Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Master στο Ηνωμένο Βασίλειο


Recommended Posts

Μετά την αύξηση των διδάκτρων στα αγγλικά πανεπιστήμια στις 9 χιλιάδες λίρες τον χρόνο αξίζει θεωρείτε ένας μηχανικός να κάνει μια τέτοια επένδυση σε επίπεδο Master; Η αγγλική αγορά εργασίας θα του το ανταποδώσει; Γενικά από ότι έχω καταλάβει αν ένας μηχανικός πάρει Master από κάποιο αγγλικό πανεπιστήμιο τότε αποκτά άμεσα διασυνδέσεις και αποκαθίσταται σχετικά εύκολα. Κατά κάποιον τρόπο σε ψιλοθεωρούν οι Άγγλοι "δικό τους", σε σχέση με το να αναζητούσες εργασία μόνο με κάποιο ελλαδικό πολυτεχνειακό χαρτί. Ισχύει αυτό; Επίσης, έχουν απήχηση τα σκωτικά ή ουαλικά μεταπτυχιακά στην αγορά εργασίας της Βρετανίας ή θεωρούνται "χαμηλότερου επιπέδου"; Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει να δώσει τόσα πολλά χρήματα για μεταπτυχιακό εκεί, υπάρχει κάποια άλλη διέξοδος, μεσω χρηματοδότησης  των σπουδών σου και εξόφλησης κατόπιν από τα χρήματα που θα βγάζεις από την δουλειά σου; Υπάρχουν τέτοια δάνεια; Τί ξέρετε για αυτά;

Edited by Green Lantern
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ότι σε θεωρούν οι Αγγλοι δικό τους μάλλον ισχύει, από προσωπική εμπειρία σου λέω πως αν ψαχτείς θα σου κάτσουν πολλές συνεντεύξεις, κάτι που δεν θα γινόταν καθόλου εύκολα χωρίς μάστερ. Από εκεί και πέρα εξαρτάται καθαρά από σένα πως θα παρουσιάσεις αυτά που ξέρεις και έμαθες ώστε να τους πείσεις και να πάρεις τη δουλειά.

Η αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή είναι γεμάτη ευκαιρίες.  

 

Να υπολογίζεις σε ένα μπάτζετ τουλάχιστον 30k για εκτός Λονδίνου και περίπου 35-40k total για σπουδές Λονδίνο 1 χρόνο μάστερ full time με κόστος μάστερ περί τα 10k.

 

Όταν θα βρεις δουλειά με το καλό, που αν προσπαθήσεις θα βρεις, θα ξεκινήσει από 25-30k το χρόνο και οι αυξήσεις σου θα είναι συχνές.

 

Ελπίζω να βοήθησα, ορισμένα πανεπιστήμια της περιφέρειας θεωρούνται πολύ καλά, αλλά του Λονδίνου νομίζω πως τα έχουν σε  πολύ υψηλή  υπόληψη.

Edited by GiorgosCivil
Link to comment
Share on other sites

1) Δε νομίζω σε θεωρούν δικό τους.

Εντάξει για δουλειά είναι πιο καλά να έχεις μαστερ της χώρας που θες να δουλέψεις.

Αλλά είναι δύσκολα στην αγγλία για δουλειά. (εκανα μαστερ και ειδα λίγο τι γίνεται)

Λιγα λεφτά και δουλειές δεν υπάρχουν πολλές.

Εχω φίλους που μεχρι να βρουν καλα λεφτα και καλή δουλειά χρειάστηκε να δουλεψουν 2-3 χρ. μετά το μάστερ σε αντικείμενα ψιλοάσχετα.

 

2) Αυτό για το δάνειο υπάρχει σαν επιλογή και αποπληρωμή μετά που θα βρεις δουλειά. Δεν ξέρω τπτ άλλο.

 

3) Θα σου πω όμως για τη δανία που είμαι και ξέρω τι γίνεται.

Ερχεσαι 2 χρ. εδώ τελειώνεις το μάστερ, πρώτα ο θεός και μετά τη συνδρομή που δίνεις στο ταμείο ανεργίας κα8ε τριμηνο

παίρνεις επίδομα ανεργίας μέχρι να βρεις δουλειά. Μολις τελειώσεις κατευθείαν πληρώνεσαι.

