Μετάβαση στο περιεχόμενο

πτυχίο τεχνίτη. πως αποδεικνύεται ότι χρειάζεται?


διμιτ

Recommended Posts

Πως αποδεικνύεται ότι ο τεχνιτης (υδραυλικός - ηλεκτρολόγος - ηλεκτροσυγολητής) στη βασική τιμή 003 του τιμολογίου δημόσιων έργων πρέπει να έχει πτυχίο και να μην είναι εμπειροτέχνης ώστε να μπορεί να πληρωσει ο επιβλέπων μηχανικός μόνο τεχνίτη με πτυχίο και όχι εμπειροτέχνη? Η ερώτηση είναι σουρεαλιστική αλλά χρειάζομαι απάντηση! 

Edited by διμιτ
Link to comment
Share on other sites

Από πουθενά. Από που προκύπτει ότι ο τεχνίτης πρέπει να έχει πτυχίο για να πληρώσει ο επιβλέπων 003 και όχι 002 ή 001?

Στα πρακτικά διαπίστωσης τιμών δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη πτυχίο!!!

 

Στο αναλυτικό τιμολόγιο γράφει:

003 Τεχνίτης (λατόμος, υπονομοποιός, φρεατωρύχος, σκυροκονιαστής, κτιστής, λιθοξόος, ξυλουργός, σιδηρουργός, μεταλλοτεχνίτης, υδραυλικός, ηλεκτροτεχνίτης, παρκετοποιός, μωσαικός, πλακοστρωτής, μαρμαροτεχνίτης, ελαιοχρωματιστής, γυψαδόρος κλπ τεχνίται)

 

Γιατί σου ζητάνε πτυχίο? (ρητορικό ερώτημα)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!  έστω ότι δουλευώ σε δ.υ. Τόσα χρόνια δεν ζητούσαμε πτυχίο τεχνιτών στη διακήρυξη έργου. Οι εργασίες  αυτές εκτελούταν είτε από υδραυλικούς - ηλεκτροσυγκολλητες τεχνίτες με πτυχίο είτε από  κάποιους εμπειροτέχνες. (πέρα από τους βοηθούς και ανειδίκευτους) Πλέον έχουμε βάλει στη διακήρυξη όλοι αυτοί που θα εκτελούν εργασία υδραυλική ή άλλη κτλ να είναι αναγκαστικά υδραυλικοί - ηλεκτροσυγκολλητες κτλ. με πτυχίο το οποίο θα προσκομίζεται στην υπηρεσία όταν κατατείθεται η προσφορά. Πλέον οι εργολάβοι θα πρέπει να μην έχουν τους  εμπειροτέχνες εργαζόμενούς τους αλλά να τους αντικαταστήσουν με άλλους πτυχιουχους. Μιλάμε για 6 πτυχία υδραυλικών και από 1 -2 σε άλλες ειδικότητες. Στην πραγματικότητα εδώ ξεκινάει το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι για να βγει η εργολαβία (με τα πτυχία) δεν πείθεται το δ.σ. και μας ακύρωσε την εισήγηση μια φορά με δικαιολογία ότι είναι νωρίς να βγει. (δεν είναι όμως) τώρα μας είπαν να αφαιρέσουμε τα πτυχία για να μπορεί να βγει. Πως δικαιολογώ ότι σε μια υδραυλική εργασία πρέπει να υπάρχει υδραυλικός με πτυχίο  αναγκαστικά και όχι κάθε ένας (με τυπικά προσόντα) άσχετος?

Το τιμολόγιο το σκέφτηκα μήπως από εκεί έβρισκα μια άκρη αλλά μάλλον όχι.

Edited by διμιτ
Link to comment
Share on other sites

Ο ορος που αναφερεις στη διακηρυξη ειναι προσθετος (περαν της προτυπης).Για να ειναι ισχυρος πρεπει να εχει εγκριθει απο το ΥΠΕΧΩΔΕ (Ν3669/08 αρθρο 15&4).Αν δεν εχει εγκριθει τοτε πρεπει η διακηρυξη να διορθωθει και το εργο να επαναδημοπρατηθει.

Αν τωρα ζητηται εμπειροτεχνικο πτυχιο απο αυτο και μονο φαινεται τι εργο μπορει να παρει (Ν3669/08 αρθρο 108).Και παλι εδω ισχυουν τα των προσθετων ορων .

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Αν το πάνε με το 3669 ισχύουν τα περί προσθετών όρων. Επειδή όμως έχουν γίνει τσακάλια...το βγάζουν σαν προμήθεια ή σαν υπηρεσία...οπότε φωτογραφίζουν ότι θέλουν

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν καταλάβατε τι είπα ή εγώ δεν το έγραψα κανονικά! Η διακήρυξη έχει γραφτεί απλά δεν έχει εγκριθεί από το δ.σ. Με λίγα λόγια το πρόβλημα είναι αστείο. Πως μπορώ να πείσω το δ.σ. (της δουλειάς μου !!!) ότι για υδραυλικές εργασίες θέλω και πρέπει όσοι τις εκτελούν να έχουν και τα τυπικά προσόντα (πτυχίο) πέρα από το άν γίνεται η δουλειά σωστά. Η διοίκηση το θεωρεί περιττό αυτό. οπότε τη πρώτη φορά  ακυρώσαν την εισήγηση. Αν τους πείσω να υπάρχει αυτό τη διακήρυξη θα εχουν πρόβλημα χ εργολάβοι και προφανώς γι΄αυτό τη κόβουν την εισήγηση. Εκτός και άν είναι άλλο θέμα πίσω από τη μη έγκριση της εισήγησης ώστε να βγει η εργολαβία και δεν μπορώ να καταλάβω τι παίζει.
ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Για να καταλαβω.Θελεις ο εργολαβος που θα παρει τη δουλεια να χρησιμοποιησει στη δουλεια του (υποχρεωτικα μεσω της διακηρυξης) πτυχιουχο υδραυλικο;Αν ναι  δεν μπορεις να το βαλεις σε διακηρυξη (αν βεβαια υπαγεσαι στο 3669/08) αν δεν παρεις εγκριση απο το ΥΠΕΧΩΔΕ.Παρε πρωτα την εγκριση (πραγμα αδυνατον θεωρω αφου ολοι οι υδραυλικοι π.χ που εχουν αδεια ασκησης επαγγελματος εχουν τα ιδια ακριβως δικαιωματα.)

Και μια ερωτηση : Απο που προκυπτει οτι τα τυπικα προσοντα ενος υδραυλικου ειναι το πτυχιο;; Οχι.Προσεχε θα σε κυνηγησει ο συλλογος τους για αθεμιτο ανταγωνισμο.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Δεν ζητάς πτυχίο, ζητάς την αναγγελία εργασιών υδραυλικού.  Είναι ουσιαστικά η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και εκεί αναφέρεται αν είναι τεχνίτης, αρχιτεχνίτης κτλ Νομίζω ως επιβλέπων μηχανικός δεν χρειάζεσαι ειδικούς όρους για να ζητάς τις αναγγελίες καθώς σύμφωνα με το νόμο επιβάλλεται ο κάθε τεχνίτης να τις διαθέτει.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.