Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΣτΕ: Ανοίγει τον δρόμο για χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ


Engineer

Recommended Posts

Ο ΕΝΦΙΑ είναι μια «καυτή πατάτα» που τσουρουφλίζει εκατομμύρια νοικοκυριά. Κι όμως μπορεί να τη «δροσίσει», όπως θα έλεγε κι ο πρώην υπουργός Παύλος Χαϊκάλης, μια «κρυμμένη» γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας –πρόκειται για απάντηση σε σχετικό προδικαστικό ερώτημα– η οποία δεν έτυχε δημοσιότητας όταν εκδόθηκε, πέντε μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αυτή, δίνεται η δυνατότητα για υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση την πραγματική (εμπορική) αξία του ακινήτου κι όχι την αντικειμενική του, που παραμένει αμετάβλητη από το 2007. Στο πλαίσιο πρότυπης - πιλοτικής δίκης, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αποφάνθηκε στην ουσία ότι ο κάθε πολίτης με ακίνητο (ή ακίνητα) στην κατοχή του έχει το συνταγματικό δικαίωμα να αμφισβητήσει την ορισθείσα αξία του, επομένως και το ποσό που του καταλογίζεται να πληρώσει μέσω ΕΝΦΙΑ, αποδεικνύοντας ότι η πραγματική του αξία είναι χαμηλότερη.

 

Η ιστορία ξεκίνησε από ιδιοκτήτρια ακινήτων στον Δήμο Φιλοθέης - Νέου Ψυχικού, η οποία προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 18 Φεβρουαρίου 2014 σε βάρος του ΦΑΠ («προκατόχου» του ΕΝΦΙΑ) που της είχε επιβληθεί. Από το ΣτΕ ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει για το κατά πόσο ο υποκείμενος σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας έχει τη δυνατότητα να αμφισβητήσει με την προσφυγή του στο διοικητικό δικαστήριο το ύψος της αντικειμενικής αξίας του βαρυνόμενου με φόρο ακινήτου του, σε αρνητική δε περίπτωση να κριθεί η συνταγματικότητα του φόρου.

 

Η προσφεύγουσα έχει ζητήσει να μην προσδιοριστεί ο φόρος της με βάση την αντικειμενική αξία των δύο ακινήτων της (1.363.187,28 ευρώ και 437.931,94 ευρώ) αλλά με αυτή στην οποία κατέληξε ορκωτή εκτιμήτρια, δηλαδή 479.444 ευρώ και 269.176 ευρώ αντιστοίχως. Η ΔΟΥ Ψυχικού, ωστόσο, απέρριψε το αίτημά της με την αιτιολογία ότι τα επίμαχα ακίνητα έχουν εντοπιστεί, υπολογιστεί και εκκαθαριστεί ορθώς.

 

Πηγή: http://www.epikaira....amilotero-enfia

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Είναι χρήσιμες τέτοιες αποφάσεις γιατί το πρόβλημα των αντικειμενικών αξιών είναι κυρίως για τα παλαιά ακίνητα , όπως και τα διατηρητέα που αντί να επιδοτούνται τιμωρούνται . 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν μας λέει όμως τον αριθμό απόφασης του ΣτΕ !!! >:(

 

Ίσως ο νομικός του φόρουμ (dimitris GM) μπορεί να μας βοηθήσει σ' αυτό !

Link to comment
Share on other sites

πρώτον η γνωμοδότηση είναι σε προδικαστικό ερώτημα και αφού η ΔΟΥ απέρριψε το αίτημα υποψιάζομαι ότι τώρα θα ξεκινήσει κατ' ουσία η προσφυγή

δεύτερον αν εκδοθεί απόφαση ως νομολογία θα πρέπει να προσφεύγει κάθε ιδιοκτήτης χωριστά 

