Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ενημέρωση από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών


SynelefsiMixanikon

Recommended Posts

Δηλαδή εάν είχε κανείς διακανονισμό και επίσης παιδί ασφαλισμένο στο ΤΣΜΕΔΕ που έπρεπε να κάνει εμβόλια θα έπρεπε να κάτσει να τους περιμένει σχεδόν ένα μήνα; Αν είναι δυνατόν... 

Link to comment
Share on other sites

Οι Σύλλογοι των Μηχανικών γιατί δεν κάνουν προσφυγή στο ΣτΕ όπως οι Γιατροί;;;

 

http://www.pis.gr/%CE%9D%CE%95%CE%91%20%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%A6%CE%A5%CE%93%CE%97%20%CE%A4%CE%9F%CE%A5%20%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9F%CE%A5%20%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A5%20%CE%A3%CE%A5%CE%9B%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A5%20%CE%A3%CE%A4%CE%9F%20%CE%A3%CE%A5%CE%9C%CE%92%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%99%CE%9F%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%9A%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%99%CE%91%CE%A3%20%CE%93%CE%99%CE%91%20%CE%A4%CE%99%CE%A3%20%CE%91%CE%A3%CE%A6%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A3.N_N0000000100_N0000002124_N0000002004_S0000001249

 

 

 

 

 


 

                                                                                 
Αθήνα 16.1.2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
 
Την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της Υπουργικής Απόφασης, της 30ης Δεκεμβρίου του 2016 του Υφυπουργού κ. Αν. Πετρόπουλου, για τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα αρχίσουν να πληρώνουν οι ιατροί κάθε μήνα, αρχής γενομένης τον Φεβρουάριο, αποφάσισε μεταξύ άλλων το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που συνεδρίασε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2017, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει, μετά την τελευταία κοινή συνεδρίαση του Π.Ι.Σ. με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας στις 10 Μαρτίου 2016, σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ιατρών και του συστήματος υγείας.
Ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2017, ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο, προβλέπει δημόσιες δαπάνες στο ύψος του 5% του ΑΕΠ (κάτω από το όριο ασφαλείας του συστήματος υγείας που είναι στο 6% του ΑΕΠ). Σημείωσε ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι περίπου στο 7% του ΑΕΠ.
Εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών, το σύστημα υγείας βασίζεται στις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με τις δημόσιες δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις να συνεχίζουν να υφίστανται. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες και εξαιτίας αυτών παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ. Παράλληλα, οι μειωμένες λειτουργικές δαπάνες προκαλούν αδυναμία ανανέωσης του παλαιού τεχνολογικού εξοπλισμού. Προβλήματα παρατηρούνται και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.
 
 
Ο ΕΟΠΥΥ - στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου μετέχει τα δύο τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ., ως εκπρόσωπος των υγειονομικών φορέων –με τις συνεχείς πιέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, έχει προχωρήσει τις
πληρωμές των παρόχων μέχρι και τον μήνα Αύγουστο. Τώρα ο ΕΟΠΥΥ προχωρεί και στις πληρωμές του Σεπτεμβρίου. Ο Π.Ι.Σ. ασκεί πιέσεις ώστε η αποπληρωμή να γίνεται μέσα στις συμβατικές του υποχρεώσεις.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρόχων υγείας (των περίπου 300 εκ. που έχουν συσσωρευτεί μέχρι το 2012), έχει νομοθετηθεί για να αποπληρωθούν μέχρι τέλος Ιουνίου του 2017.
Η προσπάθεια ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος με την εφαρμογή επιστημονικών κανόνων και κατευθυντήριων οδηγιών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η ηλεκτρονική κάρτα υγείας και η οnline παρακολούθηση θα δώσει την οριστική λύση σε κάθε προκλητή ζήτηση, ώστε να αποφευχθούν δαπάνες σε βάρος των υγειονομικών, μέσω clawback και rebate, αλλά και των πολιτών για υπηρεσίες που δεν πρέπει να πληρώνουν.
 
