω....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στέλιο,

 

Εργάζομαι ως Τοπογράφος Μιηχανικός ως διευθυντής του Τοπογραφικού Τμήματος μιας μεγάλης εταιρίας εδώ και 10 χρόνια στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Τέξας με άδειες εξάσκησης επαγγέλματος και υπογραφής σε πολλαπλές πολιτείες.

Σπούδασα ως Τοπογράφος όπως και εσύ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και πριν έρθω Αμερική είχα αποφασίσει κι εγώ τότε να κάνω ένα μεταπτυχιακό στα GIS πριν 15 χρόνια. Τότε είχα επιλέξει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με υποτροφία στο University of Nottingham στην Αγγλία, το οποίο τότε μου άνοιξε ορίζοντες και όρεξη για παραπέρα κι έτσι κατέληξα εδώ που είμαι. Βέβαια έχουνε περάσει αρκετά χρόνια από τώρα και με βάση αυτά που έχω δει εδώ που βρίσκομαι τώρα, θα σου πρότεινα το GIS πρόγραμμα στο Corpus Cristi του Τέξας στο πανεπιστήμιο του Texas A&M. Εδώ που βρίσκομαι παράλληλα με την εργασία μου διδάσκω παράλληλα και μάθημα στα GIS που απευθύνονται σε τοπογράφους που θέλουν να πάρουνε Associates Land Surveying Degree και η μέχρι ΄τωρα εμπειρία μου έχει δείξει ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για τοπογράφους με γνώσεις GIS.

Πάμε στο κόστος. Οπως θα γνωρίζεις ήδη, το κόστος για international students στην Αμερική είναι υπερβολικό ακόμη και τους αμερικάνους, αλλά η αγορά εργασίας το αποσβένει λόγω ζήτησης. Βέβαια, το να βρεις δουλειά και να εργαστείς μετά τις σπουδές σου ως international δεν έιναι τόσο απλό εκτός και αν συνεχίσεις μέσω πανεπιστημιακής έρευνας, όπου τα λεφτά είναι αστεία σε σχέση με αυτά του ιδιωτικού τομέα όπου εργάζομαι. Συνεπώς η απόσβεση δεν θα είναι τόσο απλη εκτός και έχει αμερικανική υπηκοοτητα ή πράσινη κάρτα. Βέβαια αυτό που κα΄νουνε πολλοί internationals εδώ για να ανταπεξέλοθουν στα έξοδα είναι να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους ώστε να μειώσουνε το κόστος, πράγμα το οποίο μπορεί να γίνει εξοντωτικό κάποιες φορές, αλλά τα αγαθά κόπης κτώνται.

 

Το ερώτημα που πρεπει να απαντήσεις στον εαυτό σου είναι αν θα κάνεις το μεταπτυχιακό στα GIS για τον τίτλο, για τις γνώσεις, για την εμπορικότητα ή για να μείνεις σε συγκεκριμένη χώρα εργασίαςς. Με λίγα λόγια εάν απώτερος σκοπός σου είναι να είσαι κάπου στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα, θα σου πρότεινα να μπεις σε ένα ευρωπαικό πρόγραμμα, Εάν ο σκοπός σου είναι να μείνεις και να καθιερωθείς Αμερική, τότε καλό θα ήτανε να επιλέξεις ένα προγραμμα στην Αμερική. Οσο για την αναγνώριση των πτυχίων ώστε να μπορέσεις να δώσεις εξετάσεις για να πάρεις την άδεια άσκησης επαγγέλματος, εξαρτάται από την πολιτεία που βρίσκεσαι, αλλά ξενικώς δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα αναγνώρισης των σπουδών και από Ελλάδα και από Αγγλία.

 

Καλή τύχη σε ότι επιλέξεις και ενημέρωσε με αν θέλεις άλλες πληροφορίες πάνω στο θέμα ή αν έχεις άλλες ερωτήσεις.

 

Με εκτίμηση,

 

Βασίλης Κ.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δεν έχω ιδέα πoiα είναι η ζήτηση και οι μισθοί τώρα για GIS, παντως δυο αρχιτέκτονες που ξέρω που πήγαν για MA τσιμα τσιμα πρόλαβαν να βρουν εργοδότη για Visa. και ήταν και δυο χρόνια εκει. Τελικα ο ενας εβγαλε και εμεινε. Και νομίζω υπάρχει και μια διαδικασία με λίστες αναμονής για Τη Visa μετα. Ίσως τα ξέρει ο φίλος απ το Texas καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.