Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έναρξη πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων τεχνικών από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ


Engineer

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φαντάζομαι πως η πιστοποίηση θα γίνεται από συγκεκριμένη τράπεζα θεμάτων, όπως λίγο πολύ γίνεται στην πιστοποίηση ΙΕΚ, εκπαιδευτών ενηλίκων κλπ. Μέσω ΕΟΠΠΕΠ. Οι ερωτήσεις στις προαναφερόμενες περιπτώσεις είναι πρακτικές και κάποιος ο οποίος πράγματι ασχολείται δεν φαντάζομαι ότι θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα. Φαντάζομαι πως αυτή θα είναι και η τελική λύση στο χρόνιο ζήτημα (όλων των ειδικοτήτων) των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Link to comment
Share on other sites

Η πιστοποίηση δεν είναι κάτι κακό αλλά είμαι αντίθετος στο να επιβαρύνεται ο καθένας το κόστος για τα σεμινάρια και τα εξέταστρα σε κάθε περίπτωση. Ας ιδρύσει το κράτος φορείς πιστοποίησης με υπαλλήλους είτε μόνιμους είτε προσωρινούς που θα πληρώνονται από το κράτος και για να παρακολουθούν διπλωματούχοι και τεχνολόγοι τα σεμινάρια και μετά να εξετάζονται. Αν είναι να σκάει ο κόσμος χρήματα όπως στην περίπτωση των ενεργειακών επιθεωρητών και το γλέντι με τα ΚΕΚ και τις τιμές να λείπει το βύσσινο. Φορέας πιστοποίησης θα μπορούσε να ήταν και το ΤΕΕ η ΕΕΤΕΜ με μια επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

 

Εχω ψάξει κάποιες επαγγελματικές πιστοποιήσεις για μηχανικούς από κάποιους φορείς που είναι ΝΠΙΔ και το κόστος είναι πραγματικά τσουχτέρο, σκεφτόμουν να πιστοποιηθώ μήπως μπορούσα να αυξήσω τις πιθανότητες να βρώ δουλειά αλλά τέτοια κόστη είναι και απαγορευτικά και απαράδεκτα για έναν άνεργο σε τέτοιες εποχές, εγώ μόνο ως μια μπίζνα και εκμετάλλευση κάποιων για να βγάζουν λεφτά και να ζούνε το βλέπω αυτό.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Περιμένουμε το πολλά βαρύ ΕΜΠ να χτυπήσει την ..... παραπαιδεία. Και να καταπολεμήσει τις αναξιοκρατικές διαδικασίες προσλήψεων, των ΕΤΕΠ ας πούμε.....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα θα είναι αν αρχίσουν και την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων και για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Υπάρχουν βρώμικα μυαλά που το σχεδιάζουν και βρίσκουν συμπαραστάτες τόσο το ΤΕΕ όσο και τους προέδρους των επιστημονικών μας συλλόγων για να το υλοποιήσουν, θεωρώντας ότι έτσι θα έχουν και την απαιτούμενη ηθική νομιμοποίηση. Θα υποβαθμίσουν την αξία των διπλωμάτων μας σαν επιστημονικό τίτλο που δεν μας παρέχει πρόσβαση σε επαγγελματικά δικαιώματα και θα φτιάξουν για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα ένα μητρώο αυτών που θα έχουν δικαίωμα να την ασκήσουν.

 

Δεν πρέπει να τους περάσει. Σε λίγο τα διπλώματά μας δεν θα έχουν καμία αξία. Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους γύρισε την πλάτη στην πρώτη απόπειρα με τις εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, ελπίζω να επιδράσει ανατρεπτικά στις επιδιώξεις τους. Επειδή όμως σαν Μηχανικοί δεν αντιδρούμε όπως θα έπρεπε σε αυτά που σχεδιάζονται εις βάρος μας, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να ενημερωθούν οι σημερινοί φοιτητές των Πολυτεχνείων, ότι οι μεγάλες προσπάθειες που κάνουν για να αποκτήσουν το δίπλωμά τους, θα τους δώσουν ένα χαρτί που δεν θα τους εξασφαλίζει, όπως γινόταν μέχρι χθές, επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Δυστυχώς ήδη το ΤΕΕ μαζί με κάποιους, διορισμένους πια και όχι εκλεγμένους σε κάποια αξιώματα, μεγαλοκαθηγητές των πολυτεχνικών σχολών και τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων (σύλλογοι σφραγγίδες), έχουν ήδη αρχίσει την υλοποίηση του ξηλώματος των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

