Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οι διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών Ε.Τ.Α.Α.


Evan

Recommended Posts

Οι διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών Ε.Τ.Α.Α. [23.06.2015] Με το ισχύον καθεστώς (παρ. 15 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011,ΦΕΚ Α '152, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 5α του άρθρου 20 του ν. 4019/2011, ΦΕΚ Α'216), οι από 1/1/1993 κι εφεξής ασφαλισμένοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.)- Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.) και Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν.) μετατάσσονται υποχρεωτικά σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία από 1/7/2011.

 

Λόγω των αυξημένων ποσοστών ανεργίας, που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στους συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που πλήττει τους ευ λόγω κλάδους σε συνδυασμό με τις υψηλές προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο οι ασφαλισμένοι να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις έναντι του Ταμείου και προβαίνουν ακόμα και στη διαγραφή τους από αυτό.

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός την συσσώρευση οφειλών από την πλευρά των ασφαλισμένων επιτείνοντας την ανασφάλειά τους έναντι του θεσμού της κοινωνικής ασφάλειας και αφετέρου την απώλεια εσόδων για το Ταμείο και την διατάραξη της αναλογίας ασφαλισμένων - συνταξιούχων απειλώντας τη βιωσιμότητά του.

 

Στα πλαίσια αυτά, με τις προτεινόμενες διατάξεις, παρέχεται η δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα να επιλέξουν κατόπιν αιτήσεώς τους την κατάταξη τους σε μία εκ των δύο κατώτερων από αυτήν στην οποία υπάγονται ως σήμερα υποχρεωτικά, ασφαλιστικών κατηγοριών που προβλέπονται από τα π.δ. 124/1993, 124/1993 και 125/1993 και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31/12/2016.

 

Άλλωστε, αντίστοιχες διατάξεις, με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα επιλογής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ισχύει ήδη για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.). Η ως άνω δυνατότητα παρέχεται στους ασφαλισμένους, εφόσον κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι ενήμεροι.

 

Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από την πρώτη του επόμενου έτους εντός του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση, ενώ ειδικά για αιτήσεις που υποβάλλονται εντός του έτους 2015, παρέχεται το δικαίωμα αναδρομικής υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2015. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ήδη εισφορές για το 2015 με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία, οι υπηρεσίες των Τομέων του ΕΤΑΑ συμψηφίζουν το επιπλέον καταβληθέν ποσό με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές. Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών τους ή των δόσεων της ρύθμισης τους, εφόσον υπάρχει τέτοια, επιστρέφουν αυτοδικαίως στην ασφαλιστική κατηγορία που θα υπάγονταν βάσει του χρόνου ασφάλισής τους, αν δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Το δικαίωμα υπαγωγής σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία ασκείται άπαξ. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος για κάποιο λόγο έχει χάσει το δικαίωμα, παρέχεται το δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης για μία και μόνη φορά. Στην περίπτωση αυτή η υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία γίνεται από την πρώτη του επομένου της υποβολής της νέας αίτησης μήνα.

 

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους λοιπούς Τομείς των κλάδων επικουρικής, ασθένειας και πρόνοιας του Ε.Τ.Α.Α. καθώς και στην Ειδική Προσαύξηση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του Τ.Σ.Α.Υ.

 

Περαιτέρω, και προκειμένου να ανακουφιστούν οι παλαιοί ασφαλισμένοι (μέχρι 31/12/1992) του Ε.Τ.Α.Α. που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα από το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του Ταμείου κατά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, προβλέπεται ότι δε θα καταβάλλουν αναδρομικά από 1/1/2015 την πρόσθετη εισφορά που είχε επιβληθεί με τις διατάξεις της παρ. 14 του ν. 44 του ν. 3986/2011 από 1/7/2011, αλλά θα καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν μέχρι 30/6/2011.

