Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ηχομόνωση μεσότοιχου διαμερισμάτων χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα


OxiMixanikos

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους, δεν είμαι μηχανικός, δεν έχω σχέση με οικοδομή αλλά αποφάσισα να κάνω αυτή την ανάρτηση μήπως κάποιο φιλαράκι που θα έχει την τύχη να το οδηγήσει ο γούγλης (google) εδώ, θα γλυτώσει χρόνο, κόπο και κυρίως χρήμα (800 ευρώ) για 9 τετραγωνικά.

Πάμε λοιπόν στην περίπτωσή μου. Πριν έξι μήνες νοίκιασα ένα διαμέρισμα που το υπνοδωμάτιο είναι μεσοτοιχία με υπνοδωμάτιο με άλλο διαμέρισμα. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω πως όλη η πολυκατοικία έχει ηχομόνωση χάλια π.χ. αυτός που μένει στον πρώτο ακούει να ανοιγοκλείνουν τα ρελέ στον καυστήρα του υπογείου και αυτός που μένει στον τρίτο ακούει πεντακάθαρα αυτόν που μιλάει στον πέμπτο!

Όλα αυτά όμως στα μέτρα του φυσιολογικού είναι ανεκτά και εφόσον δεν υπάρχει κανένας πολύ φωνακλάς στην πολυκατοικία παλεύεται την ημέρα γιατί και εσύ μιλάς ή έχεις την τηλεόραση ανοιχτή. Όμως η κρεβατοκάμαρα έχει την ιδιομορφία ότι κοιμάσαι εκεί και αν ο άλλος ξυπνάει στις 5 και εσύ στις 7 σου κόβει τον ύπνο στη μέση όπως επίσης ότι δεν είναι ευχάριστο να ακούς το ροχαλητό του άλλου ή να αλλάζει πλευρό στο κρεβάτι.  Το χειρότερο όμως είναι η τηλεόραση. Δε μπορείς να κοιμάσαι και να σε «νανουρίζει» η τηλεόραση του διπλανού και να περιμένεις να τελειώσει το έργο για να κοιμηθείς.

Παρόλο λοιπόν που νοικιάζω, επειδή το διαμέρισμα με βολεύει για έναν σωρό άλλους λόγους αποφάσισα να το παλέψω με ηχομόνωση και όχι να αλλάξω σπίτι.

Καταρχήν να υπογραμμίσω πως ξεκίνησα υποψιασμένος από ένα γνωστό που είχε πρόβλημα με γείτονα που βριζόταν όλη μέρα. Κάποιος πήγε και του έβαλε απλά μια γυψοσανίδα με πετροβάμβακα και έκλαιγε τα λεφτά του. Έτσι λοιπόν παρόλο που είμαι τελείως άσχετος με το θέμα κατασκευή και έρχομαι από άλλο κλάδο, άρχισα να ψάχνω στο internet και να ρωτάω δεξιά αριστερά.

Πρώτο θέμα: «Θα στο κάνω τούμπανο». Έχω διαβάσει σε πολλά σημεία στο διαδίκτυο αλλά και σε αυτό το site πως η απλή ή διπλή γυψοσανίδα με πετροβάμβακα δε κάνει τίποτα και πως δεν είναι για ηχομόνωση αλλά για θερμομόνωση.  Έτσι λοιπόν ευθύς εξαρχής κάτι τέτοιο το είχα αποκλείσει σαν λύση. Το υπογραμμίζω όμως γιατί όπως θα δείτε στη πορεία το 80% των «επαγγελματιών» θέλαν να με πάνε εκεί. Έτσι λοιπόν άρχισα να ψάχνω για υλικά που είναι ειδικά για ηχομόνωση.

Δεύτερο θέμα: Ηχομόνωση και όχι ηχοαπορρόφηση. Και εδώ πάλι να σημειώσω πως ο σκοπός μου είναι να μην ακούω τον δίπλα να ροχαλίζει και να μην ακούει αυτός την τηλεόραση μου. Σκοπός μου δεν είναι να ηχογραφήσω το καινούργιο σιντι της δέσποινας βανδή.

Παρατήρηση: Δεν αναφέρω τα συγκεκριμένα ονόματα των καταστημάτων αντιπροσωπιών γιατί δεν έχω όρεξη για μηνύσεις και αντιδικίες. Αλλά τα γεγονότα είναι πέρα για πέρα αληθινά. Πάμε λοιπόν:

Α) Φυσική επίσκεψη σε κατάστημα: Περιγράφω το πρόβλημα και ρωτάω τη μπορεί να γίνει. Απάντηση: «Γυψοσανίδα και πετροβάμβακα, θα στο κάνω τούμπανο». Τιμή για 9 τμ: 900 ευρώ

Β) Φυσική επίσκεψη σε κατάστημα Β: Ξανά περιγραφή του προβλήματος. Μου δείχνει μια μόνωση σαν αυτές τις ειδικευμένες που έβαλα τελικά. Τιμή; Γύρω στα 1000 ευρώ μου λέει. Τότε μου είχε φανεί όμως ακριβό (στην αρχή του ψαξίματος) Οπότε του λέω: Ακριβό είναι. Ε τότε μου λέει με 300 ευρώ θέλεις να βάλεις αυτές τις ειδικές κυψέλες (και μου δείχνει τις κυψέλες ηχοαπορρόφησης!!!)

