Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παραχώρηση εδαφικής λωρίδας σε κοινή χρήση-Οριοθετημένοι Οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων


Recommended Posts

Συνάδελφοι εχω ενα οικόπεδο κατα κανόνα άρτιο και οικοδομησιμο  εντός του συνεκτικού τμήματος σε οικισμό < 2000 κατοίκων, έχω πρόσωπο σε 3 δρόμους οι δύο δρόμοι είναι πλάτους 5μ ο ένας έχει πλάτος 2μ.

Θα πρεπει να κάνω παραχώρση σε κοινή χρήση τμήμα γης απο την πλευρά του δρόμου των 2μ ωστε να γίνει 4μ? (αυτο που αντιστοιχει σε εμενα ειναι 1μ και 1μ ο απεναντι απο εμένα).? Ειναι υποχρεωτικό αυτό?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 132
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα κάνεις παραχώρηση σε κοινή χρήση ώστε το ημιπλάτος από τον άξονα του δρόμου μέχρι την εσώτερη γραμμή από το παραχωρηθέν να είναι 2 μ. Πρακτικά δηλαδή παραχωρείς εδαφική λωρίδα πλάτους 1 μ και 1 μ θα παραχωρήσει ο απέναντι όταν θα οικοδομήσει.

Η παραχώρηση είναι υποχρεωτική σε κάθε οδό που έχει πρόσωπο το οικόπεδο κατά αναλογία με την παρακάτω απόφαση για τα γωνιακά οικόπεδα.

 

 

Αποφ-78933/10889/90. Αριθμ. Γνωμ-192/90.
 
" Διατάξεις ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ) όπως ισχύει σήμερα".
Για την οικοδομησιμότητα των γωνιακών οικοπέδων βάσει
του άρθρον-6 παρ. 1. Γίνεται δεκτό, ότι το απαιτούμενο ελάχιστο
πλάτος του κοινόχρηστου χώρου των 4 μέτρων νοείται στο συνολικό
ανάπτυγμα του προσώπου δηλ. προς όλους τους δρόμους ή
κοινόχρηστους χώρους που βλέπουν τα οικόπεδα.
Για την θεώρηση κατά παρέκκλιση αρτιότητας οικοπέδων που
τέμνονται από όρια οικισμών. Γίνεται δεκτό ότι η κατά παρέκκλιση
αρτιότητα του άρθ-5 παρ.1 εδαφ.Β αφορά εξ ίσου και οικόπεδα
που τέμνονται από όρια οικισμών και δεν διαθέτουν την κατά κανόνα
αρτιότητα βάσει Αρθ-7 παρ.1. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται
ότι η ιδιοκτησία εμπίπτει στο σύνολο της εντός του ορίου
οικισμού". 
 
Σας κοινοποιούμε την με αρ. 192/90 γνωμοδότηση της Νομιμής Δ(νσης του Υπουργείου την οποία αποδεχόμαστε και παρακαλούμε να την έχετε υπόψη σας κατά την εφαρμογή του ΠΔ/τος 24.4.85 (ΦΕΚ 181/Δ ) όπως ισύει σήμερα, προκειμένου: 
α) Για την οικοδομησιμότητα των γωνιακών οικοπέδων βάσει του άρθ-6 παρ.1. Γίνεται δεκτό, ότι το απαιτούμενο ελάχιστο πλάτος του κοινόχρηστου χώρου των 4 μέτρων νοείται στο συνολικό ανάπτυγμα του προσώπου δηλ. προς όλους τους δρόμους ή κοινόχρηστους χώρους που βλέπουν τα οικόπεδα. 
β) Για την θεώρηση κατά παρέκκλιση αρτιότητας οικοπέδων που τέμνονται από όρια οικισμών. Γίνεται δεκτό ότι η κατά παρέκκλιση αρτιότητα του άρθ-5 παρ.1 εδαφ. Β αφορά εξ ίσου και οικόπεδα που τέμνονται από όρια οικισμών και δεν διαθέτουν την κατά κανόνα αρτιότητα βάσει Αρθ-7 παρ.1. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι η ιδιοκτησία εμπίπτει στο σύνολο της εντός του ορίου οικισμού". 
 
