Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Το ΤΕΕ για τη διακοπή πρόσβασης στο πληροφ. σύστημα των Προσωρινών Ενεργ. Επιθεωρητών


ay8airetos

Recommended Posts

Με εντολή του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας & Μεταλλείων, Υπηρεσίας του ΥΠΑΠΕΝ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του Αρχείου Ενεργειακών Επιθεωρήσεων, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η πρόσβαση στο Αρχείο Ενεργειακών Επιθεωρήσεων των Επιθεωρητών που δεν έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στις εξετάσεις για την απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή, δεν είναι πλέον εφικτή. Αυτό μόνο ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα buldingcert από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα και επομένως δεν μπορούν να εκτελέσουν ενεργειακές επιθεωρήσεις.

 

Στις 25.08 το ΥΠΑΠΕΝ είχε ανακοινώσει ότι θα δοθεί παράταση πρόσβασης ως το τέλος του έτους, αλλά η επίσημη ανακοίνωση διαψεύστηκε σε λίγες μόνο ημέρες, μετά την αλλαγή σε κυβερνητικό επίπεδο. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Ιουλίου το ΥΠΑΠΕΝ είχε δεσμευτεί ότι καταθέτει νομοθετική ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο "Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις", σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 η προθεσμία για υποχρέωση επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις για την απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή, κατά τις διατάξεις του π.δ. 100/2010. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρόλαβε να πάρει το δρόμο της ψήφισης (όπως και κανένα άλλο σχετικό) λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Όμως παρά την έλλειψη της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, το ΥΠΑΠΕΝ ανακοίνωσε στις 25.08 ότι "λόγω της μη έγκαιρης ρύθμισης του ανωτέρω και για την εύρυθμη λειτουργία της κτηματαγοράς, δίδεται άμεσα πλήρης πρόσβαση χρήσης του πληροφοριακού συστήματος του Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων και του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών (www.buildingcert.gr), ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η έκδοση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)".

 

Σημείωνε μάλιστα ότι η πρόσβαση αφορά στους Ενεργειακούς Επιθεωρητές που στις 30 Ιουνίου 2015 είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα και τη δυνατότητα έκδοσης ΠΕΑ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αλλαγή στάσης του ΥΠΑΠΕΝ προέκυψε από βάσιμο πρόβλημα νομιμότητας της ανακοινωθείσας παράτασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά από καταγγελίες ενδιαφερομένων, υπήρξε παρέμβαση προς τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο οποίος ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος. Επομένως αφού η παράταση για τους Προσωρινούς Ενεργειακούς Επιθεωρητές έληξε, σύμφωνα με το νόμο, ζητήθηκε να γίνει αυτό πράξη μέσα από το πληροφοριακό σύστημα.

 

Δεδομένου ότι η όποια παράταση πρέπει να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση και δεν μπορεί να έχει τη μορφή υπουργικής απόφασης (σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται από τους αρμοδίους), η εφαρμογή του νόμου ήταν μονόδρομος για τους υπαλλήλους του Υπουργείου. Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ και αναλόγως των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στην αγορά από το μικρό αριθμό διαθέσιμων ενεργειακών επιθεωρητών θα εξεταστεί η όποια λύση, δεδομένων των μικρών περιθωρίων νομοθετικής κίνησης που έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

 

Πηγή: web.tee.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 160
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μέχρι να ανοίξει η βουλή....ξεχάστε το σύστημα. Κλειστό θα μείνει και όσοι έχουν άδεια θα βγάλουν κάνα φράγκο. Απλά πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Δεδομένου ότι η όποια παράταση πρέπει να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση και δεν μπορεί να έχει τη μορφή υπουργικής απόφασης (σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται από τους αρμοδίους)

 

 

 

Εσενα κυριε συντακτη του παροντος, ποια ειναι η γνωμη σου?

Ας γραψει ο καθενας τη δικια του..

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Το ΤΕΕ αν θέλει να δείξει ότι είναι με το μέρος των μηχανικών πρέπει να σταματήσει άμεσα τη διενέργεια των εξετάσεων, σαν μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση για να ξανανοίξει άμεσα το σύστημα για όλους. Αλλά δεν περιμένουμε τέτοια πράγματα από τη διοίκηση του ΤΕΕ. Ο ρόλος που έχει παίξει το ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια στην περαιτέρω εξαθλίωση των συναδέλφων είναι γνωστός σε όλους.

  • Upvote 11
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

ΒΑΣΙΛΗ Κ....

 

Τις εξετάσεις δεν τις επιβάλει το ΤΕΕ ! Απλά έχει αναλάβει την διεξαγωγή τους. 

 

Τις εξετάσεις τις ζητάει το κράτος, που τις ζητάει η ΕΕ γιατί θέλουν πιστοποιημένους ενεργειακούς επιθεωρητές.

 

Η ενεργειακή επιθεώρηση είναι ένα ευρωπαικό μέτρο, πληρώνεται από την Ευρώπη και η Ευρώπη θέτει τους όρους. Η ΕΕ θέλει πιστοποίηση, τέλος. Δεν την νοιάζουν τα επάγγελματικά σου δικαιώματα κ.τ.λ. .

 

Αν μιλάγαμε για ΜΕΑ την οποία ζητάει...η πολεοδομία και δεν πάει σε κάποια ευρωπαική αρχή να το συζητήσουμε.

 

ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ  ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ?!!!!!!! 

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αν σταματήσει σήμερα το ΤΕΕ τις εξετάσεις τότε απλά θα τις αναλάβει κάποιος άλλος. Και το ΤΕΕ θα χάσει τα όποια έσοδα έχει από αυτό. Και τι θα κερδίσεις επί της ουσίας ? Τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

 επιτρέπεται να γράφει το τεε που είναι φορέας του κράτους σε επίσημη ανακοίνωση  για ένα υπουργείο ''σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες''?

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι να ανοίξει η βουλή....ξεχάστε το σύστημα. Κλειστό θα μείνει και όσοι έχουν άδεια θα βγάλουν κάνα φράγκο. Απλά πράγματα.

Μπράβο είναι η ευκαιρία της ζωής σου να βγάλεις πολλά χρήματα!

  • Upvote 3
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μέχρι να ανοίξει η βουλή....ξεχάστε το σύστημα. Κλειστό θα μείνει και όσοι έχουν άδεια θα βγάλουν κάνα φράγκο. Απλά πράγματα.

Ναι, σωστα, θα χεστουν στο ταληρο που λεμε και λαικιστι....

Γιατι και οι πωλησεις πλεον γινονται σωρηδον...

Να μη μιλησω για μισθωτηρια συμβολαια... Ανεκδοτο...

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.