Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση το εισόδημα


Engineer

Recommended Posts

Με μοναδικό οδηγό τα ποσοστά εισφορών δεν βγαίνει κανενός είδους συμπέρασμα. Χρειάζονται και οι αντίστοιχες παροχές.

Διότι παραδείγματος χάριν η πληροφορία ότι στην Αγγλία για ετήσιο εισόδημα έως £5,725 δεν καταβάλεις εισφορές δεν σημαίνει τίποτε απολύτως αν χρειάζεσαι στα γεράματά σου να ψάξεις γέφυρα για να στεγάσεις τα όνειρα της ζωής που σου έχει απομείνει!!!

 

Στην Ελλάδα για την διανυόμενη περίοδο από 01/01/2011 και μετά με 35 χρόνια παρουσίας σε παγκάκι ή σε καφετέρια θα δικαιούσαι βασικής σύνταξης που αυτή την στιγμή ανέρχεται στα 360,00€ (άρθρο 2 Ν.3863/2010).

Στο ενδεχόμενο εργασίας πριν ή μετά την 01/01/2011 τότε το ανωτέρω βασικό ποσό θα συμπληρώνεται με έτερο αναλογικό (άρθρο 3 και 4 του ως άνω νόμου).

Σχετικές αποφάσεις: ΟΑΕΕ και Φ.80000/οικ.36954/1255/14.8.2015.

 

Αναμένω επί το δικαιότερο ρύθμιση των ασφαλιστικών θεμάτων των ελευθέρων επαγγελματιών με την περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την απόδοση εισφορών ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών.

 

Όσο αφορά τον τρόπο ασφάλισης και τις εισφορές θα επηρεαστούμε από τα εξής προαπαιτούμενα:

 

01/09/2015 Αποκλειστική χρηματοδότηση όλων των επικουρικών ταμείων από ίδιες εισφορές.

01/09/2015 Υπαγωγή όλων των ταμείων επικουρικών συντάξεων στο ΕΤΕΑ.

30/09/2015 Βελτίωση είσπραξης οφειλών από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (πρόσβαση σε έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικής διοίκησης, ενιαία βάση δεδομένων).

31/10/2015 Δημοσιοποίηση λίστας οφειλετών(>3 μήνες) από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

31/10/2015 Ενίσχυση ικανότητας διοίκησης (στελέχωση ΚΕΑΟ, ισχυροποίηση ελεγκτικής ΙΚΑ και ενίσχυση Μεγάλης Ομάδας Οφειλετών (ΜΜΟ)).

31/10/2015 Θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων.

31/10/2015 Θέσπιση συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.

31/10/2015 Θέσπιση ισοδύναμων μέτρων για πλήρη αντιστάθμιση επιπτώσεων εφαρμογής δικαστικής απόφασης (ΣτΕ Απρίλιος 2015) για τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012 και κατάργηση τροποποιήσεων του 2015.

31/10/2015 Κατάργηση και αντιστάθμιση περιττών επιβαρύνσεων των συντάξεων.

30/11/2015 Θέσπιση νομοθεσίας για φορολογικές οφειλές από κοινωνική ασφάλιση.

31/12/2015 Ενοποίηση όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με την υποδομή κια οργάνωση του ΙΚΑ.

30/06/2016 Εξορθολογισμός διαδικασίας πληρωμών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας.

31/12/2016 Υλοποίηση κεντρικού μητρώου ασφαλισμένων.

31/12/2017 Ενσωμάτωση είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στην φορολογική διοίκηση.

Link to comment
Share on other sites

Στο εξωτερικό δηλαδή δεν πληρώνουν όλοι αυτοί και παίρνουν μετά σύνταξη όσο ένας μισθός ΔΥ όπως εδώ ? Μήπως υπάρχει και ιδιωτική ασφάλιση ? Ωραία ακούγονται όλα αυτά....αλλά....

Link to comment
Share on other sites

Στο εξωτερικό (σε οργανωμένα κράτη και οχι μπανανιες σαν το δικο μας κράτος) μπορεί οι ασφ. εισφορές (και οι φορολογικές) να είναι και μεγαλύτερες ΑΛΛΑ....

