Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Το πρώτο, πανελλαδικά με οικοδομική άδεια, σπίτι από αχυροπηλό στον Βόλο


Engineer

Recommended Posts

Το πρώτο σπίτι από αχυροπηλό, το οποίο κατασκευάζεται σε πολεοδομικό ιστό πόλης σε πανελλαδικό επίπεδο, ανεγείρεται αυτή την περίοδο, στην συνοικία των Παλαιών στον Βόλο.

 

Οι εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και σύντομα θα ολοκληρωθούν, ενώ μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να κατοικηθεί. Πρόκειται για διώροφη οικοδομή αποτελούμενη από δύο διαφορετικές κατοικίες συνολικού εμβαδού 131 τετραγωνικών μέτρων, που θα διαθέτει όλα τα σύγχρονα φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά, ώστε να επιτυγχάνει χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

 

Το όλο εγχείρημα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών Βολιωτών, αλλά και αρχιτεκτόνων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που επισκέπτονται την οικοδομή.

 

Αρχιτέκτων μηχανικός είναι η κ. Βάνα Γεωργαλά η οποία και θα διαμένει στο σπίτι που ανεγείρεται. Το πρώτο μέλημα για την ίδια ήταν η επιλογή του οικοπέδου και ακολούθως να διαλέξει τα υλικά κατασκευής που όλα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, όπως άχυρο, λάσπη και ξύλινος σκελετός. «Δεν έχω βάλει μπετόν και σίδερα, παρά μόνο σε μικρές ποσότητες καταναγκασμού στη θεμελιακή του βάση, και αυτό γιατί στη συνοικία Παλαιά δεν υφίσταται πραγματικός λόφος, αλλά προήλθε από μπαζώματα αρχαιοτήτων, αφού ο οικισμός κατοικείται εδώ και πολλά χρόνια», λέει η ιδια.

 

Όλο το σπίτι έχει ξύλινες κολόνες και η στέγη λόγω του κανονισμού της περιοχής είναι από κεραμίδι ρωμαϊκού τύπου. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν στη βάση του κτίσματος τούβλα από ανακυκλώσιμα υλικά, προκειμένου τα «πόδια» του σπιτιού να είναι στεγνά.

 

Από την περασμένη Δευτέρα οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς με τους συμμετέχοντες να ανεγείρουν βήμα-βήμα την οικοδομή χρησιμοποιώντας λάσπη, άχυρο και ξύλινα υλικά.

 

Το σπίτι θα αξιοποιήσει και την ενέργεια του ηλίου, αφού στην ανατολική και δυτική όψη του κτιρίου θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά.

 

Η οικοδομή περιλαμβάνει δύο κατοικίες που είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Επίσης η κολόνα της καμινάδας θα φυτευτεί με τη μέθοδο της υδροπονίας, ώστε να φυτευτούν φράουλες, ενώ και ο φράκτης θα είναι επίσης φυτεμένος με προϊόντα προς κατανάλωση.

 

Πηγή: http://web.tee.gr/το...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Θερμά συγχαρητήρια !

Πως μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία της συναδέλφου , για να μάθουμε τι παραδοχές φορτίων έγιναν για τη στατική μελέτη και ποιος κανονισμός εφαρμόστηκε ? Γιατί είχα κάνει σχετική έρευνα και με τον συνάδελφο της runet στα Γιάννενα , αλλά δεν κατέληξε κάπου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Από τον τρόπο γραφής του άρθρου, μόνο διάθεση διαφήμισης και (αυτο)προβολής διακρίνω, ειδικά δε αν κρίνω αυστηρά από τον τίτλο!

Το πρώτο -ίσως- κτίσμα από "αχυροπηλό" (σικ ονομασία για τις χωματόπλιθες) ήταν το νέο Χάνι της Γραβιάς το οποίο αποπερατώθηκε το 1999 και είναι νέο κτίριο με οικοδομική άδεια, όχι αναστήλωση του παλιού!

Όσο για την "πρωτοπορία", τμήματα αρχιτεκτόνων κυρίως είχαν επισκεφτεί τότε το έργο για να δουν και να αποτυπώσουν τον τρόπο κατασκευής (οργανωμένες επισκέψεις εργαστηρίων).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως εδώ στην περιοχή μου *Βόρειος Έβρος) αυτός ο τρόπος δόμησης είναι τυπικότατος για κτήρια προ του 1960 σε ορισμένα χωριά. Ξύλινος σκελετός και γέμισμα με αχυροπηλό. Στέγη ξύλινη και ψευδοροφή από καλάμια. Χαρακτηριστικό δε, τα έντονα χρώματα στον ξύλινο σκελετό και στα παράθυρα και το λευκό του ασβέστη στους τοίχους. 

Ο κόσμος έχτιζε πάντα με ότι είχε και προσπαθούσε να μη χρεωθεί, ειδικά στα χωριά που άργησε να πάει ο "πολιτισμός".

Έχω δει μάλιστα για τέτοιο κτήριο άδεια οικοδομής από το 1943 με κάτοψη και πρόσοψη με υπογραφή υπηρεσίας από νομομηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα δεν είναι το πρώτο πανελλαδικά, έχουν γίνει αρκετά παρόμοια (π.χ στην Κρήτη). Αν ο σκελετός είναι ξύλινος τηρώντας όλες τις προδιαγραφές των ΕC5 και EC8 (όπως και EC2 στην θεμελίωση...) τότε δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το υλικό πλήρωσης (υπό προϋποθέσεις πάντα). Απλά η κατασκευή πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σε εποχή διαφορετική του χειμώνα γιατί αν πάρουν υγρασία όλα αυτά τα υλικά όταν χτίζονται, μετά τελείωσε...

Προσωπικά, τον σκελετό της φωτογραφίας δεν τον εγκρίνω γιατί φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε φτωχής ποιότητας ξυλεία και οι σύνδεσμοι είναι ανεπαρκείς.  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.