Οπότε είναι συμφερουσα επιλογή γιατί δεν τους συμφερει να σε πληρώνουν και να μην δουλευεις.

Πρεπει όμως να κανεις 8 αιτήσεις τη βδομαδα για δουλειά, να είσαι στη δανία κτλ.

Δεν πετάνε τα λεφτά τους.

Αλλά έχεις προοπτικές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οχι δεν αξίζει.
Οχι δεν θα το ανταποδώσει. (το πιθανότερο).

Επειδή θα μείνεις 1 1/2 - 2 χρόνια στην χώρα τους δεν θα σε θεωρούν δικό τους. Με τίποτα. It's not gonna happen.
Απλώς θα ειναι γνωστό σε αυτούς το δικό τους ΑΕΙ που αποφοίτησες. Εχει γεμίσει το ΗΒ με Ελληνες που ψάχνουν δουλειά.
Οι διασυνδέσεις δεν είναι για όλους, ακόμα και για αυτούς που βγάζουν Merit, Distinction και τέτοια. Εξαρτάται και απο τον supervisor, projects, research grants etc.

Μην υποτιμάς το ελληνικό πολυτεχνειακό (ή και απο άλλες σχολές) χαρτί, και αυτό Master (MSc) είναι. Αυτοί οι ανώμαλοι όμως θέλουν και απτά παραδείγματα ότι μπορείς να τους κανεις τη δουλειά τους, χωρίς να χρειάζεται να σε εκπαιδεύουν πολύ, να μπορείς να χρησιμοποιείς τα εργαλεια τους κλπ να έχεις market awareness and all that, να ταιριάξεις στην ιεραρχία τους κλπ.

Το ότι θα είσαι απο ΑΕΙ δεν τους φτάνει, έχουν μπόλικους τέτοιους και μάλιστα απο όλον τον κόσμο. Θα τα διαπιστώσεις απο site και recruitment agencies. btw ρίξε μια ματιά εκεί πρώτα να δείς τι θα σε περιμένει πριν ή μετά.
Παράδειγμα: δες το site της Thales για το τι θέλουν. Μετα Rolls-Royce. Οχι τα αυτοκίνητα ε?

Θα σου έλεγα αντί για MSc/MRes να ψάξεις για Graduate Training Scheme αλλά μιας και εσύ είσαι Διπλωματούχος μπορεί και να μην σε ενδιαφέρει ή να σε θεωρούν ήδη CEng, ρώτησέ το. Δες π.χ. www.theiet.org  Κάπου υπάρχει thread εδώ στο site για CEng, δες.

Ναι, τα Ουαλικά και Σκωτικά προγράμματα έχουν απήχηση στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για χώρες και όχι για επαρχίες ή ελληνικές περιφέρειες.

Υπάρχουν δάνεια για χρηματοδότηση σπουδών αλλά δυστυχώς εκεί δεν είναι τίποτα κατοχυρωμένο και όλα παίζονται.
Συνήθως δεν εμπιστεύονται ξένους. Σε άλλους ζητήσαν mortrage! Πιο παλιά κάποιοι (λίγοι) γνωστοί κατάφεραν και πήραν, λεπτομέρειες και τι τους ζήτησαν, νεφελώδες/undisclosed. Θέλει ψάξιμο και μην βασιστείς σε αυτό.

Το Λονδίνο είναι γεμάτο πανεπιστήμια, η υπόληψη κυρίως αφορά το academic και λιγότερο το professional.
Το ότι θα βγείς (αν) απο UCL δεν σημαίνει ότι καθάρισες-έδεσες.
Να υπολογίζεις £40k εκτός Λονδίνου και £50k εντός Λονδίνου.
Μην σε ανησυχεί αν δεν έχεις λόουερ και προφίσιενσι και τέτοια τυπικά χαρτιά, στο interview θα στο πούν ότι δεν χρειάζεται και ας το γράφουν.

Η γνώμη μου είναι οτι αν έχεις να κάψεις €50k και πάνω δες κατά US μεριά. Είναι καλύτερα. Δώσε προσοχή στο post του ergotelis #3, μπορεί να σε φέρει σε δίλημμα.

