Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τρεις ρυθμίσεις-ανάσα για ασφαλισμένους και οφειλέτες ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ


Engineer

Recommended Posts

Συμψηφισμός παροχών με χρέη - Δυνατότητα καταβολής χαμηλότερου ασφαλίστρου με επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κλάσης - Διαβάστε τι προβλέπεται

 

Όχι μόνο στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) θα δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν για την ασφάλισή τους ως και τρεις ασφαλιστικές κλάσεις χαμηλότερα ώστε να περιορίσουν την επιβάρυνση. Η δυνατότητα για καταβολή χαμηλότερου ασφαλίστρου, βάσει της τροπολογίας που θα καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Στρατούλης, θα ισχύει μέχρι 31/12/2016. Η εισφορά μπορεί να μειωθεί στα 131 ευρώ από 380 το μήνα.

 

 

Ένα ακόμη μέτρο προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν χρέη προς το ταμείο και δε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είναι ο συμψηφισμός μέρος της παροχής με τα χρέη.

 

Το πλαφόν του χρέους θα επεκταθεί από τις 20.000 στις 25.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Στρατούλης ενώ για 5.000 εγκλωβισμένους -ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για σύνταξη το όριο για το ύψος των οφειλών θα φθάσει τα 50.000. Η ρύθμιση ανάσα που θα καταθέσει το υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων θα ισχύει έως το τέλος του 2016. Ετσι , αν κάποιος ασφαλισμένος έχει οφειλές άνω των προβλεπόμενων ποσών, μπορεί να προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή της οφειλής έως του ποσού των 50.000 ή των 25.000 ευρώ, και στη συνέχεια να προχωρήσει στη ρύθμιση για αποπληρωμή της οφειλής σε δόσεις . Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το κατώτατο όριο σύνταξης που χορηγείται από τον ΟΑΕΕ.

 

Συγκεκριμένα, για το περίπου 70% των οφειλετών που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΤΕΒΕ, το όριο ορίζεται από 406 ευρώ το μήνα (κατώτατη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας) έως 341 ευρώ (κατώτατη σύνταξη θανάτου).

 

Εφόσον η οφειλή υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη τότε θα καλείται ο ασφαλισμένος να ξεπληρώσει εντός δύο μηνών, το επιπλέον ποσό της οφειλής, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο συμψηφισμός.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Δημήτρης Στρατούλης , κάλεσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στον ΟΓΑ , τους ελεύθερους επαγγελματίες να εκμεταλλευθούν τις διευκολύνσεις και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων ( έχουν ήδη υπαχθεί 115.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ) η οποία έχει αποφέρει τον Μάιο στον οργανισμό επιπλέον έσοδα -6%-8%.

 

Ο κ. Στρατούλης αναφέρθηκε επίσης στη ρύθμιση (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών στα ΚΕΠΑ) για την επαναχορήγηση σύνταξης σε 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες που είχε διακοπεί εξαιτίας των μνημονίων το 2013. Οι υπερήλικες που είναι κυρίως ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην σοβιετική ένωση , θα εισπράξουν σύνταξη 260 ευρώ από 1/10/2015 και 360 ευρώ από 1/10/2016.

Πηγή: http://www.protothem...-oaee-kai-etea/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

αν οντως ειναι ετσι ... αυτο αφορα μονο τα εξάμηνα  μεχρι το τελος του 2016 ; δηλαδη για τις αυξήσεις ούτε λέξη ; αρα μια τρύπα στο νερό ; 

η προεδραρα μας δεν ακούγετε ;; μήπως ενημερώνετε ; μήπως δεν εχει καταλάβει το πρόβλημα ;;; μήπως διαβουλευετε με την τροικα ;; τι κανει ;; μηπως κανει μπάνια ;; 

οχι δεν κανει μπανια ασχολειτε με τα αποβλητα... Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ: «Σωστά το Υπουργείο συνεχίζει το διάλογο για τα απόβλητα. Τους περιμένουμε όλους στην διαβούλευση του ΤΕΕ για τον νέο ΕΣΔΑ»