Αριθμ. Γνωμ-192/90. 
Σχετικά με το υπ' αριθμ. 1362/482/1990 έγγραφο ερώτημά σας, που αφορά 
α) την υποχρέωση γωνιαίων οικοπέδων των μέχρι 2000 κατοίκων οικισμών για διάθεση σε κοινή χρήση τμημάτων αυτών και 
β) την αρτιότητα κατά παρέκκλιση αρτίων οικιπέδων, τεμνομένων από τα καθορισμένα όρια των οικισμών αυτών, η γνώμη μας είναι η ακόλουθη. 
Ι. Κατά το αρθ.6   του από 24.4.1985 ΠΔ/τος " Τρόπος καθορισμού ορίων οικισμών της χώρας μέχρι 2.000 κατοίκων, κατηγορίας αυτών και καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησής τους" (ΦΕΚ 181/Δ), όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 1 των ΠΔ/των από 17.2.1987 (ΦΕΚ 133/Δ) και 25.4.1989 (ΦΕΚ 293/Δ), "1. ΚάΘε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση. Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ' όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. 'Οπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποίας αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση, ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρων. Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται τα τμήματα του οικοπέδου που καταλαμβάνονται από οικοδομές". 
ΙΙ. Από τη διατύπωση και το σκοπό του άρθρου αυτού φρονούμε, ως προς το σκέλος του ερωτήματός σας, ότι η απαίτηση του νομοθέτη του να έχει το οικόπεδο πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων, αφορά όλα τα πρόσωπα του οικοπέδου. Ειδικότερα, κατά την άποψή μας, το άρθρο αυτό αναφέροντας ότι ο κοινόχρηστος χώρος πρέπει να έχει το πλάτος αυτό καθόλο το μήκος της μιάς πλευράς του οικοπέδου, εννοεί ολόκληρη την προς το κοινόχρηστο χώρο πλευρά αυτού είτε είναι ευθεία, είτε τεθλασμένη, οπότε το οικόπεδο είναι γωνιακό κατά του όρου έννοια (δοθέντος ότι ο ΓΟΚ/85 δεν αναγνωρίζει όπως έκαμνε ο ΓΟΚ/73 στο αρθ-4   παρ.10 επ., ως διακεκριμένη κατηγορία των οικοπέδων τα γωνιαία οικόπεδα). Για την εξασφάλιση του πλάτους αυτού το ως άνω άρθρο θεσπίζει την υποχρέωση του ιδιοκτήτη του οικοπέδου να θέσει στη κοινή χρήση με συμβολαιογραφική πράξη κοινοποιούμενη στον οικείο ΟΤΑ, λωρίδα του οικοπέδου τόση ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινοχρήστου χώρου να εξασφαλίζεται πλάτος τουλάχιστον δύο μέτρων. Αν ο νομοθέτης ήθελε σε πρίπτωση που η προς το κοινόχρηστο χώρο πλευρά του οικοπέδου είναι τεθλασμένη, η διάθεση τμήματος του οικοπέδου στη κοινή χρήση να αφορά ένα ευθύγραμμο τμήμα της πλευράς αυτής κατ' επιλογή μάλιστα του ιδιοκτήτη του οικοπέδου, θα το όριζε ρητά. Βασικός δηλαδή σκοπός του νομοθέτη είναι η εξασφάλιση με συνεισφορά λωρίδων των παροδίων οικοπέδων, ενός στοιχειώδους οδικού δικτύου πλάτους τεσσάρων μέτρων πράγμα που δεν επιτυγχάνεται με την αποδοχή της γνώμης ότι προκειμένου περί γωνιακού οικοπέδου αρκεί και το ένα πρόσωπο αυτού να εφάπτεται με κοινόχρηστο χώρο του ως άνω πλάτους. Ειδικότερα αν γίνει δεκτή η τελευταία αυτή γνώμη ο κοινόχρηστος χώρος ως προς τα πρόσωπα του γωνιακού οικοπέδου ως προς τα οποία τούτο δεν θα συνεισέφερε για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πλάτους τεσσάρων μέτρων θα παρουσίαζε στένωση αφού ο ιδιοκτήτης του απέναντι οικοπέδου θα υποχρεούτο να θέση σε κοινή χρήση μόνο λωρίδα του οικοπέδου του που θα ήταν αναγκαία για την εξασφάλιση απόστασης μεταξύ του απομένοντος οικοπέδου και του άξονα του κοινοχρήστου χώρου δύο τουλάχιστον μέτρων χωρίς να υποχρεούνται να εξασφαλίσει συνολικό πλάτος του κοινοχρήστου χώρου τεσσάρων τουλάχιστον μέτρων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμισθεί ότι με τη θεσπιζόμενη ως άνω διάθεση σε κοινή χρήση τμημάτων του οικοπέδου δεν κινδυνεύει να καταστεί τούτο μη άρτιο γιατί σύμφωνα με το άρθ-5 παρ.1γ του ως άνω ΠΔ/τος για την αρτιότητα των γηπέδων προσμετράται και η τυχόν έκταση που παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου. 
