Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σε ανοδική πορεία η αγορά κατοικίας στην ευρωζώνη


Engineer

Recommended Posts

Η αγορά κατοικίας στην ευρωζώνη ανακάμπτει ύστερα από χρόνια στασιμότητας και πλέον αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο, αναφέρει άρθρο της εφημερίδας Financial Times που επικαλείται έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

 

Το γεγονός ότι έσκασε η φούσκα της αγοράς ακινήτων σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην χρηματοοικονομική κρίση της ευρωζώνης, και ενώ υπήρξε πρόσκαιρη ανάκαμψη το 2010 και το 2011, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν και πάλι το 2012 και το 2013.

 

Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι, «έπειτα από διακυμάνσεις», τώρα υπάρχουν «αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι τιμές κατοικιών στην ευρωζώνη βρίσκονται εν τέλει και πάλι σε ανοδική πορεία», αν και προειδοποίησε ότι η άνοδος φαίνεται να είναι ασθενέστερη σε σχέση με προηγούμενες ανακάμψεις.

 

Συνολικά στην ευρωζώνη, οι τιμές κατοικιών στα τέλη Μαρτίου ήταν 1,1% υψηλότερες συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα. Η σημαντικότερη αύξηση καταγράφεται στην Ιρλανδία, όπου οι τιμές ήταν κατά 16,8% υψηλότερες. Η Γερμανία και η Αυστρία – όπου η αγορά κατοικίας παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης – επίσης κατέγραψαν περαιτέρω άνοδο, με τις τιμές να σημειώνουν αύξηση 5% και 3,6% αντίστοιχα.

 

Η εικόνα βελτιώνεται και στην Ισπανία, όπου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η τιμή μιας μέσης κατοικίας αυξήθηκε κατά 4% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Σε άλλες χώρες, ωστόσο, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να υποχωρούν.

 

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η ΕΚΤ ανέφερε ότι γενικά η ανοδική τάση στις τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη πιθανόν να συνεχιστεί, χάρη στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τη βελτίωση των αγορών εργασίας, δύο παράγοντες που έχουν διευκολύνει την παροχή στεγαστικών δανείων στους καταναλωτές.

 

Η ΕΚΤ αναγνώρισε επίσης ότι τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια που εισήγαγε σε μια προσπάθεια να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υπερβολική αύξηση των τιμών των κατοικιών. Συνολικά, ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η άνοδος των τιμών οδηγεί επί του παρόντος «είτε σε εκτεταμένες ανισορροπίες στις τιμές των κατοικιών είτε σε γρήγορη αύξηση των στεγαστικών δανείων».

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.