Link to comment
Share on other sites

Για αυτό φτιάξαμε αυτό ώστε να τους κάνουμε reply (όπως λέμε στα ελληνικά) τι ψήφησαν και αυτα που μας απαντούσαν στα mail και να τους ενημερώσουμε ότι 120.000 μηχανικοί και οι οικογένειές στους, άρα περίπου 400.000++ (όταν δουν τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΟχαρτο) θέλω να πιστεύω μάλλον δεν θα είναι μαζί τους όταν αναζητήσουν την "βοήθεια μας" στο μαγικό για αυτούς χαρτί με τα σταυρουδάκια μας δίπλα και ότι η καρέκλα τους έχει κοντά ποδάρια και με αυτό που ψήφισαν τα ονόματα όσων κάθονται σε αυτές και υπάρχουν στο προηγούμενο χαρτί που είπα γίνονται δυσδιάκριτα ... γιατί άραγε ... και γιατί άραγε αυτή η καρέκλα "κουφαίνει" όσους κάθονται σε αυτή .... και η "κώφωση" χανεται άμα τη χάση της .... (καρέκλας)..

 

Τουλάχιστον εγώ πάνω-κάτω αυτό το κείμενο θα στείλω ....

Edited by georgegaleos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Όσοι μπούμε στη ρύθμιση δηλαδή τι κάνουμε? Πάμε μόνοι μας στη σφαγή???

Αποδεχόμαστε αμετάκλητα όλα τα full extra κι έρχεται ο συνάδελφος μετά που δεν ρύθμισε και γλιτώνει πάνω από 2.000 το χρόνο από 2012 π.χ. που οφείλει και μέχρι το 2016? Γιατί τότε, καλύτερα να μη ρυθμίσει κανένας! Ό,τι πέναλτυ και να μας βάλουν, τα 2000Ε το χρόνο είναι πολλάαααα!!!! Ούτε με επιτόκιο 200% δεν πιάνονται!!!

Link to comment
Share on other sites

Οι ενημερωσεις που ειχαμε απο τις συναντησεις των αρμοδιων με το υπουργειο αλλα ελεγαν.

Δεν αναφεροταν πουθενα οτι η ρυθμιση θα ισχυει για εναμισι χρονο.

Μιλουσαν για καταργηση στην πραξη των ληστρικων αυξησεων.

 

Μας βαζουν στο ιδιο τσουβαλι με τους γιατρους και τους δικηγορους .

Οι γιατροι και οι δικηγοροι ειχαν αυτες τις αυξησεις που ειχαμε εμεις?

Στους γιατρους και στους δικηγορους καταργησαν αμοιβες οπως σε εμας?

Οι γιατροι και οι δικηγοροι εχουν πληγει απο την κριση οσο εμεις?

 

Θα υπαρξει τελικα ενας ανθρωπος να ενδιαφερθει σοβαρα για αυτον τον κλαδο?Δηλαδη ποσο ειρωνικο ειναι ακομα και ο πρωθυπουργος της χωρας να ειναι συναδελφος και να μην μπορει να παρθει μια ουσιαστικη αποφαση ανακουφισης .

Οι αυξησεις αυτες ειναι αδικες ειναι ληστρικες εξυπηρετουν συγκεκριμενα συμφεροντα και πρεπει να καταργηθουν .

Με τον ενα η τον αλλο τροπο πρεπει να καταργηθουν.

 

Εμενα προσωπικα αυτη η αποφαση δεν μου αρκει.Ουτε μου λεει κατι η "υποθεση εργασιας" οτι στο τελος του 16 θα βγει αναλογη αποφαση.

Αν ειναι να κανεις κατι σωστο καντο απο την αρχη μια και καλη να κλεινει το θεμα και να ξερουμε και εμεις τι μας γινεται.

Βαρεθηκαμε να ζουμε στην αβεβαιοτητα.Ανακαμψη και αβεβαιοτητα δεν πανε μαζι.

 

Μια ασπιρινη μας δινουν ουσιαστικα.

Edited by dimitris11140
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ (έως 31/12/1992), ελεύθεροι επαγγελματίες
Νομικός: 170 ευρώ/μήνα
Υγειονομικός: 190 ευρώ/μήνα
Μηχανικός: 385 ευρώ/μήνα

 

ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ (μετά την 1/1/1993), ελεύθεροι επαγγελματίες στη 2η ασφαλιστική κατηγορία
Νομικός: 221 ευρώ/μήνα
Υγειονομικός: 346 ευρώ/μήνα
Μηχανικός: 423 ευρώ/μήνα

 

(στοιχεία από τους διαδικτυακούς τόπους των ταμείων το Σεπτέμβριο 2012)

