Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Doing Business 2016: Στην 60η θέση η Ελλάδα


Engineer

Recommended Posts

Δύο θέσεις έχασε η Ελλάδα στην έκθεση Doing Business 2016 της Παγκόσμιας Τράπεζας, και κατατάσσεται πλέον στην 60η θέση από την 58η προηγουμένως.

 

Η έκθεση Doing Business 2016 της Παγκόσμιας Τράπεζας καταγράφει τις μεταρρυθμίσεις των χωρών που έκαναν ευκολότερη την επιχειρηματική δραστηριότητα από την 1η Ιουνίου 2014 έως την 1η Ιουνίου 2015.

 

Η βαθμολογία της Ελλάδας, σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές για το επιχειρηματικό περιβάλλον που έχουν εφαρμοσθεί σε όλο τον κόσμο, βελτιώθηκε οριακά φέτος, με τον σχετικό δείκτη (distance to frontier, DTF) να αυξάνεται στο 68,38% από 68,30% πέρυσι (το 100% αντιστοιχεί στις καλύτερες πρακτικές).

 

Η ΠΤ αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών σε 10 τομείς που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η σχετική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη υποχώρησε σε 7 από τους τομείς αυτούς, ενώ στους υπόλοιπους 3 έμεινε αμετάβλητη. Υποχώρηση σημειώθηκε στην ευκολία έναρξης μίας επιχείρησης (54η από 50η θέση), την απόκτηση ηλεκτρικού ρεύματος (47η από 44η), τη λήψη πιστώσεων (79η από 71η), το ύψος των φόρων (66η από 63η), την εφαρμογή των συμβάσεων (132η από 131η), την προστασία των επενδυτών μειοψηφίας (47η από 44η) και την εκκαθάριση μίας επιχείρησης (54η από 52η).

 

Σταθερή έμεινε η θέση της Ελλάδας όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο (27η), στις κατασκευαστικές άδειες (60η θέση) και τη μεταβίβαση και καταγραφή ακίνητης περιουσίας (144η θέση).

 

Η διεθνής κατάταξη της Ελλάδας όσον αφορά τη φορολογία υποχώρησε, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων της, όπως σημειώνει η έκθεση της ΠΤ. Ειδικότερα, η έκθεση σημειώνει ότι: «Η Ελλάδα μείωσε το κόστος της φορολογίας για τις εταιρείες, με τη μείωση των συντελεστών ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες, την πλήρη έκπτωση από τον φόρο των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση των συντελεστών στον φόρο περιουσίας. Ταυτόχρονα, οι δαπάνες ψυχαγωγίας δεν εκπίπτουν από τον φόρο, μειώθηκαν τα ποσοστά απόσβεσης για ορισμένες μορφές παγίων κεφαλαίων και αυξήθηκε ο φόρος στο εισόδημα από τόκους».

 

Απαιτούνται 5 ενέργειες και 13 ημέρες για να αποκτήσει μία επιχείρηση άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, έναντι 4,7 διαδικασιών και 8,3 ημερών κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ με υψηλό εισόδημα. Το κόστος για την απόκτηση της άδειας αντιστοιχεί στο 2,2% του ελληνικού κατά κεφαλήν εισοδήματος έναντι 3,2% στις χώρες υψηλού εισοδήματος του ΟΟΣΑ.

 

Η ΠΤ σημειώνει ότι στην Ελλάδα παρατηρείται ένας φαύλος κύκλος αναφορικά με τη μεταβίβαση ακινήτων, καθώς ένας αγοραστής θα πρέπει να ολοκληρώσει 10 διαφορετικές ενέργειες στη χώρα - μία διαδικασία που απαιτεί 20 ημέρες και κοστίζει το 4,9% της αξίας του ακινήτου.

 

Αυτός ο τομέας, αναφέρει η έκθεση, δεν είναι ο μόνος που υστερεί η Ελλάδα. Η εκδίκαση μίας εμπορικής διαφοράς στα δικαστήρια παίρνει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα - περίπου 1.580 ημέρες ή πάνω από 4 χρόνια από το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας. Σε όλο τον κόσμο, μόνο στο Αφγανιστάν, το Σουρινάμ και τη Γουινέα Μπισάου παρατηρείται μεγαλύτερος χρόνος στην εκδίκαση εμπορικών διαφορών. Ωστόσο, σημειώνει η έκθεση, υπήρξε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα των δικαστικών διαδικασιών (όπως με την εισαγωγή των ηλεκτρονικών υποβολών που σημειώθηκαν στην περυσινή έκθεση), αλλά οι αναβολές (των δικών) παραμένουν κοινό φαινόμενο, οδηγώντας σε σημαντικές καθυστερήσεις. Όσον αφορά στην επίβλεψη των κατασκευών, η ΠΤ αναφέρει ότι μόνο η Ελλάδα ζητά την υποβολή εκθέσεων και από μηχανικό της εταιρείας και από εξωτερικό μηχανικό (χωρίς τελική έγκριση από κυβερνητικό φορέα).

 

Πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά την ευκολία για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ήταν η Σιγκαπούρη, όπως και πέρυσι. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Νέα Ζηλανδία και ακολουθούν κατά σειρά η Δανία, η Νότιος Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία.

 

Πηγή: http://www.dealnews....

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

 

 

Η εκδίκαση μίας εμπορικής διαφοράς στα δικαστήρια παίρνει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα - περίπου 1.580 ημέρες ή πάνω από 4 χρόνια από το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας. Σε όλο τον κόσμο, μόνο στο Αφγανιστάν, το Σουρινάμ και τη Γουινέα Μπισάου παρατηρείται μεγαλύτερος χρόνος στην εκδίκαση εμπορικών διαφορών.

 

Φτάνει αυτό για να καταλάβουμε σε τι χώρα ζούμε!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.