Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αυθαίρετα: Το ΤΕΕ βάζει στο στόχαστρο τους παραβάτες μηχανικούς


Engineer

Recommended Posts

Στην αναφορά βγάζει πλέον το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) τους μηχανικούς που εντοπίζονται είτε να έχουν καταθέσει ψευδή στοιχεία είτε να έχουν παραποιήσει φακέλους που αφορούν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

 

Παράλληλα, βασικά εργαλεία ελέγχου νομιμότητας των ακινήτων όπως για παράδειγμα οι αεροφωτογραφίες, η ταυτότητα των κτιρίων & ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών παραμένουν ανενεργά.

 

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του τελευταίου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, το ΤΕΕ παίρνει την πρωτοβουλία να εφαρμόσει ελέγχους στους μηχανικούς μέλη του. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ΤΕΕ, έχουν εντοπιστεί 69 περιπτώσεις μηχανικών οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν υποπέσει σε παρατυπίες ενώ έχουν προωθηθεί στα Πειθαρχικά Συμβούλια 16 περιπτώσεις μηχανικών ύστερα από καταγγελία πολιτών.

 

Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά σε οκτώ περιπτώσεις για τις οποίες έχει γίνει αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα. Σε αναζήτηση γραπτών εξηγήσεων είναι 14 περιπτώσεις ενώ αναλύονται 31 περιπτώσεις προκειμένου να τεκμηριωθεί τυχόν παραβατική συμπεριφορά. Σημειώνεται ότι η διαδικασία τακτοποίησης ενόε αυθαιρέτου προβλέπει την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών αποκλειστικά από τους μηχανικούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ, χωρίς άμεση εμπλοκή των ιδιοκτητών. Για το λόγο αυτό, οι όποιες επιπτώσεις αφορούν κατ' αρχήν τους μηχανικούς.

 

Η διαδικασία

 

Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ορίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθείται όταν διαπιστώνεται αλλοίωση στοιχείων: ειδοποίηση για παροχή γραπτών εξηγήσεων, απενεργοποίηση κωδικών εισόδου στο σύστημα, εισήγηση για διαβίβαση της υπόθεσης στο Πειθαρχικό & στη Δικαιοσύνη.

 

"Πρόθεσή μας είναι να εντοπίζονται όλοι οι μηχανικοί που κινούνται αντιδεοντολογικά και να ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες" λέει στα "ΝΕΑ" ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

 

"Προς την κατεύθυνση αυτή περιμένουμε από το ΥΠΑΠΕΝ να διευθετήσει το θέμα των αεροφωτογραφιών και να ξεμπλοκάρει τόσο το μέτρο της έκδοσης ηλεκτρονικών οικοδομικών αδειών όσο και την ταυτότητα των κτιρίων, που μειώνουν τις παραβατικές συμπεριφορές". Ο νόμος προβλέπει ότι δε γίνεται διευθέτηση αυθαίρετων που ανεγέρθηκαν μετά την 28 Ιουλίου 2011. Αυτή η κόκκινη γραμμή διαφυλάσσεται κυρίως με τις αεροφωτογραφίες. Σήμερα ωστόσο δεν είναι διαθέσιμες ως επίσημο δημόσιο έγγραφο.

 

Όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, υπάρχουν διαθέσιμες αεροφωτογραφίες μόνο για το 30% της έκτασης της χώρας.

 

Ανενεργά όπλα

 

Το νομοθετικό περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι μηχανικοί είναι τόσο περίπλοκο που επιτρέπει αυθαιρεσίες. Δύο εργαλεία που θα μπορούσαν, εκτός από τις αεροφωτογραφίες, να ελαχιστοποιήσουν τις αυθαιρεσίες είναι η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών & η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, Και τα δύο έχουν δρομολογηθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα εξαιτίας αγκυλώσεων & καθυστερήσεων μεταξύ των υπηρεσιών.

 

Ο νέος τρόπος έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών προβλέπεται με νόμο από το 2011. Ειδικότερα, από τον περασμένο Ιανουάριο όλες οι οικοδομικές άδειες θα έπρεπε να εκδίδονται ηλεκτρονικά αλλά ακόμα εκκρεμεί σχετική υπουργική απόφαση. Επί της ουσίας με το νέο τρόπο θα υπήρχε η δυνατότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών χωρίς να υπάρχει επαφή μηχανικών & υπαλλήλων. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι πιθανότητες για αθέμιτες συναλλαγές μεταξύ πολιτών, μηχανικών & υπηρεσιακών παραγόντων. Παράλληλα εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων, η οποία θα περιέχει όλα τα στοιχεία που αφορούν κάθε κτίριο.

 

Πηγή: http://www.tanea.gr/...ates-mhxanikoi/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

 να δουμε και την  σχετικη συζητηση  εδω

 

http://www.michanikos.gr/topic/39244-Ερωτήσεις-Απαντήσεις-από-help-desk-για-Ν-417813/?p=800475

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.