Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπολογισμός συντελεστή δόμησης και κάλυψης γηπέδου που περιλαμβάνει ιδιωτικό δασικό τμήμα


Recommended Posts

  • 2 years later...

Γεια σας συνάδελφοι, έχω μια παρόμοια ερώτηση και θέλω να καταλάβω τι συντελεστή δόμησης μπορώ  να βγάλω στο μέγιστο δυνατό.

Γήπεδο 22.800 τμ το οποίο εφάπτεται στη θάλασσα και εντός οικισμού. Τα 4.100 μέτρα από τα 22.800 είναι αποχαρακτηρισμένο δασικό και το υπόλοιπο θεωρείται δασικό.

Μπορώ να βγάλω συντελεστή από το δασικό; Και αν ναι πόσο; Προβλέπεται δηλαδή να μεταφέρω συντελεστή από το δασικό (με θαμνώδη βλάστηση) εντός του αποχαρακτηρισμένου γηπέδου; 

Αν θεωρηθεί τουριστικό ακίνητο πόσο συντελεστή μπορεί να βγάλει το μέγιστο δυνατό; Μπορεί να βγάλει ως τουριστικό ακίνητο εφαπτόμενο στη θάλασσα μεγαλύτερο συντελεστή

Επίσης μπορούν εντός του δασικού κομματιού να γίνουν κάποιες άλλες δραστηριότητες ή κτισίματα;

Link to comment
Share on other sites

Στην περιοχή έχουν αναρτηθεί και κυρωθεί μερικώς δασικοί χάρτες;

Ο αποχαρακτηρισμός είναι με τελεσίδική απόφαση και αν ναι τι αναφέρει.

Γενικώς δασική έκταση δεν είναι ιδιωτική μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Άρα εσύ ασχολείσαι με τα 4.100 τμ τα οποία σου δίνουν κατά πάσα πιθανότητα την αρτιότητα στην περιοχή εκτός αν ισχύουν ειδικές-δυσμενέστερες διατάξεις λόγω ΣΧΟΟΑΠ/ΝΑτουρα/ΓΠΣ κλπ μέσω των οποίων θεσπίζονται αυστηρότερα όρια αρτιότητας. Πχ κανόνας για περιοχή νατούρα είναι τα 10.000 τμ.

Εκμετάλλευση, ήτοι ΣΔ δεν λαμβάνεις φυσικά από τη δασική έκταση ούτε και μπορείς να τοποθετήσεις οικοδομή εκεί μέσα. Στην περίπτωση χαρακτηρισμού ως ιδιωτικού δάσους μπορεί η έκταση να προσμετρηθεί μόνο στην αρτιότητα.

Για τις τουριστικές εγκαταστάσεις υπάρχουν άλλα θέματα στο φόρουμ που μπορείς να ανατρέξει κάνοντας αναζήτηση και γενικά ισχύει το  ΠΔ/6-10-78       ΑΡΘΡΟ-8   (ΦΕΚ-538/Δ/17-10-78) όπως ισχύει  σε συνδυασμό με ειδικές διατάξεις που θεσπίζουν τα πολεοδομικά εργαλεία σχεδιασμού (ΣΧΟΟΑΠ/ΓΠΣ κλπ). Γενικά ο ΣΔ για τουριστικές εγκαταστάσεις είναι 0,20 για επιφάνεια γηπέδου μέχρι 50.000 τμ με μέγιστη δόμηση τα 4.000 τμ. Υπάρχουν και διατάξεις που δίνουν επιπλέον δόμηση, όπως επίσης και παρεκκλίσεις που αφορούν το επιτρεπόμενο ύψος, αναλόγως την προς υλοποίηση κάλυψη και την απόσταση από τη θάλασσα κλπ.

 

Link to comment
Share on other sites

πολυ σωστα

πλην η ερωτηση ηταν   για :

"Γήπεδο 22.800 τμ το οποίο εφάπτεται στη θάλασσα και εντός οικισμού. "

Αρα, να βλεπαμε την πραξη χαρακτηρισμου....

