Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προτάσεις του ΤΕΕ για τη φορολογία των ακινήτων


Engineer

Recommended Posts

Την παρακάτω δήλωση έκανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός για τη φορολογία των ακινήτων και την αναπτυξιακή διάσταση των μέτρων της νέας συμφωνίας που αναμένεται:

 

Ενόψει των τελικών συζητήσεων της Κυβέρνησης με το κουαρτέτο των θεσμών για το περιεχόμενο μίας νέας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας αλλά και βάση των σημερινών δηλώσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Αλεξιάδη για τον ΕΝΦΙΑ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

 

Ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών μπορεί ξανά και γρήγορα να προσφέρει εισόδημα, δουλειές και έσοδα, αν προχωρήσουμε γρήγορα με αναπτυξιακά μέτρα. Η χώρα χρειάζεται μία συμφωνία με αναπτυξιακή διάσταση, δίκαια φορολογικά μέτρα και δημοσιονομική αποδοτικότητα. Η φορολογία των ακινήτων μπορεί και πρέπει να εξορθολογιστεί. Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία.

 

Ο στόχος εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φόρων δεν πρέπει να εμποδίσει την κυβέρνηση να δουλέψει πάνω σε δίκαια και αποδοτικά σενάρια φορολόγησης. Αν το χρειάζεται, θα έχει τη βοήθειά μας, ώστε τόσο οι δημοσιονομικοί στόχοι να επιτευχθούν όσο και να ανασάνουν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία.

 

Κλειδί μίας τέτοιας δίκαιης συμφωνίας στη φορολογία των ακινήτων είναι:

- η άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών, εμπορικών αξιών των ακινήτων. Τα εργαλεία υπάρχουν, λείπει η βούληση.

 

- Η άμεση αποκατάσταση της αδικίας να φορολογούνται ως ακίνητη περιουσία/ιδιοκτησία τα απούλητα ακίνητα των εργολαβικών και τεχνικών εταιρειών, που αποτελούν στην ουσία προϊόντα προς πώληση – σε αντίθεση με τα εμπορεύματα ή προϊόντα κάθε άλλης επιχείρησης στη χώρα που δεν φορολογούνται.

 

- Η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% τουλάχιστον στα οικιστικά ακίνητα, με βάση τις συνταγματικές επιταγές για προστασία της κατοικίας αλλά και το περιεχόμενο των κοινοτικών οδηγιών περί ΦΠΑ.

 

Κάθε ευρώ που αφαιρείται από τις αντικειμενικές αξίες και τη φορολόγηση των ακινήτων μπορεί να προσθέσει περισσότερα από δύο ευρώ σε προστιθέμενη αξία στον κλάδο της οικοδομής και των ακινήτων, άρα περισσότερα δημόσια έσοδα.

 

Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, αν, για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 100.000 ευρώ πραγματικής τιμής αποκτήσει μειωμένο κατά 10% ΦΠΑ (από 23% σε 13%) και πωληθεί, τότε με τις εργασίες, τα υλικά και τα προϊόντα που αυτό θα απαιτήσει για τελική αξιοποίηση και χρήση θα προσφέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερο από 26.000 ευρώ σε ΦΠΑ, άμεσα εισπράξιμο από περισσότερες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με το σημερινό υπολογιζόμενο ΦΠΑ 23.000 ευρώ που δεν είναι εφικτό να εισπραχθεί γιατί το ακίνητο δεν πωλείται.

 

Παράλληλα, η δημιουργία ξανά κινητικότητας στην αγορά ακινήτων, από το σημερινό ναδίρ, θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας και φορολογία εισοδήματος για το δημόσιο. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση των ακινήτων, μέσω του εισοδήματος που θα δημιουργήσει, προσφέρει στο δημόσιο ταμείο εισπραξιμότητα για τον δυσβάστακτο σήμερα ΕΝΦΙΑ, που είναι πραγματικά αμφίβολο αν μπορεί να πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων φέτος και για όσα χρόνια τελικά διατηρηθεί.

 

Αν η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί στην αναπτυξιακή λογική που προτείνουμε, είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί της για να εξειδικεύσουμε τα μέτρα με τον καλύτερο τρόπο.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

προσωπικά ντρέπομαι να είμαι μέλος ενός επιμελητηρίου που υποστηρίζει την φορολόγηση της περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) στο διηνεκές αντί των εισοδημάτων

 

ντροπή και αίσχος

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Πέστα ρε imhotep γιατί θα μας τρελάνουν. 

 

Όποιος έχει χτίσει νόμιμα και έχει πληρώσει τις σχετικές εισφορές και φόρους για τα εισοδήματά του δεν πρέπει να πληρώνει επιπλέον δεκάρα τσακιστή!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τι είναι το ΤΕΕ και μιλάει για φορολόγηση περιουσίας;;; Ο Στασινός τι είναι; Οικονομολόγος Μηχανικός ή Φοροτεχνικός Μηχανικός; Μήπως είναι ο επόμενος υφυπουργός Μηχανικός στα χνάρια του Χρηστάρα (του ευέλικτου);; Το ΤΕΕ θα πρέπει να μετονομαστεί σε ΕΕ, τέλος...

Link to comment
Share on other sites

Τα ακίνητα πρέπει να θεωρούνται πάγια ώστε οι ιδιοκτήτες να τα συντηρούν ώστε να κυκλοφορεί το χρήμα και αυτό θα το κάνουν από την μια να πλήρωναν λιγότερο φόρο και από την άλλη να τα διατηρούν σε καλή κατάσταση

Αλλά αυτό θέλει να έχεις πολύ μυαλό για να το καταλάβεις ….

Edited by varxo
Link to comment
Share on other sites

Αυτές δεν είναι προτάσεις. Πρέπει να μαζευτούν 2,65 δις. Να μας πει πως πρέπει να κατανεμηθούν. Οι προτάσεις του στασινού για τα ακίνητα είναι όπως και του σπίρτζη για όλα μέχρι τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.