Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

αλλαγες στα διοδια - παραταση για την ΙΟΝΙΑ και Ε65


dimitris GM

Recommended Posts

Σειρά αλλαγών στα διόδια, μετά από συμφωνία του Υπουργείου Υποδομών με τις εταιρίες που διαχειρίζονται την Ιόνια Οδό και τον άξονα Ε 65 επικεφαλής των οποίων είναι ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Χρ. Σπίρτζης, παρουσία του Αλ. Τσίπρα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός η συμφωνία για τις αλλαγές στα διόδια στηρίζεται σε οκτώ άξονες:

1. Δεν θα καταβάλουν διόδια οι κάτοικοι που χρησιμοποιούν τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων για μετακινήσεις εντός του δήμου τους, αν δεν υπάρξει εναλλακτική διέλευση. Η ρύθμιση ισχύει για τους δήμους Ωρωπού, Θηβαιών και Ορχομενού.

2. Δεν θα πληρώνουν διόδια σε όλο το μήκος των δυο οδικών αξόνων τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

3. θα παρέχονται εκπτώσεις στα άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινά τα διόδια και θα προβλέπεται ότι τουλάχιστον οι 5 από τις 40 διελεύσεις το μήνα θα είναι δωρεάν.

4. Προχωρά άμεσα η υλοποίηση μελέτης για την εφαρμογή χιλιομετρικού συστήματος χρέωσης.

5. Οι πλευρικοί σταθμοί που επρόκειτο να λειτουργήσουν φέτος και του χρόνου σε Βαρυμπόμπη και Αγ. Στέφανο θα λειτουργήσουν τελικά στο τέλος του 2018. Οι κάτοικοι των γειτονικών δήμων Αχαρνών , Κηφισιάς και Διονύσου δεν θα πληρώνουν διόδια.

6. Οι παραχωρησιούχοι των δυο οδικών αξόνων θα πληρώνουν δημοτικά τέλη μόνο αν οι δήμοι παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες.

7. Παρατείνεται κατά 17 μήνες η περίοδος κατασκευής της Ιονίας Οδού και κατά 18 μήνες του Ε65. Και τα δυο έργα επρόκειτο να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015, πράγματα που αποδείχθηκε αδύνατο.

8. Οι εργολάβοι θα αποσύρουν τις αγωγές κατά των πολιτών που συμμετείχαν στο κίνημα δεν πληρώνω.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης σε συνεννόηση με την ΕΕ και τις τράπεζες εξετάζεται η προώθηση των έργων ολοκλήρωσης του Ε65 με την κατασκευή του βόρειου και του Νότιου τμήματος που είχε εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης.

Τέλος ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η κυβέρνηση συζητά με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους την οριζόντια μείωση των τιμών των διοδίων σε όλο το μήκος των οδικών αξόνων.

Αντίστοιχες προτάσεις όπως αυτές που συμφωνήθηκαν για τους δυο οδικούς άξονες έχει κάνει η κυβέρνηση και στις εταιρίες που διαχειρίζονται τους 3 άλλους υπό κατασκευή οδικούς άξονες (Ολυμπία Οδός, Μαλιακός- Κλειδί, Κόρινθος-Καλαμάτα) καθώς και της εταιίρίας διαχείρισης της ζεύξης Ρίου Αντιρρίου και της Αττικής Οδού.

Εν τω μεταξύ ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά σχέδιο νόμου που κατατίθεται εντός των ημερών για την ενίσχυση της διαφάνειας και την ταχύτερη υλοποίηση των δημοσίων έργων, ενώ τόνισε ότι οι υπηρεσίες του Υπ. ποδομών είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην προκύρηξη σειράς νέων διαγωνισμών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, ο άξονας Πάτρα -Πύργος, η επέκταση του προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα και σειρά σιδηροδρομικών έργων.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.