Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγή σκηνικού στη χονδρική; Η ΔΕΗ ρίχνει κατά 8-10 ευρώ τις προσφορές των λιγνιτικών


Engineer

Recommended Posts

Τον περασμένο Απρίλιο εάν διάβαζε κανείς τα στοιχεία για τον προγραμματισμό της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού, θα έβλεπε ότι οι προφορές των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τις ώρες που διαμορφώνουν την ΟΤΣ βρίσκονται ακόμη και πάνω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα ή στην καλύτερη περίπτωση λίγο χαμηλότερα από τα 50 ευρώ, μέχρι τα 47 -48 ευρώ. Αντίθετα οι προσφορές της εταιρείας για τις μονάδες φυσικού αερίου ήταν αρκετά χαμηλές. Ενδεικτικά σε νυχτερινή ζώνη, τον Απρίλιο ο Άγιος Δημήτριος 1 και η Καρδιά 3 διαμόρφωναν τιμές της τάξης των 48,3 ευρώ η μεγαβατώρα και 48,2 ευρώ η μεγαβατώρα αντίστοιχα.

 

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο παρατηρείται μια αλλαγή στις προσφορές των λιγνιτικών που έχει ως αποτέλεσμα να διαφοροποιείται σημαντικά το τοπίο της αγοράς, επηρεάζοντας όχι μόνο το εσωτερικό παραγωγικό δυναμικό αλλά και τις εισαγωγές.

 

Έτσι για παράδειγμα τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, είχαμε προσφορές λιγνιτικών στα 43,9 ευρώ (Μελίτη) και στα 43,2 ευρώ η μεγαβατώρα (Μεγαλόπολη 3). Το Σάββατο πάλι η Μελίτη έδωσε προσφορές της τάξης του 43,9 και η Μεγαλόπολη 43,09 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ την Κυριακή η Μελίτη διαμόρφωσε τιμές της τάξης του 43,2 και του 43,4 ευρώ η μεγαβατώρα. Αλλά και για σήμερα το πρωί οι τιμές κυμάνθηκαν ακόμη χαμηλότερα φτάνοντας τα 42,9 ευρώ η μεγαβατώρα (Μεγαλόπολη) με τη Μελίτη να κινείται λίγο υψηλότερα (43,8 ευρώ).

 

Οι χαμηλότερες προσφορές της ΔΕΗ στη χονδρεμπορική αγορά έχουν ως αποτέλεσμα και η μέση ΟΤΣ να κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα αφού για την Παρασκευή η μέση ΟΤΣ ήταν 48,788 ευρώ η μεγαβατώρα, το Σάββατο 45,16 ευρώ η μεγαβατώρα, την Κυριακή έπεσε στα 34,81 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ για σήμερα που είναι εργάσιμη ημέρα με μεγαλύτερη ζήτηση αναμένεται να φτάσει τα 49,082 ευρώ η μεγαβατώρα.

 

Τα σήματα αυτά που εκπέμπουν οι προσφορές της ΔΕΗ, εφόσον συνεχιστούν και αποτελέσουν πάγια τακτική, δημιουργούν νέα δεδομένα και συνθήκες για το σύνολο των συμμετεχόντων στην αγορά τόσο των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, όσο και των εισαγωγέων εμπόρων.

 

Πηγή: http://energypress.g...-ton-lignitikon

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.