Για το Ασφαλιστικό
Όσον αφορά το ασφαλιστικό ζήτημα, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος με το Γεν. Γραμματέα κ. Δημήτρη Βαρνάβα συναντήθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2016 με τον Υφυπουργό Κοιν. Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο και τη Γεν. Γραμματέα κα Στέλλα Βρακά. Στη συνάντηση συζήτησαν το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών ιατρών του Δημοσίου, όσον αφορά την πρόσθετη προαιρετική ασφάλισή τους στο ΤΣΑΥ.
Ήδη έχει ανακοινωθεί (με το προηγούμενο Δελτίο Τύπου στις 19.12.2016 ) ότι για κάθε έμμισθο ιατρό του Δημοσίου (Πανεπιστημιακό, ΕΣΥ, ΠΕΔΥ, στρατιωτικό, κ.λπ.) η υποχρεωτική ασφάλιση όσον αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ του 1993) είναι από το Δημόσιο και η ασφάλιση στο ΤΣΑΥ είναι προαιρετική, με καταβολή του συνόλου των εισφορών - εργοδότη και εργαζομένου (20% επί του συνόλου των αποδοχών). Το σύνολο των Παλαιών Ασφαλισμένων έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 20ετία ασφάλισης στο ΤΣΑΥ. Συνεπώς έχει θεμελιώσει δικαίωμα δεύτερης αναλογικής σύνταξης και τυχόν συνέχιση καταβολής εισφορών αποσκοπεί στην προσαύξηση της δεύτερης σύνταξηςΟι νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993) έχουν μία ασφάλιση, με κύριο Ταμείο το ΤΣΑΥ, για την οποία καταβάλλονται εισφορές από εργοδότη και εργαζόμενο. Προσφάτως εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος από τη Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στις 30-12-2016 εξεδόθη Υπουργική Απόφασης του Υφυπουργού Κοιν.Υπηρεσιών κ. Α. Πετρόπουλου, η οποία καθορίζει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς, ανάλογα με τα καθαρά εισοδήματα. Οι εισφορές υπολογίζονται στο 32% περίπου (20% για σύνταξη, 6,95% για την υγεία και 5% περίπου για κλάδο πρόνοιας και στέγης υγειονομικών).
Η σύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με τα καθαρά εισοδήματα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιβάρυνση των φορολογικών εισφορών, (η οποία για φέτος φτάνει στο 35%, λόγω και της προσαύξησης της προκαταβολής), δημιουργεί προβλήματα ασφυξίας και επιβίωσης σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία και οδηγεί στο κλείσιμο αρκετά ιατρεία και εργαστήρια.
Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. υπενθύμισε στα μέλη του Δ.Σ. τις έντονες αντιδράσεις του Π.Ι.Σ. για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι θα υπάρξει αδυναμία από πάρα πολλούς ιατρούς να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται.
Με βάση τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. αποφάσισε:
-          Την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της Υπουργικής Απόφασης (στις 30.12.2016) του Υφυπουργού κ. Αν. Πετρόπουλου, για τις ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες θα αρχίσουν να πληρώνουν οι ιατροί κάθε μήνα αρχής γενομένης από το Φεβρουάριο του 2017. Η προσφυγή αυτή στο Σ.τ.Ε έχει το αιτιολογικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές με τον φορολογικό τους χαρακτήρα, προσβάλλουν δικαιώματα (δήμευση ουσιαστικά περιουσιακών στοιχείων) και δημιουργούν εξόντωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και προσφοράς στο τομέα της υγείας και περίθαλψης.
-          Tην παρέμβαση του Π.Ι.Σ. υπέρ των Ιατρικών Συλλόγων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη (Σ.τ.Ε.) για την κοστολόγηση των 86 ιατρικών εξετάσεων, με το αιτιολογικό ότι η κοστολόγηση δεν καλύπτει ουσιαστικά το κόστος λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα την εξόντωση του κλάδου των εργαστηριακών ιατρών. Η εισήγηση βέβαια του Προέδρου και προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, είναι η αύξηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων ή η μεταφορά των ανάλογων δαπανών γι αυτές (ύψους περίπου 80 εκ. ευρώ) από άλλο κωδικό, ως μόνη και ικανή λύση, λόγω των clawback και
 