εδιτ

Εχουμε και τις προσφατες τροποποιησεις για τις χορτολιβαδικες σε νησια... Ο ερωτων αναφεθηκε σε "θαμνωδη" εκταση

Αρα  θελει ερευνα

 

Με οδηγίες που απέστειλε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019  ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και στο Ελληνικό Κτηματολόγιο (ΑΔΑ: ΨΤΗΡ4653Π8-ΒΗΚ), ξεκινά άμεσα η δυνατότητα διόρθωσης των εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση στο δασικό χάρτη από δάση σε χορτολιβαδικές.

Συγκεκριμένα, η Εγκύκλιος αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Αν. ΥΠΕΝ (ΑΔΑ: ΩΚΘΓ4653Π8-ΗΘΑ), με την οποία αποδέχτηκε ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (ΤΣΔ), όπου ορίζεται ότι οι εκτάσεις που καλύπτονται μόνο από φρυγανική βλάστηση, χωρίς την παρουσία δασικής βλάστησης, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές. Η ρύθμιση αυτή επιλύει σημαντικά προβλήματα χρήσεων των αποκλειστικά φρυγανικών εκτάσεων, ιδιαίτερα στη νησιωτική χώρα.

Με τη νέα Εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αιτούνται στη Διεύθυνση Δασών τη διόρθωση κυρωμένου δασικού χάρτη, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της γνωμοδότησης του ΤΣΔ, την οποία θα εξετάζει η Επιτροπή Δασολογίου.

Η Επιτροπή Δασολογίου, εφόσον διαπιστώνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της απόφασης του ΤΣΔ και δεν κατατάσσεται η έκταση στα δάση ή στις δασικές εκτάσεις, θα την κατατάσσει αυτόματα στις χορτολιβαδικές εκτάσεις της δασικής νομοθεσίας. Στη συνέχεια, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία των δασικών χαρτών, ο κυρωμένος δασικός χάρτης θα διορθώνεται στη συγκεκριμένη επιφάνεια.

Διευκρινίζεται ότι αίτηση μπορεί να υποβληθεί ακόμα κι αν δεν έχει υποβληθεί αντίρρηση επί της εκτάσεως αυτής, ενώ επί της αποφάσεως της Επιτροπής μπορεί να υποβληθεί προσφυγή ενώπιων του ΤΣΔ από όποιον έχει έννομο συμφέρον, εντός προθεσμίας 45 ημερών.

Επιπροσθέτως, η νέα Εγκύκλιος δίνει οδηγίες για τις περιπτώσεις των υπό κατάρτιση, θεωρημένων και αναρτημένων δασικών χαρτών.

  • Στους υπό κατάρτιση δασικούς χάρτες και πριν τη θεώρηση είτε οι μελετητές είτε οι Διευθύνσεις Δασών θα κάνουν την προσαρμογή του χάρτη στην απόφαση.
  • Στις περιπτώσεις που ο χάρτης είναι θεωρημένος, αλλά όχι αναρτημένος ή βρίσκεται σε ανάρτηση και υποβάλλονται αντιρρήσεις, εφαρμόζεται η διαδικασία της αίτησης πρόδηλου σφάλματος, όπως περιγράφεται στην απόφαση του Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου (ΦΕΚ Β΄ 1366/2017).
  • Εφόσον οι αντιρρήσεις δεν έχουν εξεταστεί ακόμα, οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) λαμβάνουν υπόψη την απόφαση του ΤΣΔ και την εφαρμόζουν ανάλογα.
  • Εφόσον οι αντιρρήσεις έχουν εξεταστεί, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο των ΕΠΕΑ, μπορούν οι υποθέσεις αυτές να επανεξεταστούν.
  • Εφόσον έχει ολοκληρωθεί το έργο των ΕΠΕΑ και δεν έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης, θα πρέπει να ξανασυσταθεί ΕΠΕΑ ώστε να εξεταστούν οι υποθέσεις.

Τέλος, αντίστοιχα με τα παραπάνω και σύμφωνα με το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του ΤΣΔ πρέπει να κινούνται και τα όργανα που επιλαμβάνονται των πράξεων χαρακτηρισμού (Δασάρχης ή Τεχνική Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων), στις περιοχές που δεν έχει αναρτηθεί ακόμα δασικός χάρτης.

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.