GiorgosCivil πως σε θεωρούν οι Αγγλοι δικό τους? Είσαι UK τώρα?

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν Σκωτσέζικα πανεπιστήμια που είναι πολύ δυνατά όπως Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Αμπερντίν ακόμα και το Νταντί. Το μειονέκτημα που έχουν είναι το διαφορετικό σύστημα βαθμολόγησης σε σχέση με το κλασσικό αγγλικό (1:1, 2:1, 2:2). Το άλλο μειονέκτημα που είχαν (αλλά τώρα δεν υπάρχει πλέον) ήταν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

 

Υπάρχουν καλά Ουαλικά και πολλά καλά περιφερειακά Αγγλικά. Για Λονδίνο πιστεύω ότι είναι καλό μόνο αν έχεις πολλά φράγκα στη τσέπη σου γιατί είναι τέτοια η πόλη που πέρα από τα αυξημένα δίδακτρα και νοίκια έχει μεγάλο κόστος διαβίωσης και διασκέδασης (μην υποτιμάς και τα μεταφορικά).

 

Γενικά όσο πιο ταμπελάτο είναι το πανεπιστήμιο τόσο πιο εύκολα βρίσκεις δουλειά χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και καλύτερo στην εκπαίδευση. Imperial, UCL έχουν πολύ καλή ταμπέλα για μηχανικούς αλλά υπάρχουν καλά και με μικρότερα δίδακτρα στη περιφέρεια πχ Nottingham, Bristol, Southampton.

 

Νομίζω τα δίδακτρα των προπτυχιακών δεν είναι παντού 9,000 λίρες το χρόνο και παίζουν αναλόγως περιοχής και πανεπιστημίου. Για μεταπτυχιακό μπορεί να γίνουν εξοφρενικά.

 

Καλύτερα δες τι θες να κάνεις στη ζωή σου και αναλόγως να προσαρμόσεις το Μαστερ σε αυτό που θα σε υποστηρίξει καλύτερα.

 

Επίσης συμβουλή, ξέχνα στο ΗΒ τα περί καλών ελληνικών πολυτεχνείων και ότι στην Ελλάδα είναι 5ετη με Master ενώ εκεί είναι τριετή Bachelor. Εκεί λειτουργούν με τους κανόνες τους οι οποίοι θεωρούνται και μερικές δεκαετίες μπροστά από τα κράτη του νότου.

Edited by Dio_the_Theo
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Γενικου ενδιαφεροντος για οσους σκεφτονται να πανε να σπουδασουν εξω.

 

Περαν απο το κοστος του πανεπιστημιου (διδακτρα) βαλτε μεσα κ το κοστος μετακομισης, οταν ξενοικιασα στο Εδιμβουργο ακουγοντουσαν περιπτωσεις οπου τα agency για σπιτια, ζηταγανε 6 νοικια μπροστα (σε Ελληνες, Ισπανους, Ιταλους). Προσωπικα το ειχα ακουσει κ πισω στο 2012, αλλα να ξερετε οτι εχουν αυξηθει τα ενοικια.

 

Επισης πολυ σημαντικο ειναι να εχετε κατοικια ωστε να μπορειτε να βγαλετε καρτα τραπεζης, χωρις κατοικια καρτα δεν θα βγαλετε. Οι φοιτητες επισης δυσκολευονται πολυ να βγαλουν τραπεζικο λογαριασμο. Καλο θα ειναι να εχετε ενα σεβαστο ποσο για την μετακομιση σας.

 

Λονδινο, τα σπιτια ειναι απο ακριβα εως απαγορευτικα θα ελεγα. Για Σκωτια που εχω πιο αμεση γνωση, στο Εδιμβουργο με συγκατοικησει το κοστος ενος αξιοπρεπους δωματιου σε καλη τοποθεσια ειναι περιπου 350-450 £, +50-60£ το μηνα expenses (internet, gas etc), αποφυγετε τα electrical heating !!!! αλλιως σας βελπω να πληρωνετε ρευμα.

