Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υποχρεωτική η αναγραφή του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στα ενοικιαστήρια


Engineer

Recommended Posts

Εγκύκλιο με την οποία κοινοποιούνται οι νέες διατάξεις σχετικά με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, αλλά και περί της κατάργησης ανείσπρακτων ενοικίων εξέδωσε η ΓΓΔΕ.

 

Σύμφωνα με την απόφαση:

 

- Δεν υφίσταται η δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο ανείσπρακτων εισοδημάτων των οποίων το δικαίωμα είσπραξης αποκτήθηκε από 01/01/2015 και μετά.

 

- Από 09-11-2015 και εφεξής, οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, εφόσον έχουν την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) για το ακίνητο που εκμισθώνουν, πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου του εν λόγω πιστοποιητικού στο αντίστοιχο πεδίο της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας κατά την υποβολή αυτής.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4122/2013, από 1.1.2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται.

 

Όλη η εγκύκλιος αναφέρει:

 

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων των νόμων 4337/2015 (ΦΕΚ Α΄129) και 4342/2015 (ΦΕΚ Α΄ 143) σχετικά με τις μισθώσεις ακίνητης περιουσίας. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του ν. 4337/2015 (ΦΕΚ Α΄129/17-10-2015), περί κατάργησης της εκχώρησης ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας και του ν. 4342/2015 (ΦΕΚ Α΄ 143/09-11-2015), περί υποχρεωτικής αναγραφής του αριθμού πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας και περαιτέρω, σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

 

Α. Με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ν. 4337/2015 καταργήθηκε η παράγραφος 4 του άρθρου 39 του ν. 4172/2013 με την οποία είχε θεσπισθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας. Συνεπώς, δεν υφίσταται η δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο ανείσπρακτων εισοδημάτων των οποίων το δικαίωμα είσπραξης αποκτήθηκε από 01/01/2015 και μετά.

 

Β. Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 58 του ν. 4342/2015 με τις οποίες αντικαταστάθηκε η παράγραφος 3 του άρθρου 14 του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, κατέστη υποχρεωτική η αναγραφή του αριθμού πρωτοκόλλου του Π.Ε.Α. στα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων και στις Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

 

Επομένως, από τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου, ήτοι από 09-11-2015 και εφεξής, οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, εφόσον έχουν την υποχρέωση έκδοσης Π.Ε.Α. για το ακίνητο που εκμισθώνουν, πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου του εν λόγω πιστοποιητικού στο αντίστοιχο πεδίο της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας κατά την υποβολή αυτής.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αυτά που έγιναν χωρίς πιστοποιητικό είναι παράνομα, όπως ήταν και τα προηγούμενα, γιατί και ο προηγούμενος νόμος τα ίδια έλεγε.

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τι εννοεί  εφόσον έχουν την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) για το ακίνητο που εκμισθώνουν, δηλαδή δεν είναι υποχρεωτικό ή αναφέρεται στα τμ

Link to comment
Share on other sites

Αν νοικιάζουν π.χ. χωράφι δεν υπάρχει ΠΕΑ.

 

Επίσης <50 τ.μ. μέχρι 31/12/15 δεν έχουν υποχρέωση ΠΕΑ

Link to comment
Share on other sites

Παντως ακομα προαιρετικο ειναι στο taxis

Ειμαστε ισως η μοναδικη χωρα στον πλανητη που χρειαζομαστε εγκυκλιο που να λεει οτι οφειλει να εφαρμοστει ενας Νομος.

Ειναι αποριας αξιον πως με μια εγκυκλιο το 2014 παρακαμφθηκε ολοκληρος Νομος, ενω με νεο Νομο δε μπορουμε να την ακυρωσουμε ακομα στην πραξη...

Μενουμε Ελλαδα

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.