Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στο τέλος του 2016 μεταφέρεται η μετατροπή της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης σε κλειστό αυτοκινητόδρομο


Engineer

Recommended Posts

Άσχημα τα μαντάτα για τα έργα της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Το τριπλό έργο που υπόσχεται να λυτρώσει τους οδηγούς από το βάσανο των φαναριών και να κάνει όλη την Περιφερειακή ένα κλειστό ασφαλή αυτοκινητόδρομο θα καθυστερήσει όπως φαίνεται αρκετά. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν με σημαντική καθυστέρηση και η παράταση τους μέχρι τα τέλη του 2016 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com τα έργα δεν προχωρούν με καλούς ρυθμούς για πολλούς λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι πως χρειάστηκε να μπει εμβόλιμη μια δημοπράτηση για τη μετατόπιση των δικτύων της ΕΥΑΘ από τον αυτοκινητόδρομο, έργο που εκ των πραγμάτων μετατοπίζει το έργο χρονικά καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εργολαβία αυτή για να συνεχίσουν τα έργα.

 

Η εξέλιξη αυτή είχε προβλεφθεί από το 2014 αλλά χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος μέχρι να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού και να βρεθεί ανάδοχος του έργου. Τα έργα υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο.

 

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την κρίση καθώς η χρηματοδότηση (όπως και σε όλα τα έργα της χώρας) πάγωσε μέσα στο έτος και μαζί τους πάγωσαν και οι εργασίες.

 

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τα περίφημα χρονοδιαγράμματα. Το τριπλό έργο έχει ως εξής:

 

1.Την κατασκευή του Ανισόπεδου Κόμβου (ΑΚ16) στη συμβολή της ΠΑΘΕ με τη Λαχαναγορά, που κατασκευάζεται με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ανάδοχο την J&P ΑΒΑΞ με κόστος 89,5εκ.ευρώ. Πρόκειται για έργο σύνθετο και πολυεπίπεδο στο όποιο η ολοκλήρωση ορίστηκε στο τέλος του έτους, όμως αυτό θεωρείται απίθανο να γίνει και θα υπάρξει παράταση.

 

Ακολούθως έχουμε 2 εργολαβίες της Εγνατίας Οδού ΑΕ

 

2.Ακολουθεί η κατασκευή του τμήματος ΑΚ16-Εύοσμος (ΑΚ Μακρυγιάννη) έργο με μήκος 3,4χλμ, κόστος 40,4εκ.ευρώ και ανάδοος την ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ. Η ολοκλήρωση του είχε τεθεί για τον Ιούλιο του 2015, η χρονική προθεσμία έχει λήξει και ο ανάδοχος έχει κάνει επίσημο αίτημα για παράταση των έργων μέχρι το τέλος του 2016. Το αίτημα σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή πρόκειται να γίνει αποδεκτό καθώς δεν πρόκειται για υπαιτιότητα του αναδόχου.

 

3.Η τρίτη εργολαβία αφορά το τμήμα Εύοσμος-Νοσ.Παπαγεωργίου (ΑΚ Μακρυγιάννη-ΑΚ5) έργο 3,2χλμ και κόστους 75εκ.ευρώ. Ανάδοχος του έργου είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η χρονική προθεσμία του έργου είναι για τον επόμενο μήνα (Οκτώβριος 2015) αλλά και εδώ υπάρχει αίτημα για παράταση των έργων μέχρι το τέλος του 2016.

 

Τα έργα συνάντησαν και άλλες δυσκολίες όπως αρχαιολογικές ανασκαφές, οι συνηθισμένες καθυστερημένες απαλλοτριώσεις κ.α

 

Τα έργα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2013 και με την ολοκλήρωση τους θα δώσουν στη Θεσσαλονίκη ένα αστικό αυτοκινητόδρομο που θα ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά της πόλης σε μόλις 15 λεπτά, ενώ θα προσφέρει απευθείας σύνδεση του ΠΑΘΕ και του λιμανιού με το Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

 

Ανάμεσα στα ευεργετήματα που υπόσχεται ο αυτοκινητόδρομος είναι το τέλος των μποτιλιαρισμάτων, την πιο εύκολη σύνδεση με τη νότια πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και τη Χαλκιδική αποσυμφορίζοντας το κυκλοφοριακό χάος της πόλης και δημιουργώντας ένα διαμπερές πέρασμα για τους οδηγούς που θα μπορούν να αποφύγουν την αστική διαδρομή.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τα χρονοδιαγραμματα στην Ελλαδα ειναι για να σπανε και να εγκρινονται νεες παρατασεις...

Γενικα η λεξη χρονοδιαγραμμα σε δημοσιο εργο εν Ελλαδι εχει καταντησει ανεκδοτο...

 

Και καπου εκει θα εμφανιστει και ο εργολαβος της καρδιας μας να του επιδικαστει καποια αποζημιωση, ως ειθισται τελευταια και το εργο εν τελει να κοστισει μερικες δεκαδες εκατομμυρια περισσοτερο απο οτι προβλεφθηκε αρχικως, εις βαρος του Ελληνα φορολογουμενου...

 

Εις υγειαν...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κανείς μα κανείς δεν εργάζεται σε αυτές τις εργολαβίες εδώ και κάποιους μήνες. Η πραγματικότητα είναι αυτή . Τα έργα σταμάτησαν γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση .  Ολα τα υπόλοιπα είναι μόνο γλυκερές περιγραφές .

(αυτο το τελευταίο με για τα μποτιλιαρίσματα και το τέλος τους πρέπει να το έγραψε κάποιος που ξέρει τη Θεσσαλονίκη μόνο από το χάρτη )

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ε καλά τώρα ...

μέχρι τότε θα έχει γίνει το μετρό και δεν θα υπάρχει θέμα μποτιλιαρίσματος

Και το τελεφερίκ και καραβάκια. Δεν θα ξέρουμε που να σαλτάρουμε πρώτα ρε γαμώτο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.