Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κλίμα


Engineer

Recommended Posts

Ενόψει της Διάσκεψης του Παρισιού στα τέλη Νοεμβρίου, ξεκινά σήμερα Δευτέρα στη Βόννη η προπαρασκευαστική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Ψηλά στην ατζέντα η προστασία του κλίματος και στο G7.

 

 

Η προπαρασκευαστική Διάσκεψη της Βόννης που πραγματοποιείται στο World Conference Center Bonn, θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 Ιουνίου ενώ αναμένονται περισσότεροι από 5.000 συμμετέχοντες. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα 200 περίπου ημέρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα, όπου στόχος είναι να υπογραφεί μια νέα συμφωνία για την προστασία του κλίματος που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.

 

Η Γερμανία αποδίδει τεράστια σημασία στο ζήτημα. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του G7 που πραγματοποιείται στις 7 και 8 Ιουνίου στο παλάτι Ελμάου της Βαυαρίας. «Ποτέ άλλοτε μια προεδρία του G7 δεν είχε αποδώσει τόσο μεγάλη σημασία στην προστασία του κλίματος», λένε κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.

 

Αποφάσεις στο «κλαμπ των ισχυρών»;

 

Εδώ όμως έγκειται και το πρόβλημα: οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν θα πρέπει να αποκομίσουν την αίσθηση ότι οι πλούσιες χώρες του «κλαμπ των ισχυρών» θα συμφωνήσουν ήδη στο περίγραμμα μιας συμφωνίας. Η εμπειρία της Κοπεγχάγης το 2009 έδειξε άλλωστε ότι οι πλούσιες χώρες δεν μπορούν να επιβάλουν τα όσα συμφωνούν μεταξύ τους ατύπως, στις υπόλοιπες χώρες. Αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά: οι ηγέτες του G7 προτίθενται να διατυπώσουν την προοπτική μιας «κλιματικά ουδέτερης παγκόσμιας οικονομίας». Αυτό ακούγεται αφενός αρκετά σαφές για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των υπολοίπων, αφετέρου όμως δεν έχει κανέναν απολύτως δεσμευτικό χαρακτήρα για να μην προκαλέσει αντιδράσεις.

 

Το πόσο εύθραυστες είναι πάντα οι ισορροπίες σε σχετικές διασκέψεις και διαπραγματεύσεις κατέδειξε πρόσφατη συνάντηση υπουργών Περιβάλλοντος από διάφορες χώρες του κόσμου στο Βερολίνο. Εκεί ο ινδός αντιπρόσωπος εκτίμησε ότι η Δύση θα πρέπει να καταπολεμήσει μόνη της την κλιματική αλλαγή, καθώς η ίδια την προκάλεσε. Χώρες όπως η Ινδία, όπως είπε, χρειάζονται χρήματα για να προσαρμοστούν στις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος. «Πρόκειται για ξεπερασμένες αντιλήψεις», σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι στη γερμανική πρωτεύουσα. Τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σήμερα άλλωστε, τις προκαλεί η Κίνα που επισήμως συγκαταλέγεται ακόμη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

 

Πηγή και πλήρες άρθρο: http://www.dw.de/κρί...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.