-          rebate. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πολίτες να έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους, και οι ιατροί θα πληρώνονται για την εργασία που προσφέρουν, χωρίς τα απαράδεκτα clawback και rebate, τα οποία θα αυξηθούν με την ένταξη των εξετάσεων αυτών στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων.
-          Να εισηγηθεί άμεσα στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων και του Π.Ι.Σ., μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2017, δεδομένου ότι οι προηγούμενες εκλογές έγιναν τον Οκτώβριο του 2014. Η ισχύουσα Ιατρική Νομοθεσία προβλέπει ότι οι εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους, γίνονται κάθε τρία χρόνια. Ο Υπουργός όπως ενημερωθήκαμε θα υλοποιήσει την εισήγησή μας.
Υπάρχει επίσης η δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού, στη συνάντηση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων για νομοθετική ρύθμιση της σύγχρονης ιατρικής νομοθεσίας, η οποία ενώ έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας από τον Ιούνιο του 2014, και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, δεν έχει μέχρι σήμερα προωθηθεί, τη στιγμή μάλιστα που δεν επιφέρει δημοσιονομικό κόστος. 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. συζητήθηκαν επίσης τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της υγείας όπως τελευταία αναφέρονται στα ΜΜΕ. Η αντίληψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι τα φαινόμενα αυτά πρέπει να παταχθούν. Αν θέλουμε να εμπεδωθεί η αξιοπρέπεια σε αυτόν τον τόπο, η σπατάλη και η προκλητή ζήτηση πρέπει να εκλείψουν.
Το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, δηλώνει για μία ακόμη φορά τη συνεχή παρουσία του και την προσπάθεια που καταβάλλει, για λειτουργία του συστήματος υγείας με ασφάλεια και ποιότητα.
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%cf%85%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83/

 

Υπόμνημα στο Υπουργείο για το Ασφαλιστικό, της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών

 

Είναι κοινός τόπος ότι εδώ και πολλά χρόνια, στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, το ασφαλιστικό σύστημα έχει μετατραπεί από σύστημα προστασίας των εργαζόμενων τάξεων σε σύστημα αναδιανομής εισοδήματος σε βάρος τους μέσω μιας ιδιότυπης πρόσθετης άγριας φορολόγησης. Ενώ οι ασφαλιστικές παροχές εξανεμίζονται, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων απαλλοτριώνονται για άλλες σκοπιμότητες (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του PSI) και οι κρατικές και εργοδοτικές υποχρεώσεις αίρονται, την ίδια στιγμή οι “ασφαλιστικές εισφορές” εργαζόμενων, υποαπασχολούμενων και άνεργων έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα στα οποία αποδεδειγμένα αυτοί δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν. Έτσι, διαπιστώνουμε ότι υπό το πρόσχημα της “ασφάλισης”:

  • έχει στηθεί ένας μηχανισμός χρέωσης των εργαζόμενων τάξεων, μηχανισμός που οργανώνεται με τοκογλυφικές προσαυξήσεις οφειλών (άσχετες με τα τρέχοντα επιτόκια), απαγόρευση εργασίας οφειλετών (άρα τελικά και κάθε δυνατότητας αποπληρωμής των οφειλών τους), άρνηση ασφαλιστικών υπηρεσιών που έχουν πληρωθεί και δρομολόγηση κατασχέσεων περιουσιών και τραπεζικών λογαριασμών.