ΙΙΙ. Περαιτέρω ως προς το έτερο σκέλος του ερωτήματος παρατηρούμε τα ακόλουθα. Κατά το άρθ-5   του ΠΔ/24-4-85 όπως τροποποιήθηκε με τα από 14.2.1987 και 25.4.1989 ΠΔ/γματα εντός των ορίων των ως άνω οικισμών το εμβαδόν του κατά τον κανόνα αρτίου οικοπέδου καθορίζεται μέσα στα πλαίσια που ορίζει το άρθρο αυτό με απόφαση του Νομάρχη που εκδίδεται μετά από γνώμη του ΣΧΟΠ του Νόμου. Κατά παρέκκλιση εντός των ορίων των ως άνω οικισμών θεωρούνται άρτια τα γήπεδα με οποιοδήποτε εμβαδόν έχουν κατά την ημέρα δημοσίευσης του παραπάνω ΠΔ/τος εφόσον δεν έχουν το ελάχιστο εμβαδόν της κατά τον κανόνα αρτιότητας. Εξάλλου κατά το αρθ-7 του ως άνω ΠΔ, όπως ισχύει τώρα "εάν η ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του Νομάρχη, θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτήν". Από τις ως άνω διατάξεις προκύπτει κατά τη γνώμη μας, σε σχέση με το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, ότι ο κανονιστικός νομοθέτης ευνοεί τη δόμηση των μικρών οικοπέδων που βρίσκονται μέσα στους οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκων, γι' αυτό καθόρισε ότι τα οικόπεδα των οικισμών τούτων θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια οποιοδήποτε εμβαδόν και αν έχουν κατά τη δημισίευση του ως άνω από ΠΔ/24-4-85. Με την προοπτική αυτή πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνει δεκτό ότι η διάταξη της παρ.1 εδαφ.β του αρθ-5 του ως άνω Π.Διατάγματος, που θεσπίζει την κατά παρέκκλιση αρτιότητα των υφισταμένων οικοπέδων, καταλαμβάνει και τα οικόπεδα που τέμνονται από το καθορισμένο όριο του οικισμού γιατί και αυτά βρίσκονται έστω και μερικώς "εντός των ορίων" του οικισμού. Με αντίθετη άποψη θα αγόμεθα στο παράδοξο συμπέρασμα ότι μπορούν να δομούνται με τους όρους της σχετικής νομοθεσίας οικόπεδα 100, 200, 300 κλπ. τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκονται ολόκληρα μέσα στα όρια αυτά και δεν μπορούν να οικοδομηθούν οικόπεδα τεμνόμενα από το όριο του οικισμού, καίτοι το εντός αυτού τμήμα τους είναι μεγαλύτερο κατά πολύ από το ως άνω εμβαδόν. Τέτοιο όμως αποτέλεσμα δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των ιδιοκτητών των οικοπέδων τούτων, που προφανώς δεν ανταποκρίνονται στη βούληση του κανονιστικού νομοθέτη. Εξάλλου η παρατεθείσα διάταξη του άρθ-7   παρ. 1 του ΠΔ/24-4-85 δεν υποδηλώνει αντίθετη άποψη του κανονιστικού νομοθέτη, ήτοι ότι τα ως άνω τεμνόμενα οικόπεδα δεν είναι κατά παρέκκλιση άρτια, αλλά αφορά τα κατά κανόνα άρτια οικόπεδα και καθορίζει ότι τα οικόπεδα αυτά οικοδομούνται κατά τις διατάξεις της νομοθεσίας περί των οικισμών μέχρι 2000 κατοίκων, μόνο κατά το τμήμα τους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή και όχι καθόλο το εμβαδόν αυτών, που ενδεχομένως να είναι μεγάλο. Τέτοια πρόβλεψη δεν θα ήταν νοητή για τα κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα που έχουν εμβαδόν μικρότερο από το εμβαδόν του κατά κανόνα αρτίου οικοπέδου. 
Πάντως η άποψη αυτή επιδέχεται σοβαρές επιφυλάξεις, καθόσον οι διατάξεις της κατά παρέκκλιση αρτιότητας πρέπει να ερμηνεύονται στενά και συνεπώς στην προκείμενη περίπτωση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα πρέπει να βρίσκονται ολόκληρα μέσα στα όρια του οικισμού. Εξ' άλλου από την ως άνω διάταξη του αρθ-7 παρ.1 θα μπορούσε να συναχθεί το συμπέρασμα ότι, εφόσον ο κανονιστικός νομοθέτης θεωρεί δομήσιμα κατά τις διατάξεις της ως άνω νομοθεσίας μόνο τα κατά κανόνα άρτια οικόπεδα που τέμνονται από τα όρια του οικισμού, όλα τα μικρότερα του κατά κανόνα άρτιου οικόπεδα τέμνονται από τα όρια αυτά δεν είναι άρτια ούτε κατά παρέκκλιση, δοθέντος μάλιστα ότι ο νομοθέτης προφανώς θέλει να ευνοήσει μόνο τα ως άνω μεγάλα ήτοι τα κατά κανόνα άρτια, οικόπεδα. 
IV. Εν τέλει φρονούμε, ότι ενόψει της ασάφειας που παρουσιάζουν οι ερμηνευόμενες ως άνω διατάξεις και ως προς τα δύο σκέλη του ερωτήματος και των σοβαρών πρακτικών συνεπειών που έχει η ερμηνεία αυτών είναι επιβεβλημένη η άμεση ρύθμισή των προβλημάτων αυτών με νέο ΠΔ/γμα". 
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε περίπτωση οδού με πλάτος <4,00μ , όπου δεν μπορεί να προκύψει πλάτος οδού 4,00μ (λόγω κτηρίου) τι κάνουμε ;