 

 

Ενώ με το καλημέρα (δηλ. εγγραφή στο ΤΕΕ) να έχουμε όλα τα δικαιώματα σε όλους τους κλάδους του διπλώματος μας είναι το απόλυτο λογικό. Μόνο σ'αυτήν την μπανανία ενας  ΠΜ παρέα με έναν  ΜΜ/ΗΜ μπορούν να σηκώσουν 10όροφη οικοδομή από την επόμενη της εγγραφής τους στο ΤΕΕ. 

 

Ναι στην πιστοποίηση, συνεχόμενη και δια βίου ΑΛΛΑ με σωστό και αξιοκρατικό τρόπο (λίγο δύσκολο για την μπανανία μας)

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο θα είναι η πιστοποίηση των μηχανικών στο Δημόσιο. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η βαση στις πολυτεχνικες σχολές προβλέπω να παει γύρω στο 10.. Μονο για τους τρελούς που εχουν όρεξη να τα σκάνε μια ζωη για να βγάζουν πενταροδεκάρες

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Οι πιστοποιήσεις του ΤΕΕ, που πολύ πιθανόν να τις μπούν σε εφαρμογή σύντομα, εκτός από κοστοβόρες θα είναι και άχρηστες. Στο σημερινό κόσμο, αυτές που μετρούν, είναι οι διεθνείς πιστοποιήσεις. Είναι πανάκριβες, χρειάζονται ανανέωση (πιστοποιήσεις γαρ και όχι πτυχία), χρειάζονται επιπλέον λεφτά για τα σχετικά λογισμικά (και την ανανέωσή τους), είναι πάνω σε εξειδικευμένα αντικείμενα, κάποιες αφορούν προϊόντα συγκεκριμένων εταιρειών (π.χ. microsoft ή apple certification), αλλά -υποτίθεται- πως μπορείς να βρεις δουλειά σε όλο τον κόσμο.

Πρέπει να βρεις πελάτες, να γίνεις γνωστός και μετά να μπορείς να διαχειριστείς τις δουλειές και τον κύκλο εργασιών που θα προκύψουν. Ε, αυτό δεν γίνεται από έναν μόνο άνθρωπο. Χρειάζεται ομάδα και κατανομή των εργασιών και του κόστους.

Και δεν έχεις πάντα και δουλειά. Έχω γνωστό μου πολιτικό μηχανικό, DGNB auditor, αλλά προσπαθεί να επιβιώσει με τακτοποιήσεις, ΠΕΑ και καμιά ανακαίνιση αν τύχει. Και παρά την πιστοποίηση που διαθέτει, παρακολούθησε υποχρεωτικά τα σεμινάρια για ενεργειακούς επιθεωρητές και θα πρέπει να δώσει εξετάσεις για να ασκήσει τη δραστηριότητα αυτή. Αυτό κι αν είναι νταβατζιλίκι!

Μπορεί στην Ελλάδα να μην υπάρχει προς το παρόν μεγάλη ζήτηση γι' αυτές τις διεθνείς πιστοποιήσεις, λόγω και της "ξηρασίας" που έθιξε πιο πάνω ο TomA, αλλά λόγω ευρωπαϊκών (τουλάχιστον) κανονισμών, θα υπάρξει σύντομα. Και ναι, αν δεν υπάρχουν, που δεν υπάρχουν, λεφτά στην μπάνκα, ....forget it.

Edited by panos-vicious
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.