 

Αλλο ενα κοστος, ειναι το super market, ΠΡΟΣΟΧΗ!! μην περιμενετε καλο φαγητο , τα λαχανικα ειναι πανακριβα (π.χ. 3 πιπεριες 1£), οποτε σε λογικα πλαισια για να φατε σπιτι θελετε περιπου 50-80£ εβδομαδα (3 γευματα την μερα).

 

Τωρα μεσο κοστος ανα ατομο για kebab κλπ. κανα 10£ thn φορα

 

p.s.  τα κοστοι τροφης ειναι generalized

 

Οσο αφορα την Σκωτια, παλαια ειχε δανεια μεσω SAS, αλλα νομιζω οτι καταργηθηκαν (με καθε επιφυλαξη)

Link to comment
Share on other sites

Ναι είμαι αγλλία και συγκεκριμμένα Λονδίνο. Είμαι πολιτικός μηχανικός, μόλις τελείωσα το μάστερ μου, και έψαξα δουλειά φέτος αυτή τη σεζόν, όπως και πολλοί Έλληνες συμφοιτητές μου.

 

Σε θεωρούν ίσο και όχι δικό τους θα ήταν καλύτερο να πω, έκανα πολλές αιτήσεις, πήγα σε πολλές συνεντεύξεις όπου με αντιμετώπιζαν άψογα, και τουλάχιστον 3 απο τις συνεντεύξεις μου κατέληξαν σε όφφερ. Είχα δλδ δουλειά πριν τελειώσω το μάστερ μου (1 χρόνο full time).

 

Οι άλλοι 7-8 Έλληνες που ήταν στο πρόγραμμα, βρήκαν δουλειά ΟΛΟΙ τους και σε πολύ μεγάλες εταιρίες.

 

Εκτός απο το χρηματικό που πονάει πολύ στο Λονδίνο, τα τεράστια πλεονεκτήματα που βλέπω είναι πως:

 

1. Mιλάς τη γλώσσα απο την αρχή, και καλά, που σου δίνει άλλο αέρα και ψυχολογία, όταν στο δρόμο καταλαβαινεις τι λένε οι αλλοι, οχι μονο στο πανεπιστήμιο (κάτι που δεν συμβαίνει Δανία και οπουδήποτε αλλού, ας μην μιλήσουμε για δουλείες που θα ζητάνε πάντα να ξερεις τη γλώσσα).

 

2. Σαν Πολ.Μηχ. αν μπεις σε μεγάλη εταιρία ασχολείσαι με τα μεγαλύτερα project της Ευρώπης (χωρίς υπερβολές), λογικά ισχύει για όλους τους μηχανικούς.

 

3. Οι δουλειές είναι πάρα πολλές, και άπαξ και μπήκες, διεκδικείς κάτι καλύτερο πολύ σύντομα. 2 φίλοι με δουλεια στον κλάδο 1.5-2 χρόνια χτύπησαν μισθό 40-45k αλλάζοντας εταιρία (ναι, Έλληνες ήταν).

 

4. Δεν υπάρχει εταιρία που να μην έχει τουλάχιστον έναν Ελληνα αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο, και ειδικά στους μηχανικούς είναι πάρα πολλοί που σου δίνει τη δυνατότητα να δικτυωθείς αρκετά, να κάνεις παρέες και γιατί όχι, να σε κανουν reference για κάποια δουλειά.

 

Για να μην παρεξηγηθώ αναφέρω οτι πρέπει να κάνεις καμιά 30άρα αιτήσεις τουλάχιστον για να θεωρηθεί σοβαρή προσπάθεια εύρεσης εργασίας.

 

Ξαναλέω το μειονέκτημα της μεγάλης επένδυσης παραμένει, το μόνο που θέλω είναι να περιγράψω πώς είναι η κατάσταση εδώ.

 

Αμερική όλα καλά, απλά είναι πολύ μακριά οπότε ξέχνα Ελλάδα. Πολύ καλά λεφτά αλλά με 6-10 μέρες διακοπές το χρόνο, πραγματικά ξεχνάς Ελλάδα. Αγγλία είσαι με 25-30 μέρες άδεια +bank holidays οπότε σου είναι παραπάνω από εύκολο να κάνεις τις βόλτες σου στις παραλίες τακτικά.

Edited by GiorgosCivil
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.