  • ο μηχανισμός αυτός καμία σχέση δεν έχει με την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και των συντάξεων, αφού οι πόροι που προορίζονται για αυτόν τον σκοπό δεν εισπράττονται, ενώ υπάρχοντες πόροι κατευθύνονται αλλού.

Η μετατροπή των κατασκευασμένων ασφαλιστικών οφειλών σε οφειλές προς το δημόσιο (που είναι εκτεθειμένο πρακτικά με το σύνολο της περιουσίας του στον χρηματοπιστωτικό τομέα) και η συνακόλουθη επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, είναι ενδεικτική της πολιτικής σκοπιμότητας της αλλαγής χαρακτήρα του ασφαλιστικού.

Αν και τα παραπάνω αφορούν διακλαδικά τον κόσμο της εργασίας, η εφαρμογή τους στον κλάδο μας έχει ιδιαίτερα ακραία μορφή, καθώς η κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα έχει επεκτείνει εδώ και χρόνια την ανεργία και την υποαπασχόληση στην μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων. Επιπλέον:

  • Η υποχρέωση των χειμαζόμενων αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων να πληρώνουν σχεδόν το 38% των υπαρκτών ή ανύπαρκτων (τεκμαρτών) εισοδημάτων τους σε ασφαλιστικές εισφορές, συν τα αναδρομικά του Ν. 3986/2011, συν τέλος επιτηδεύματος 650€ ανά έτος, συν τουλάχιστον 22% φόρο από το πρώτο (υπαρκτό ή ανύπαρκτο) ευρώ, συν τον ίδιο φόρο ως προκαταβολή του επόμενου, καθιστούν γελοιογραφική την υποτιθέμενη “ελάφρυνση” των ασφαλιστικών υποχρεώσεων άνεργων και υποαπασχολούμενων, ενώ αποτελούν σαρωτικό αντικίνητρο για οποιονδήποτε θα μπορούσε να έχει μια κανονική δουλειά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι για καθαρό φορολογητέο εισόδημα 5.000€, οι συνάδελφοι θα χρεωθούν τουλάχιστον με 5.229€ (συμπεριλαμβανομένων της προκαταβολής φόρου και των αναδρομικών του Ν.3986/2011) για το 2017.

  • Ενώ οι παραπάνω συνάδελφοι εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες την επαγγελματική δραστηριότητα ή ακόμα και τη χώρα προκειμένου να αποφύγουν τις συγκεκριμένες οικονομικές διώξεις, διατηρείται ακόμη μετά την ασφαλιστική ενοποίησή τους με άλλους κλάδους στον ΕΦΚΑ η “ασφάλιση ιδιότητας του μηχανικού” (αντίθετα με ότι ισχύει για τους άλλους κλάδους) που τους “ασφαλίζει” μόνο ως προς την συνέχεια της οικονομικής δίωξης, ακόμη και αφού κλείσουν τα βιβλία τους.

  • Οι χιλιάδες συνάδελφοι που έχουν αδίκως χρεωθεί, λόγω των παραπάνω εξωπραγματικών απαιτήσεων, είναι από 1/1/17 εκτεθειμένοι στην κατάσχεση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων και των τραπεζικών λογαριασμών τους μέσω του ΚΕΑΟ, το οποίο έχει ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ και αποτελεί πλέον το δημευτικό τμήμα του, ακόμη και για μικρές οφειλές. Τα χρέη που διεκδικούνται μέσω του ΚΕΑΟ, όπως και οι οφειλές λόγω των τρεχουσών εισφορών, βεβαιώνονται αυτόματα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), που πλέον με την πρόσφατη νομοθεσία έχει μετατραπεί σε «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), υπό τον απόλυτο έλεγχο και τη διαχείριση των δανειστών και στην οποία δεν μπορεί να παρέμβει πλέον καμία ελληνική κυβέρνηση.