 

Σε περίπτωση που η εν λόγω εισφορά έχει ήδη καταβληθεί, αυτή συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές. Τέλος, παρέχεται με εξουσιοδοτική διάταξη η δυνατότητα στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να καθορίσει, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α., τη διαδικασία, τον τρόπο, τα όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. "Άρθρο 38 Διάταξη μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ΕΤΑΑ

 

1. Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) - Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (TAN) - που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο από 1/1/1993 και εφεξής, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν να επιλέξουν με αίτησή τους την κατάταξή τους σε μία εκ των δύο κατώτερων της υποχρεωτικής ασφαλιστικών κατηγοριών που προβλέπονται από τα π.δ. 124/1993, 126/1993 και 125/1993, και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31/12/2016.

 

2. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία οι ασφαλισμένοι πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών και να είναι ενήμεροι.

 

3. Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από την πρώτη του επόμενου έτους εντός του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση.

 

Ειδικά για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του 2015, είναι δυνατή η αναδρομική υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2015. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν το έτος 2015 με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία, οι υπηρεσίες των Τομέων του ΕΤΑΑ, συμψηφίζουν το επιπλέον καταβληθέν ποσό με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.

 

4. Οι ασφαλισμένοι παραμένουν στην κατώτερη επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και σε περίπτωση που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης δεν έχουν εκπέσει αυτής. Σε αντίθετη περίπτωση επανέρχονται αυτοδικαίως στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία που θα υπάγονταν βάσει του χρόνου ασφάλισής τους, εφόσον δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

 

5. Το δικαίωμα υπαγωγής σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία ασκείται άπαξ.

 

Σε περίπτωση απώλειας για οποιοδήποτε λόγο του δικαιώματος επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ο ασφαλισμένος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του, για μία και μόνο φορά, κατατασσόμενος στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία. Στην περίπτωση αυτή η υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία γίνεται από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της νέας αίτησης μήνα.

 

6. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους λοιπούς Τομείς των κλάδων επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), καθώς και στην Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

 

7. Οι ασφαλισμένοι των Τομέων των κλάδων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι 31/12/1992, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς του ΕΤΑΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ή έμμισθοι υπόχρεοι της ειδικής προσαύξησης (ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ) καταβάλλουν από 1/1/2015 έως 31/12/2016 προς τους Τομείς τις προβλεπόμενες εισφορές, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν μέχρι 30/6/2011.

 

Τυχόν επιπλέον ποσά που έχουν καταβληθεί συμψηφίζονται με μελλοντικές εισφορές.

Από 1/1/2017 οι ανωτέρω ασφαλισμένοι καταβάλλουν προς τους Τομείς του ΕΤΑΑ πέραν της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία ασφαλιστικής εισφοράς και την προβλεπόμενη από την παρ. 14 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, ως ισχύει, πρόσθετη εισφορά.

 

8. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, καθορίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης."

 

Πηγή: http://www.taxheaven.gr © Taxheaven Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven...s/view/id/24161

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Περαιτέρω, και προκειμένου να ανακουφιστούν οι παλαιοί ασφαλισμένοι (μέχρι 31/12/1992) του Ε.Τ.Α.Α. που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα από το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του Ταμείου κατά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, προβλέπεται ότι δε θα καταβάλλουν αναδρομικά από 1/1/2015 την πρόσθετη εισφορά που είχε επιβληθεί με τις διατάξεις της παρ. 14 του ν. 44 του ν. 3986/2011 από 1/7/2011, αλλά θα καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν μέχρι 30/6/2011.

 

Η παραπάνω παράγραφος συνιστά βάναυση διάκριση μεταξύ των Μηχανικών και απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά απέναντι στους Νέους Μηχανικούς.

 

Από 1/1/2017 οι ανωτέρω ασφαλισμένοι καταβάλλουν προς τους Τομείς του ΕΤΑΑ πέραν της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία ασφαλιστικής εισφοράς και την προβλεπόμενη από την παρ. 14 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, ως ισχύει, πρόσθετη εισφορά.

