Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΕΣΠΑ: Ταφόπλακα στα σχέδια για παράταση


Engineer

Recommended Posts

Το ΕΣΠΑ που τελειώνει φέτος (2017-2013) είναι αδύνατο να λάβει παράταση και το μόνο στο οποίο μπορεί να προσβλέπει η Ελλάδα, είναι ένα παράθυρο για κατά περίπτωση παρατάσεις συγκεκριμένων δράσεων (σ.σ. για να περιοριστεί ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων). Αυτό έκανε σαφές την Τετάρτη η Corina Gretu Επίτροπος αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης σε συνέδριο του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, για την τόνωση επενδύσεων στην Ευρώπη που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

 

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, εξηγώντας ότι το κλίμα που έχει εκλάβει είναι αρνητικό από πολλά κράτη, αλλά και ότι η διαδικασία αλλαγής κανονισμών που απαιτούνται θα είναι μακρόσυρτη και δεν θα έχει νόημα.

 

Αμφότερες κάλεσαν την κυβέρνηση και την ελληνική περιφέρεια να τρέξει για να εκμεταλλευθεί αυτό που επιτεύχθηκε την Τρίτη, την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της πρόσθετης προκαταβολής 2 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά πακέτα (ΕΣΠΑ 1 και ΕΣΠΑ 2). Μάλιστα προαναγγέλθηκε η έναρξη καταβολής των ποσών στο τέλος Οκτωβρίου.

 

Έμφαση στις περιφέρειες

Προλογίζοντας το συνέδριο "Επενδύσεις και επενδυτική ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Juncker", ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε πολιτικές που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη με ειδική έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιφερειών.

 

Ο Σταύρος Αρναουράκης Περιφερειάρχης Κρήτης έκανε σαφές ότι η ΕΕ περνά κρίση και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι αναγκαία είπε η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ γιατί οι εθνικοί πόροι ελάχιστοι.

 

Η παράταση δεν θα έρθει

Ο Βασίλης Λαμπρινός, Δήμαρχος του Ηρακλείου έθεσε το θέμα της παράτασης. Είπε ότι πολλά έργα είναι σε εξέλιξη και αν δεν παραταθεί το ΕΣΠΑ 20007- 2013, θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν, και – όπως είπε "θα έχουμε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι οι υπερχρεωμένοι Δήμοι".

 

Απαντώντας η Επίτροπος Corina Gretu αφού εξέφρασε την αγάπη της για την Ελλάδα, και περιέγραψε ως ιστορικό επίτευγμα την απόφαση του ΕΚ για τα έκτακτα μέτρα για την Ελλάδα. Είπε ότι η απόφαση θα δημοσιευθεί στις 15 Οκτωβρίου και μετά από 10 ημέρες θα μπορεί να στείλει την πρώτη δόση στην Ελλάδα.

 

Ωστόσο, για το θέμα της παράτασης, είπε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες ισοδυναμούν με ένεση ρευστότητας και θα μπορέσουν να βοηθήσουν ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν γρηγορότερα. Ωστόσο, η παράταση θα απαιτούσε αλλαγή κανονισμών. Έτσι με αυτό που αποφασίστηκε, επισήμανε η Επίτροπος, μπορεί η Ελλάδα στους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι τον Δεκέμβριο τα έργα να επιχειρηθεί να ολοκληρωθούν.

 

Η επίτροπος άφησε όμως και ένα παράθυρο για επί μέρους διευκολύνσεις χρονικές. Μπορείτε να έρθετε – είπε η επίτροπος- στις Βρυξέλλες και να δούμε ξεχωριστά επι μέρους προγράμματα/έργα.

 

Στροφή επενδύσεων

Ανέφερε για τα κοινοτικά κονδύλια των επενδύσεων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο (2014- 2020) ότι από υποδομές στρέφονται προς την έρευνα και προς τις στρατηγικές επενδύσεις έξυπνης εξειδίκευσης. Αναφέρθηκε σε 15% μείωση των επενδύσεων λόγω της κρίσης ανά την ΕΕ κάτι που οδήγησε και στο επενδυτικό σχέδιο Juncker των 315 δισ. ευρώ.

 

Επισήμανε ότι έως τώρα περί τα 100 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα από τα πλαίσια στήριξης (ΚΠΣ, ΕΣΠΑ κλπ). Είπε ότι εργάζεται η Επιτροπή για να προχωρήσει το μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και αλλού τα οποία έχουν προβλήματα.