  • Τα αποθεματικά του (πρώην) ασφαλιστικού ταμείου ΤΣΜΕΔΕ, πέραν του “κουρέματος” που υπέστησαν μέσω του PSI , κατευθύνθηκαν αρχικά με αδιαφανείς διαδικασίες σε συνεχείς “ανακεφαλαιοποιήσεις” της πρακτικά χρεοκοπημένης Τράπεζας Αττικής και από εκεί σε σκανδαλώδη δάνεια και εγγυητικές επιστολές μεγαλοεργολάβων. Με την πρόσφατη ενσωμάτωση του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΦΚΑ, οι τελευταίοι αποκτούν μέσω ΤΜΕΔΕ προνομιακή πρόσβαση στα εναπομείναντα αποθεματικά, σε βάρος των υπόλοιπων ασφαλισμένων.

  • Πέραν της απαγόρευσης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας των οφειλετών “ασφαλιστικών” εισφορών, καθώς για αυτήν απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα, όλοι οι συνάδελφοι βρίσκονται εν μέσω δεινής κρίσης μπροστά σε νέα προσκόμματα, καθώς για κάθε τέτοια δραστηριότητα απαιτείται πλέον ειδική σεμιναριακή πιστοποίηση για την οποία μάλιστα πρέπει να καταβάλλουν δίδακτρα και εξέταστρα, ενώ για τους νέους συναδέλφους το δικαίωμα στην εργασία αποσυνδέεται από το δικαίωμα στην αμοιβή.

Κατανοούμε ότι η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία επιβάλλει την συγκεκριμένη κατάσταση, αποσκοπεί στην απαλλοτρίωση περιουσιών του κόσμου της εργασίας και στη διάλυση της αυτοαπασχόλησης και των μικρών γραφείων, προκειμένου το αντίστοιχο μερίδιο της αγοράς να παραδοθεί ακέραιο σε επερχόμενες μεγάλες εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα, μαζί με το εξαθλιωμένο και γι’ αυτό το λόγο χαμηλών οικονομικών απαιτήσεων ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό. Το ερώτημα που αφορά την κυβέρνησή σας, η οποία φέρεται ως πολιτικά αντίθετη στις νεοφιλελεύθερες επιλογές, είναι σε τι βαθμό τις εφαρμόζει λόγω έξωθεν εξαναγκασμού (“Θεσμοί”, ΔΝΤ, “αξιολόγηση” κλπ), σε τι βαθμό θεωρεί ότι μπορεί να τις αποτρέψει και σε τι βαθμό τις ενστερνίζεται ως “κοινωνικά δίκαιες”. Συγκεκριμένα, και στην βάση αυτού του ερωτήματος, θα θέλαμε την τοποθέτησή σας ως προς τα ακόλουθα:

  • Διαγραφή υποχρεώσεων που έχουν χρεωθεί ή καταβάλλει άδικα και σε προφανή αναντιστοιχία με το εισόδημά τους άνεργοι, υποαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι συνάδελφοι. Σε ότι αφορά στα αδίκως καταβληθέντα αναγνώρισή τους ως τέτοιων, ώστε να δρομολογηθεί η επιστροφή ή ο συμψηφισμός τους με άλλες υποχρεώσεις.

  • Επαναφορά των πόρων, που με διάφορους τρόπους έχουν αποσπαστεί και εξακολουθούν να αποσπώνται από τα ασφαλιστικά ταμεία, στον αρχικό τους προορισμό δηλαδή την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων.

  • Άρση όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος άνεργων, υποαπασχολούμενων και εργαζόμενων συναδέλφων.

  • Άρση της κακόβουλης και προσχηματικής “ασφάλισης ιδιότητας”.

  • Άρση της μέσω απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας απαγόρευσης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας εργαζόμενων, υποαπασχολούμενων και άνεργων οφειλετών.

  • Αναγνώριση των προϋποθέσεων εργασίας μηχανικού αποκλειστικά με βάση την ανά ειδικότητα προαπαιτούμενη ανώτατη εκπαίδευση. Άρση κάθε περιορισμού άσκησης επαγγέλματος μέσω οποιονδήποτε διαφορετικών προϋποθέσεων “πιστοποίησης”.

