Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα τραπεζικά ακίνητα... «πρόικα» για τους επενδυτές;


Engineer

Recommended Posts

Σε πλήρη απαξίωση μιας ακίνητης περιουσίας πολλών δις ευρώ που μπορεί να περάσει στα χέρια ξένων για ένα κομμάτι ψωμί, οδηγεί η εξαϊλωση των μετοχών των τραπεζών.

 

 

Χθες οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν νέες μεγάλες απώλειες 15,14% λόγω των ανησυχιών που υπάρχει στην αγορά για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι από τις εκλογές και μετά τα τραπεζικά χαρτιά έχουν χάσει το 32% της αξίας τους που έρχεται να προστεθεί σε ένα ποσοστό πτώσης πάνω από 50% μετά το δημοψήφισμα.

 

Χθες οι τραπεζικές μετοχές αυτές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση. Της Eurobank (-19,35%), της Alpha Bank (-16,30%), της Πειραιώς (-15,96%), της Εθνικής (-12,88%). Πλέον κινούνται σε επίπεδα της τάξης του… 0,029 ευρώ.

 

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η ακίνητη περιουσία των τραπεζικών ομίλων. Διαθέτουν έμμεσα ή άμεσα σημαντικά χαρτοφυλάκια αποτελούμενα από κτίρια γραφείων και καταστημάτων, διαμερίσματα, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς χώρους, πάρκινγκ, οικόπεδα αλλά και συμμετοχές σε εταιρείες real estate όπως π.χ. η Eurobank στην Grivalia, η Πειραιώς στην Trastor, η Εθνική στην Πανγαία, η Alpha στην Alpha Αστικά Ακίνητα. Η αξία τους είναι ανυπολόγιστη.

 

Η πρώτη άσκηση των stress tests, το AQR, λήγει αύριο και οι εποπτικές αρχές είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούν περισσότερα κεφάλαια της τάξης των 7-8 δις ευρώ καθώς υποεκτιμούν τα ακίνητα που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους.

 

Ζητούν από τις διοικήσεις των τραπεζών να μειώσουν τις προβλέψεις τους για στεγαστικά δάνεια ή για μελλοντικά έσοδα από πωλήσεις ακίνητης περιουσίας. Με μια κεφαλαιοποίηση ελάχιστη, αλλά με μια περιουσία σημαντική οι τράπεζες θα μπορούσαν να περάσουν σε χέρια ξένων επενδυτών έναντι πινακίου φακής, ειδικά αν η ανακεφαλαιοποίηση απαιτήσει πολλά δις ευρώ, ίσως και τα 25 δις του ESM.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e...#.VgpcofntlBc

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δεν μας ενδιαφερουν οι χρηματιστηριακες αξιες των μετοχων...

 

Εμεις εχουμε "δευτερη φορα αριστερα"....

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται με κρατικά λεφτά . Ηδη το κράτος είναι μεγαλομέτοχος των τραπεζών εκτός της γιούρο . Με την νέα ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μεγαλύτερος μέτοχος και πρέπει να πουλήσει το ίδιο σε ξένους και όχι βέβαια στην αξία των μετοχών που είναι ελάχιστες αυτές που διαπραγματεύονται .

Από την άλλη φαίνεται πόσο κακό κάνει παντού η ηθελημένη απαξίωση των ακινήτων 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.