Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ευνοϊκές διατάξεις για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ με το ΦΕΚ 69Α/2015


Engineer

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 69 Α/2-7-2015 ο υπ΄αριθμ. 4331/2015 Νόμος με τίτλο « Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά θέματα.

Πολύ έντονο ενδιαφέρον για τα μέλη μας παρουσιάζουν οι διατάξεις των άρθρων 38 και 39 για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ.

 

Έτσι, οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ,που έχουν ασφαλιστεί σε οιονδήποτε φορέα από 1.1.93 και εφεξής και σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους σε μία από τις δύο κατώτερες κατηγορίες ασφάλισης.

 

Κατά την υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Ταμείο ή να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών και να εξυπηρετούν τη ρύθμιση.

 

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους λοιπούς τομείς των κλάδων επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του ΕΤΑΑ και στην ειδική προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ.

 

Επιπλέον οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ, που έχουν ασφαλιστεί σε οιονδήποτε φορέα μέχρι την 31.12.92 και σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμμισθοι υπόχρεοι της ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ καταβάλλουν από 1.1.2015 έως 31. 12. 2016 τις εισφορές, όπως είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν μέχρι 30.6.2011. Επιπλέον ποσά, που τυχόν έχουν καταβληθεί,συμψηφίζονται με μελλοντικές εισφορές.

 

Οι αναδρομικές οφειλές εισφορών που έχουν προκύψει από την επιβολή της πρόσθετης εισφοράς του αρ. 44 παρ. 14 Ν. 3986/2011 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 1.7.2011 έως 31.12.2014 καθώς και αυτές που έχουν προκύψει λόγω της υποχρεωτικής μετάταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία του αρ. 44 παρ. 15 Ν. 3986/2011 καταβάλλονται σε ισόποσες δόσεις χωρίς την επιβολή ποινών, λόγω καθυστέρησης εξόφλησής τους.

 

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ καθορίζεται ο αριθμός, ο χρόνος και τρόπος καταβολής των δόσεων.

 

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το άρθρ. 18 του ως άνω Νόμου , για το περιεχόμενο του οποίου η Ένωση είχε διαμαρτυρηθεί πριν αυτό φθάσει στη Βουλή ζητώντας την απόσυρσή του.

 

Τελικώς η διάταξη τροποποιήθηκε προς το ευνοϊκότερο και ψηφίστηκε ότι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία οφειλετών ποσού άνω των 200.000 ευρώ.

 

Ακόμα οι ΦορείςΚοινωνικής Ασφάλισης υποχρεούνται να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του φορέα μέχρι του ύψους των οφειλών τους. Στην περίπτωση αυτή τα ποσά των χρηματικών απαιτήσεων των οφειλετών συμψηφίζονται με τις τελευταίες δόσεις.

 

Πηγή: http://www.pedmede.g...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Μεχρι ποτε ισχυει η αιτηση; Τα τρέχοντα που ειναι να πληρωθούν Σεπτέμβριο θα αναπροσαρμοστούν έπειτα;

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

 

 

ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους σε μία από τις δύο κατώτερες κατηγορίες ασφάλισης

 

Να δούμε και το πάνσοφο ΤΣΜΕΔΕ μας πως θα "ερμηνεύσει" το παραπάνω!

Link to comment
Share on other sites

Bασικα ποτε θα μπορουμε να κανουμε την αιτηση για την επιλογη καταταξης? Δε νομιζω πως ειναι ετοιμοι απο σημερα κιολας...

Link to comment
Share on other sites

Εννοούν ότι θα παραμένουμε για πάντα σε αυτές τις 2 κατώτερες κατηγορίες ασφάλισης εάν το θέλουμε? Ή ότι θα ανεβαίνουμε κατηγορία ανά τριετία και πάλι? 

Link to comment
Share on other sites

Όσοι είναι στη τρίτη κατηγορία σήμερα, δυστυχώς το 2017, όταν λήξει η πρόταση για επιλογή κατώτερης κατηγορίας, θα πάνε στην τέταρτη!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εννοούν ότι θα παραμένουμε για πάντα σε αυτές τις 2 κατώτερες κατηγορίες ασφάλισης εάν το θέλουμε? Ή ότι θα ανεβαίνουμε κατηγορία ανά τριετία και πάλι? 

 

Ισχύει μέχρι 31/12/1016. Από το 2017 και μετά επανερχόμαστε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην κατηγορία που θα ανήκουμε τότε.

Πρόκειται για...ασπιρίνη στο μελλοθάνατο. Αν επαναπαυτούμε σε αυτή τη ρύθμιση, τότε ξαφνικά την πρωτοχρονιά του 2017 θα βρεθούμε μπροστά σε βέβαιο θάνατο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Όπως και να 'χει, γλυτώνουμε αρκετές εισφορές μέχρι τέλος 2016. Μέχρι τότε βλέπουμε, μπορεί να έχουμε γίνει Ευρώπη και να φορολογούμαστε επί του ποσοστού των εσόδων μας - άρα και αντίστοιχες αποδοχές/παροχές σύνταξης και υγείας. Επιτέλους θετική εξέλιξη!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

"1. Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) – Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) – που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο από 1.1.1993 και εφεξής, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν να επιλέξουν με αίτησή τους την κατάταξή τους σε μία εκ των δύο κατώτερων της υποχρεωτικής ασφαλιστικών κατηγοριών που προβλέπονται από τα προεδρικά διατάγματα 124/1993, 126/1993 και 125/1993 και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31.12.2016.

 

Αντιγράφω το επίμαχο άρθρο από το ΦΕΚ ως ακριβώς έχει και απαντώ μόνος μου στην ερώτηση μου για να μη μπερδευόμαστε με κακώς αναδημοσιευμένα κείμενα.

Βέβαια θα ήταν μια καλή αρχή, ώστε με συνεχείς παρατάσεις να μπορούμε να παραμένουμε στις χαμηλές κατηγορίες ασφάλισης για πάντα. Εξάλλου αυτοί μας έμαθαν και ανάγκασαν να ζούμε με  παρατάσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όσοι είναι στη τρίτη κατηγορία σήμερα, δυστυχώς το 2017, όταν λήξει η πρόταση για επιλογή κατώτερης κατηγορίας, θα πάνε στην τέταρτη!!!

 

Θα πάνε στην τέταρτη ή θα είναι για έναν ακόμα χρόνο στην τρίτη?

 

Δηλαδή 2015 ---> 1η, 2016 ---> 1η, 2017 ---> 3η, 2018 ---> 4η ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.