  • Άρση των προϋποθέσεων “δωρεάν εργασίας” των νέων μηχανικών.

Η εκρηκτική κατάσταση που περιγράψαμε έχει κάνει ακόμη και επίσημους φορείς του κλάδου (ΤΕΕ), και της ασφάλισης (ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ), που μέχρι τώρα ελάχιστη ευαισθησία έχουν επιδείξει ως προς τα προβλήματα εργαζόμενων, υποαπασχολούμενων και άνεργων συναδέλφων, να σας εκθέσουν την ανάγκη άμεσων επιμέρους μέτρων ανακούφισης, όπως αυτά της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών σε 100 δόσεις, της διαγραφής οφειλών υπό όρους, της αύξησης του ορίου οφειλών που στερεί το δικαίωμα στην σύνταξη, της παράτασης προθεσμίας εξόφλησης εισφορών Β’ εξαμήνου 2016, της παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας οφειλετών και της μη αποστολής στοιχείων μικρο-οφειλετών στο ΚΕΑΟ.

Οι ίδιοι φορείς σας έχουν υποβάλλει μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν την υπονόμευση του ασφαλιστικού συστήματος από την ασκούμενη πολιτική, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις μας για τον προσχηματικό χαρακτήρα του και την στράτευσή του σε άλλους σκοπούς.

Θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε την τοποθέτησή σας ως προς όλα τα παραπάνω.

Τέλος θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα προβλήματα που εντοπίζουμε στον κλάδο μας τα θεωρούμε μέρος των προβλημάτων των εργαζόμενων, άνεργων και υποαπασχολούμενων όλων των κλάδων με τους οποίους αισθανόμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι. Θα επιδιώξουμε μαζί τους την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες που τις επιβάλλουν και σε κάθε εγχώρια κυβέρνηση που τις υιοθετεί.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Edited by SynelefsiMixanikon
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει καμιά εξέλιξη με τις εισφορες για το εφαπαξ κ την επικουρικη. Περιπτωση να γίνουν προραιρετικες??


Επίσης επειδή λόγω των αλλαγών θα μου κάνουν νέα σύμβαση (δουλέυω σε εναν εργοδότη με μπλοκακι) μιας και δε χρειάζομαι στην ιδιοτητα του μηχανικού (προς το παρον τουλαχιστον) αν διαγραφω για να παω στον ΟΑΕΕ ποσο περιπου χρόνο θέλω (δεν έχω καμια οφειλή έχω ξοφλήσει κ το Β 2016).


Ευχαριστω


Link to comment
Share on other sites

Προς το παρόν οι εισφορές για την επικουρική και το εφάπαξ θα πηγαίνουν στο ΕΤΕΑΕΠ, μαζί με τις αντίστοιχες των υπόλοιπων ταμείων. Υπάρχουν πιέσεις να πηγαίνουν στο ΤΜΕΔΕ ώστε να έχει περισσότερα λεφτά για την εγγυοδοσία και πιστοδοσία. Όπου και να πηγαίνουν δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να γίνουν προαιρετικές για προφανείς εισπρακτικούς λόγους.

Link to comment
Share on other sites

http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b5%ce%b1%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bf-%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%bb%ce%b7%ce%be%ce%b9%cf%80%cf%81/

 

Στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, που δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης

 

Στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται ΟΛΕΣ οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΥΨΟΥΣ και ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑΣ, οι οποίες δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης, με απόφαση του υφυπουργού Α. Πετρόπουλου.

 

Δείτε την απόφαση στο παραπάνω λινκ.

Edited by SynelefsiMixanikon
Link to comment
Share on other sites

Αυτόματα γίνονται αυτά δεν είναι κάτι δύσκολο. Φυσικά και έχουν πάει

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.