Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χαμηλότερες κατά 15% φέτος οι τιμές στο φυσικό αέριο, σκληρή αναμένεται η μάχη με το πετρέλαιο


Engineer

Recommended Posts

Χαμηλότερα κατά 15% από πέρυσι αναμένεται να είναι φέτος τα οικιακά τιμολόγια που θα υποβάλουν προς έγκριση οι Εταιρείες Παροχής Αερίου στη ΡΑΕ, ενόψει της νέας σεζόν θέρμανσης που ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου.

 

Σαν αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης του αργού ειδικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και της πορείας της ισοτιμίας ευρώ- δολαρίου, τα τιμολόγια των ΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στα 58 -59 λεπτά το κυβικό, έναντι 70 λεπτών πέρυσι.

 

Τόσο είναι οι τιμές σήμερα, τόσο αναμένεται ότι θα είναι και σε ένα μήνα από σήμερα, όταν θα ξεκινήσει η σεζόν της θέρμανσης, εφόσον τηρηθούν δύο προυποθέσεις : Εάν διατηρηθεί η γενικότερη πτωτική τροχιά στις τιμές του αργού, και αν δεν διαταραχθεί επικίνδυνα η ισοτιμία ευρω-δολαρίου.

 

Προς το παρόν τα στοιχεία των ΕΠΑ για το Σεπτέμβριο δείχνουν πως οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες απ' ότι τον Αύγουστο, και η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αυτά θα είναι και τα επίπεδα στα οποία θα παραμείνουν.

 

Ως γνωστόν, οι τιμές στις οποίες πουλά η ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ διαμορφώνονται ανά 3μηνο, και ακολουθούν με μια υστέρηση 6μήνου τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου. Με άλλα λόγια κάπου μέσα στον Οκτώβριο, θα μετακυλιστεί στις τιμές του φυσικού αερίου η μεγάλη βουτιά που γνώρισε το αργό κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2015, αφού τα δύο προιόντα είναι άμεσα συνδεδεμένα.

 

Αλλωστε η φόρμα τιμολόγησης για το ρωσικό αέριο, που συνεχίζει να είναι και η πλειοψηφία του μίγματος που πωλείται στην ελληνική αγορά, εξακολουθεί να συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου (βάση της τελευταίας σύμβασης ΔΕΠΑ-Gazprom). Στην παρούσα συγκυρία της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου, η συγκεκριμένη φόρμουλα επιδρά θετικά στις τελικές τιμές αερίου. Αντίστοιχη ρήτρα πετρελαίου έχει ενσωματώσει και η σύμβαση της ΔΕΠΑ με την αλγερινή Sonatrach.

 

Πέρυσι πάντως, και για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης (με επίδομα) ήταν πιο φθηνό απ' ότι το φυσικό αέριο. Φέτος όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Η αιτία είναι ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο το επίδομα θέρμανσης θα είναι ψαλιδισμένο. Ακόμη όμως και με μειωμένο το επίδομα, παρ' ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα είναι τόσο σημαντική όσο πέρυσι, και πάλι δεν θα είναι αμελητέα.

 

Αλλωστε, αν το πετρέλαιο έκανε σήμερα ντεμπούτο αναμένεται να διατίθεντο κατά 20% χαμηλότερα από πέρυσι. Υπολογίζεται πως η τιμή του θα ήταν στα 80-85 λεπτά/ λίτρο, έναντι 1,05 ευρώ / λίτρο πέρυσι.

 

Σε κάθε όμως περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Μόνο με τη μείωση του ΕΦΚ στα προ εξίσωσης επίπεδα θα μπορούσε η αγορά να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο της διετίας και συγκεκριμένα ένα 50%. Το υπόλοιπο έχει υποκατασταθεί για πάντα από εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι οι καταναλωτές δυσκολεύτηκαν να καλύψουν τις δαπάνες για θέρμανση, γι’ αυτό και περιόρισαν τη μέση ποσότητα από τα 1.000 λίτρα στα 500, ενώ κατέφυγαν σε δόσεις και χρήση πιστωτικών καρτών, αξιοποιώντας τα εμπορικά εργαλεία των εταιρειών εμπορίας (συνεργασία με τράπεζες, προσφορές κ.λπ.).

 

Μια άλλη διάσταση της πτωτικής τάσης των τιμών του αργού για τις εταιρείες της εγχώριας αγοράς αφορά τους ισολογισμούς τους. Και αυτό λόγω των αποθεμάτων που υποχρεούνται εκ του νόμου να διατηρούν και τα οποία έχουν αγοραστεί σε πολύ πιο υψηλές τιμές. Μέχρι να υπάρξει κάποια σταθεροποίηση των τιμών, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ζημίες, αφού θα πρέπει να αντικαθιστούν συνεχώς αποθέματα που έχουν αγοραστεί σε υψηλότερες τιμές.

 

Πρόκειται για μια διαφορά που δεν μπορεί να ισοσκελιστεί μόνο από την εκτιμώμενη από Οκτώβριο αύξηση της ζήτησης.

 

Πηγή: http://energypress.g...hi-me-petrelaio

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.