   α) δεν κάνουμε παραχώρηση

ή β) κάνουμε παραχώρηση το όποιο τμήμα ώστε να προκύψει το μέγιστο πλάτος δρόμου αλλά  <4,00μ

 

Για να το κάνω πιο σαφές έστω ότι έχουμε δρόμο πλάτους 2,00μ . Η απόσταση από τον ημιάξονα της οδού είναι 1,00μ οπότε θα έπρεπε να κάνω παραχώρηση 1,00μ . Όμως το διαθέσιμο προς παραχώρηση τμήμα είναι 0,5μ γιατί στη συνέχεια υπάρχει κτήριο. (δηλαδή το κτήριο απέχει από την οδό 0,50μ)

Link to comment
Share on other sites

Θα κάνεις παραχώρηση μέχρι την εξωτερική πλευρά του τοίχου. Στη περίπτωσή σου 0.50 μ. και αυτό γιατί στο αντίστοιχο άρθρο αναφέρεται ότι εξαιρούνται τα τμήματα που καταλαμβάνονται από οικοδομές, οπότε δεν θα μπορούσες να πας εσώτερα και να αποκόψεις τμήμα κτιρίου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Σε οριοθετημενο οικισμο εχω οικοπεδο με κτισμα και προσωπο σε δρομο ο οποιος ειναι και το οριο του οικισμου , δηλαδη απο τη μια πλευρα του δρομου βρισκεται η ιδιοκτησια μου και απο την αλλη εκτος σχεδιου περιοχη..ο υφισταμενος δρομος ειναι περιπου 2 μετρα ...πρεπει να παραχωρησω αλλα 2μ εγω η δεν κανω καθολου παραχωρηση? 

Link to comment
Share on other sites

Εσύ θα παραχωρήσεις 1μ

και αν ποτέ γίνει επέκταση τότε θα παραχωρήσει και ο απέναντι σου

Link to comment
Share on other sites

Patrick

Ότι λέει παραπάνω ο Βασίλης (με τις καλησπέρες μου). Να ελέγξεις μήπως υπάρχει είτε στην αρχική απόφαση, είτε σε μεταγενέστερη τροποποίησή της, η απαίτηση για μεγαλύτερο πλάτος οδού (πχ 6 μ) οπότε και θα απαιτηθεί να παραχωρήσεις παραπάνω πλάτος (2 μ στην περίπτωση που αναφέρω).

Να υποθέσω ότι ο δρόμος φαίνεται στο 1/5000 της ΓΥΣ και δεν δημιουργήθηκε από παραχώρηση τετράμετρης λωρίδας προς απόκτηση προσώπου "τυφλού" οικοπέδου,κατά τις άλλοτε (πλέον καταργηθείσες) διατάξεις του άρθρου 6;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.