 

Μου είχε διαφύγει αυτό ως παράγραφος της διάταξης. Πλέον & επίσημα μας ωθούν περαιτέρω σε διαγραφές χάριν συμφερόντων.

Edited by Ghostrider
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι με αυτές τις ρυθμίσεις γίνεται ένα πρώτο βήμα για την ικανοποίηση ορισμένων από τα δίκαια αιτήματα των συλλογικοτήτων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και ότι θα βρίσκεται σε διαρκή διάλογο μαζί τους, για την αντιμετώπιση των υπολοίπων.

 

 

 

έραν της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία ασφαλιστικής εισφοράς και την προβλεπόμενη από την παρ. 14 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, ως ισχύει, πρόσθετη εισφορά."

 

έτσι αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα προβλήματα μας???

Link to comment
Share on other sites

Αν υπήρχε λογική, θα έπρεπε:

1. Οι εισφορές ελ. επαγγελματιών να συνδέονται με το εισόδημα ή/και το τζίρο.

2. Να είχαν ήδη ενοποιηθεί τα ταμεία και οι όροι ασφάλισης. Η ενοποίηση των ταμείων οδηγεί σε οικονομία κλίμακας. Η ενίαια αντιμετώπιση Μηχανικών-Γιατρών-Νομικών-Εμπόρων-κλπ (ίδιες παροχες για ίδιες εισφορές) ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα.

 

(Ghostrider μέχρι τις 1/1/2017 θα (πρέπει να) έχει γίνει η ενοποίηση των ταμείων, γι'αυτό το βάλανε)

Link to comment
Share on other sites

Από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα παράπονα μου, μέσω email, ότι η διάταξη για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών δεν είναι αυτή που μας υποσχέθηκαν απάντησε

 

 

Καλησπέρα

Με τη συνημμένη τροπολογία που καταθέσαμε καλύπτονται σχεδόν όλα από όσα προτείνετε.
Βέβαια πρέπει να ξέρετε ότι παρά τη θέληση μας η διαγραφή βεβαιωμενων οφειλών μπορεί να κολλήσει σε συνταγματικές ή άλλες δεσμεύσεις.

Εμείς θα το προσπαθησουμε πάντως και έχει ενημερωθεί ο εισηγητής Υπουργός

Με συναδελφικους χαιρετισμούς
Σωκράτης Φάμελλος    

 

2015-06-26 Τροπολογία για ΤΣΜΕΔΕ.docx

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Με τη συνημμένη τροπολογία που καταθέσαμε καλύπτονται σχεδόν όλα από όσα προτείνετε.

 

 

Ακριβως, οτι προτειναμε..

Link to comment
Share on other sites

Από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα παράπονα μου, μέσω email, ότι η διάταξη για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών δεν είναι αυτή που μας υποσχέθηκαν απάντησε

 

 

Καλησπέρα

Με τη συνημμένη τροπολογία που καταθέσαμε καλύπτονται σχεδόν όλα από όσα προτείνετε.

Βέβαια πρέπει να ξέρετε ότι παρά τη θέληση μας η διαγραφή βεβαιωμενων οφειλών μπορεί να κολλήσει σε συνταγματικές ή άλλες δεσμεύσεις.

Εμείς θα το προσπαθησουμε πάντως και έχει ενημερωθεί ο εισηγητής Υπουργός

Με συναδελφικους χαιρετισμούς

Σωκράτης Φάμελλος    

 

Υποκριτική η απάντηση.

Zio7 ελπίζω να του απαντήσεις αναλόγως, μιας που μπήκε στην διαδικασία να σου απαντήσει ο άνθρωπος.

Edited by Ghostrider
Link to comment
Share on other sites

Αφού μας απάντησαν ότι θα μεταφέρουν αυτά που τους είχαμε στείλει κλπ ...  εδώ τι κάνουν τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.