1) Δεν θα ζητήσουν από κάποιον που είναι άνεργος να πληρώσεις ασφάλεια....

2) Δεν θα ζητήσουν από καποιον που είναι άνεργος να πληρώσει εφορία (σε κάποιες περιπτώσεις δεν απαιτείται η σύνταξη φορογικής δήλωσης αν το εισοδημα σου είναι κάτω από ενα ποσο)

3) Το σημαντικότερο: Ο μισθός που θα πάρεις ακόμα και αν είναι entry level (20-25 χρονών) σου φτάνει να τα πληρώσεις ολα αυτά και να έχει και ενα stadar επιπεδο ζωής.

 

Πάνε εδώ πάρε 800€ με μπλοκάκι και πλήρωσε ΤΣΜΕΔΕ, εφορία,ΦΠΑ, τελος επιτηδεύματος, Ενφια και προσπάθησε να ζήσεις κιόλας...

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Κάπου είχα διαβάσει από το καλοκαίρι οτι με το νέο μνημόνιο θα υπολογίζονται οι εισφορές στον ΟΑΕΕ με βάση το εισόδημα, τώρα δεν ξαναδιάβασα ούτε άκουσα κάτι για αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία πληροφόρηση.

 

Το θέμα είναι όμως τι εννοούμε ως ασφαλιστικές εισφορές; το συνταξιοδοτικό ή/και την περίθαλψη; Γιατί στις περισσότερες χώρες αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί. Επίσης θα έπρεπε να τονίσουμε αν το συνταξιοδοτικό αυτών των χωρών είναι αναδιανεμητικό, κεφαλαιοποιητικό ή μικτό;

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα , εχω μια ερωτηση να κανω. Αυτο το κρατος εισπρατει τοσα απο φορους μπορει καποιος να μου εξηγησει που πανε ολα αυτα τα λεφτα? Δλδ οι αλλες χωρες που εχουν μια πιο λογικη φορολογηση ειναι "χαζες"? πχ τα τελη κυκλοφοριας σε ενα μικρο οχημα στην Αγγλια μπορει να ειναι ακομη και 20 λιρες (28 €) ενω εδω ειναι 90+ και 1 φορα το χρονο δλδ αγορασες το αυτοκινητο Δεκεμβριο πληρωνεις μεχρι τον επομενο Δεκεμβριο οχι Δεκεμβριο για την προηγουμενη χρονια (ολο το ποσο) και απο Γεναρη παλι. Δλδ σε αυτους δεν αποδιδει το φορολογικο τους συστημα μονο το δικο μας αποδιδει?

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνησω συναδελφε. Δυστυχως παντα κοιταμε το πως θα περναμε καλα και μονο αυτο

Edited by Dimitris_81
Link to comment
Share on other sites

Αν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τα τσιφτετελια και τα Σουβλακια θα πηγαίναμε καλα. Η ελλαδα προσφέρεται για τον ήλιο τη θάλασσα και την καλη ζωη.. Αν γινόταν σοβαρές επενδύσεις για ανάδειξη τουρισμού κτλ δεν θα είχαμε προβλημα.. Τι να κανουμε δεν μπορει να γινει η χωρα βιομηχανική ζώνη. Πρεπει να επενδύσει σε τουρισμό και Γεωργία αυτα εχουμε

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Αρα με λιγα λογια μιλαμε για ενα πολυ ωραιο "εξοχικο" η Ελλαδα. Δουλεια εξω και το καλοκαιρι διακοπες. Και γιατι να μην φτιαξουμε εστω και μια Βιδα απο ενα εργοστασιο, εστω ενα ανταλλακτικο. Ετυχε προσφατα να ψαχνω για ενα πληντυριο και λεω ασ ριξω μια ματια σε γνωστη ελληνικη εταιρια γιατι να παρω το εισαγωγης και τι μου απαντησαν? Εχουν καταργηθει τα μοντελα! κι ο λογος γιατι δεν μπορουσαν να ακολουθησουν την τεχνολογια των αλλων. Δλδ οι αλλοι ειναι πιο εξυπνοι ή μηπως τα κερδη μας πανε στον Ηλιο, στη Θαλασσα και στα Σουβλακια αντι να πανε σε μια σοβαρη επενδυση?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.