τρίτον η παρανομία της κυβέρνησης υπάρχει νομικά από την μη αναθεώρηση των αντικειμενικών βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ (1055/2014 & 4003/2014) http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/44555/oli-i-apofasi-tou-ste-gia-tin-allagi-stis-antikeimenikes-aksies-entos-6-minon (η 4003 είναι η επίμαχη, δηλ. περσινά ξινά σταφύλια ο δημοσιογράφος*)

τέταρτον -ανεξάρτητο όλων των ανωτέρω- ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός (και έωλος νομικά και ηθικά και δεν περιμένω το ΣτΕ να τον κρίνει) και το ξέρουν οι απατεώνες που τον εμπνεύστηκαν και τον επέβαλαν και τον διατηρούν

 

εντιτ η επίμαχη παράγραφος του σκεπτικού της απόφασης

Η αλλεπάλληλη δε παράταση των προθεσμιών αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τα Μνημόνια δεν αποδεικνύει αδυναμία αναπροσαρμογής αυτών, λόγω ανυπαρξίας επαρκών και αξιόπιστων στοιχείων, αλλά καθυστέρηση στη δημιουργία κατάλληλου πλαισίου συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων δεδομένων για την ανεύρεση των αγοραίων τιμών των ακινήτων, καθυστέρηση η οποία, πάντως, δεν δύναται να αποβεί σε βάρος των φορολογουμένων ούτε να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη επιβολή φορολογικών βαρών βάσει αντικειμενικών αξιών που δεν ανταποκρίνονται στις αγοραίες. Τέλος, η Διοίκηση προβάλλει ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν δικαστικώς το ύψος των αντικειμενικών αξιών με την αμφισβήτηση του εκάστοτε επιβαλλόμενου φορολογικού βάρους· ωστόσο, η δυνατότητα αυτή έχει παρασχεθεί και λειτουργεί διορθωτικά εντός του συστήματος περιοδικής αναπροσαρμογής των αντικειμενικώς καθοριζομένων αξιών, προκειμένου οι φορολογούμενοι να προστατευθούν είτε από λάθη είτε από απρόοπτες μεταβολές των τιμών εντός της διετούς περιόδου ισχύος αυτών. 

www.dikaiologitika.gr

Edited by imhotep
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

.....και το  χρονου θα αλλαξει ονομα

 

και θα λεγεται " ΦΑΠ" ή "ΦΜΑΠ"  ή ΜΦΜΑΠ

 [μικρος φορος μεγαλης ακινητης περιουσιας

ή μεγαλος φορος μικρης ακινητης περιουσιας]

 

θα ανακατεψουν  λιγο και τους συντελεστες..

 

αντε μετα ξανα στο ΣτΕ...προσφυγη, προδικαστικη, προθεσμια   αναπροσαρμογης...

 

"παληα τους τεχνη....κοσκινο".... εκει στο Υπουργειο

 

για εναν φορο που ειχαν υποσχεθει  οτι  θα τον καταργησουν  "αμεσως"

 

[δλδ  "αμεσως".... μολις περασουν 4-5 χρονια..]

Edited by dimitris GM
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Θα τον καταργήσουν λίγο πριν τις εκλογές, για να το επαναφέρουν οι επόμενοι (με άλλο όνομα κατά πάσα πιθανότητα) :mrgreen:

 

Κύριοι η ουσία είναι μία :

 

"ΦΑΛΗΡΙΣΑΜΕ -> ΠΛΗΡΩΣΤΕ"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η γνωμοδότηση είναι καλή ώστόσο δε λύνει το ζήτημα του πως θα αποδείξεις την εμπορική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου. Η εκθέση εκτιμητή αποτελεί μια εκτίμηση αξίας, δεν είναι η πραγματική εμπορική αξία.  

Link to comment
Share on other sites

Και ποιά είναι η πραγματική εμπορική αξία ? Ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές όπως οι σημερινές .

 

Για να μην μιλήσω για το πόσο σοβαροί και γνώστες είναι οι πιστοποιημένοι και γελάσει κάθε πικραμένος που έχει χτίσει έστω και γκαρσονιέρα . 8-)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.