Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προς Επιτάχυνση Διαδικασιών για ΤΑΡ και ΙGB


Engineer

Recommended Posts

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και ΙGB (Ελλάδας- Βουλγαρίας) βρέθηκε στο επίκεντρο των σημερινών κατ ιδίαν συναντήσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, ’μος Χοκστάιν και την Βούλγαρο ομόλογο του, Τεμενούσκα Πέτκοβα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Aμος Χοκστάιν, και στη συνέχεια οι δύο άνδρες συναντήθηκαν με την την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ζήτημα βελτίωσης των όρων διέλευσης του ΤΑΡ από την Ελλάδα, τόσο για το δημόσιο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. "Ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να ήταν καλύτεροι" δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι "επιθυμούμε να συμβάλουμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά αφού προηγουμένως έχουμε βελτιώσει και τα οφέλη για την Ελλάδα". Όπως έγινε γνωστό, η ελληνική πλευρά έθεσε ζήτημα αποζημίωσης για τη διέλευση του αγωγού από δασικές εκτάσεις και από δημόσια γη. "Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά κυρίως για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος στην περιοχή" επισήμανε από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Χοκστάιν.

 

Σχετικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ο κ. Σκουρλέτης εστίασε στη χρηματοδότηση του έργου και στη βιωσιμότητά του. "Ανανεώσαμε το ραντεβού μας ανάμεσα στην ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά για την επόμενη εβδομάδα στη Σόφια" δήλωσε κατόπιν, της συνάντησης με την υπουργό της γειτονικής χώρας. "Νομίζω ότι υπάρχει η διάθεση το έργο να επιταχυνθεί και όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε να γίνει πραγματικότητα" τόνισε και διευκρίνισε ότι αυτό προϋποθέτει να δημιουργηθούν οι όροι της οικονομικής βιωσιμότητας, δηλαδή τα συμβόλαια που σχετίζονται με τη δέσμευση των ποσοτήτων που θα περνάνε από τον αγωγό.

 

Ο αμερικανός αξιωματούχος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και κάλεσε την κυβέρνηση και την ΤΑΡ να συζητήσουν ανοιχτά τις εκκρεμότητες ώστε να υπάρξει λύση το συντομότερο.

 

Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=16865

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.