 

Τόνωση επενδύσεων στην Ευρώπη

Η Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής της ΝΔ επιβεβαίωσε την επίτροπο για την αρνητική διάθεση περί παράτασης του ΕΣΠΑ που λήγει.

 

Ακόμη και αν υπάρχει σκέψη για παράταση η οποία θα ξαναβάλει στο τραπέζι θέμα αλλαγής κανονισμού θα είναι αρνητική, είπε η Ευρωβουλευτής. Η πιθανότητα να περάσει μία νέα αλλαγή είναι μηδενική, είπε. Οφείλω να λέω την αλήθεια όπως την αντιμετωπίσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Αναφέρθηκε στην τροποποίηση του κανονισμού που ήταν μία απόλυτη εξέλιξη για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε σε όφελος, μαζί με άλλες διατάξεις για το νέο ΕΣΠΑ, ύψους 2 δισ. ευρώ.

 

Αναφέρθηκε στην κριτική που ασκήθηκε για την κίνηση αυτή από συγκεκριμένα κράτη και παρατάξεις στο Ευρωκοινοβούλιο, και για τον θετικό ρόλο της Επιτρόπου. Ειδική μνεία έκανε στην αρνητική ψήφο της Μαρί Λεπέν και του Front National.

 

Αναφέρθηκε στο πακέτο των κονδυλίων που έχει πλέον διαθέσιμα η Ελλάδα (35 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2020) και για το πακέτο Juncker που θα διατεθεί μέσα από την ΕΤΕπ και με εγγυήσεις 16 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μαζί με 5 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ θα μοχλευθεί 15 φορές για να δανειοδοτήσει επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά την περίπτωση της αποτυχίας της αγοράς με έναν άλλο τρόπο, είπε.

 

Μάχη για το πακέτο Γιουνκέρ

Έκανε σαφές όμως για το πακέτο Γιουνκέρ ότι δεν είναι δεδομένη η κατανομή ανά κράτος. Τα λεφτά μπορούν να τα πάρουν όλοι και κανένας. Θα δίδονται ανά πρόγραμμα και ανά πρόταση βιώσιμη και αξιόπιστη, είπε η Ευρωβουλευτής. Θα δίδονται με βάση αιτήσεις που θα υποβάλλονται.

 

Έκανε επίσης λόγο για τις επενδυτικές τράπεζες που θα μετάσχουν στο πακέτο Juncker και ήδη έχουν αναπτύξει κράτη, όχι όμως η Ελλάδα, για να πάρουν πιο γρήγορα χρηματοδότηση όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Αυστρία, η Πορτογαλία.

 

Υπενθύμισε και στην Επίτροπο το αίτημα του 2016 για πρόσθετα κονδύλια στην Ελλάδα με βάση την κρίση. Ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας περιέγραψε τις απώλειες της κρίσης. Είπε ότι από τα τέσσερα καλύτερα ερευνητικά κέντρα της ΕΕ τα τέσσερα είναι ελληνικά, αλλά το έμψυχο δυναμικό αιμορραγεί: σε πέντε έτη από την έναρξη της κρίσης 20.000 ερευνητές έφυγαν από την χώρα, δηλαδή δεκαπλάσιος αριθμός σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

 

Αναφέρθηκε και σε ταμείο ειδικά για την έρευνα και την τεχνολογία που σχεδιάζει η κυβέρνηση με χρηματοδότηση από προγράμματα της ΕΕ και με στόχο να έρθει πριν από το πακέτο Juncker. Είπε ότι πλέον εθνικά χρήματα δεν υπάρχουν ή είναι περιορισμένα. Έθεσε ως στόχους πολιτικής στο πεδίο η έρευνα να αποτελέσει στήριγμα για την παιδεία και τον πολιτισμό αλλά και η καινοτομία που προκύπτει από την έρευνα να προσφέρει ανάπτυξη.

 

Πηγή: http://www.capital.gr/story/3070737

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αρκετοί δήμοι συνεχίζουν να δημοπρατούν έργα του ΕΣΠΑ βάζοντας πολλές φόρες κάτι τρελές ημερομηνίες προθεσμίες περάτωσης ακόμα και τον ένα μηνά .

Μάλλον αποσκοπούν  με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να κάνουν τζάμπα έργα .

O νοών νοείτω …..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.