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

ειμαι μηχανικος, αλλα δεν μπορω να μην πω τις βλακειες που στηριζετε ολοι σας εδω. Με τα στοιχεια που παραθετετε μονοι σας, δειχνετε οτι οι αυξησεις ηταν μεγαλυτερες για δικηγορους και γιατρους σε ποσοστα. Εμας αυξηθηκαν μεν, αλλα πολυ λιγοτερο απο ο,τι στους αλλους κλαδους, οι οποιοι ειχαν πολυ μικροτερες εισφορες. Το θεμα ειναι πολυ πιο σοβαρο απο αυτο. Το θεμα ειναι οτι στην ουσια ειμαστε απο μονοι μας μ...κες

 

Να αναφερω χαρακτηριστικα οτι εμενα μου δεσμευσαν την επιστροφη φορου του 2014 υψους 190 ευρω επειδη δεν εχω πληρωσει τις εισφορες μου. Εβαλε δηλαδη χερι το τσμεδε στην εφορια και μου πηραν τα λεφτα μου. Το ιδιο θα γινει και φετος φανταζομαι. Ειμαι τοπογραφος μηχανικος με εισοδημα κατω των 2000 ευρω ετησιως. Καντε τα μαθηματικα σας.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Καλα εκανε ο συναδελφος και ανεβασε τα συγκριτικα.Σημασια εχει το τελικο αποτελεσμα.Ξερεις τι δειχνει το τελικο αποτελεσμα συμφωνα με τα στοιχεια του συναδελφου?

Με δεδομενο οτι η διαφορα αναμεσα σε δυο κλασεις ειναι περιπου 500 ευρω το εξαμηνο ενας μηχανικος πληρωνει μια κλαση παραπανω απο ενα γιατρο και δυο κλασεις παραπανω απο ενα δικηγορο.

Απο που προκυπτει οτι ενας μηχανικος πρεπει να πληρωνει ενα χιλιαρικο παραπανω τον χρονο απο ενα γιατρο ή δυο χιλιαρικα παραπανω απο ενα δικηγορο την στιγμη οπου για παραδειγμα οπως λες εσυ τα ετησια εισοδηματα σου ειναι κατω απο διχιλιαρο?

 

Περα ομως απο τις συγκρισεις και παρασυγκρισεις η αποψη μου ειναι οτι το επαγγελμα του μηχανικου εχει πληγει οσο κανενας αλλος κλαδος απο την κριση και οφειλει το κρατος να δειξει την αναλογη κοινωνικη μεριμνα.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

 Με τα στοιχεια που παραθετετε μονοι σας, δειχνετε οτι οι αυξησεις ηταν μεγαλυτερες για δικηγορους και γιατρους σε ποσοστα.

 

Τα στοιχεία είναι στοιχεία, είτε τα παραθέτουμε είτε όχι.

Και επειδή ήταν μεγαλύτερες δεν πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για τις δικές μας υπέρμετρες αυξήσεις και για τις ακόμα μεγαλυτερες αυξήσεις των ασφαλιστικών κατηγοριών;

Τα στοιχεία αντιστοιχούν στην  1η ασφαλιστική κατηγορία. Σε κάθε επόμενη έχουμε πρόσθεση νέας αύξησης.

Τα στοιχεία δέιχνουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τους μηχανικούς οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από τη κρίση υπέρμετρα.

Έγινε αναφορά της σύγκρισης γιατί ο συνάδελφος dimitris11140  ανέφερε ότι μας βάζουν στο ίδιο τσουβάλι με γιατρούς και δικηγόρους. Και έχει δίκιο ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε στο ίδιο τσουβάλι.

Η θέση μας είναι δίκαιη, ρεαλιστική και εύλογη.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες είναι εκτός πραγματικότητας και παράλογες και δεν μπορούν αντικειμενικά να ισχύσουν στις σημερινές συνθήκες. 

Παράδειγμα: 13ο -15ο έτος ασφάλισης 5η κατηγορία 649,37 ευρώ το μήνα 7792.44 ευρω το χρόνο!!! Συν εφορία, συν έξοδα γραφείου, συν έξοδα άσκησης επαγγέλματος, σύν έξοδα διαβίωσης. Τι έσοδα πρέπει να έχουμε το μήνα; και οι μισθωτοί με μπλοκάκι, οι άνεργοι, οι ημιαπασχολούμενοι;

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.