Γ) Τηλέφωνο σε αντιπροσωπία Χ που εισάγει την τάδε γυψοσανίδα σάντουιτς με μονωτικό υλικό. Απάντηση: δε κάνουμε μερεμέτια σε ιδιώτες αλλά έχω έναν μάστορα να σας παραπέμψω. Παίρνω τον μάστορα που με παραπέμπουν. Του λέω με παράπεμψε η Χ αντιπροσωπία. Απάντηση: Ναι ρε φίλε αυτό το υλικό όμως δε υπάρχει ετοιμοπαράδοτο στην Ελλάδα οπότε να έρθω να σου βάλω γυψοσανίδα, πετροβάμβακα να στο κάνω ΤΟΥΜΠΑΝΟ; Υπογραμμίζω: Αυτός ο τεχνίτης υπονόμευσε την αντιπροσωπία που του δίνει δουλειά.

Δ) Τηλέφωνο σε αντιπροσωπία Υ που εισάγει το τάδε υλικό. Δε με πήραν ποτέ πίσω.

Ε) Επίσκεψη από πολιτικό μηχανικό στο χώρο από γραφείο που μου είχανε συστήσει. Η κυρία μπαίνει μέσα με δερμάτινη τσάντα, μετράει το τοίχο με το μέτρο, ανοίγει το κομπιουτεράκι και μου λέει: 700 ευρώ. Ωραία λέω, τι υλικό θα βάλετε; Μα μου λέει την τάδε ειδικευμένη γυψοσανίδα και το τάδε ειδικευμένο υλικό. Ωραία λέω, τι RW δίνει; Τι είναι το RW μου απαντάει; Της ζητάω να μου στείλει τους κωδικούς από το γραφείο (γιατί προφανώς δε θυμόταν) και τελικά μιλούσε για κλασική γυψοσανίδα και πετροβάμβακα και αυτή!!!!  Και ήταν και μηχανικός του ΤΕΕ κύριοί μου.

Τα νεύρα μου έχουν αρχίσει και σπάνε.

Τελικά μια από τις αντιπροσωπίες που πουλάνε τα υλικά μου δίνουν το τηλέφωνο ενός τεχνίτη. Ο τεχνίτης έρχεται και για πρώτη φορά είναι ένας άνθρωπος σοβαρός που μου λέει:

  • Το ξύλινο πάτωμα θα έχει πρόβλημα γιατί λειτουργεί σαν ηχείο.
  • Η ντουλάπα θα έχει πρόβλημα γιατί λειτουργεί σαν ηχείο.
  • Μη περιμένεις και θαύματα.

Και βέβαια του δείχνω το υλικό και του εκτυπώνω και τις οδηγίες εφαρμογής και του λέω: Θα το κάνουμε έτσι ακριβώς όπως το λέει στο site, σύμφωνοι;

Σύμφωνοι μου λέει!

Και έρχεται η μέρα της εφαρμογής και τελικά μου τα γυρνάει και το τοποθετεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που λέει το site (στο site έλεγε να το κολλάς το υλικό, αυτός απλά το κάρφωσε).

Εδώ να υπογραμμίσω πως τον συγκεκριμένο τεχνικό μου τον σύστησε η ίδια η εταιρία που πουλάει το προϊόν, άρα κανονικά θα έπρεπε να τους πάρω τηλέφωνο και να τους πω ότι ο ίδιος ο τεχνικός που μου στείλατε λέει πως οι οδηγίες τοποθέτησης είναι λάθος. Αλλά ειλικρινά είχα κουραστεί τόσο πολύ που απλά το άφησα να συμβεί.

Όταν πιά η δουλειά τελείωσε ο ίδιος τεχνικός μου είπε: «Καλά και 5% να κόψει επιτυχία θα είναι». Αθάνατοι τεχνικοί. Μέχρι να πάρει τη δουλειά όλα καλά, μόλις όμως τελείωσε τα γύρισε.

Και πάμε στο ζουμί:

Πεταμένα λεφτά. Ναι, μπορεί να έκοψε η αμεσότητα του ήχου αλλά η ουσία είναι ίδια, πως αν ο γείτονας δεν προσέχει να μη βαράει συρτάρια, αν δε βάζει χαμηλά τη τηλεόραση από μόνος του και αν αποφασίσει στις 2 το πρωί να αναλύσει την παγκόσμια οικονομία με τη γυναίκα του ξάπλα, να κοιμηθείς δε πρόκειται.

Μετά λοιπόν από το χρόνο που έχασα να μιλάω με τον κάθε μάστορα που «θα το κάνει τούμπανο», μετά από το χρόνο που έφαγα να ψάχνω εταιρίες στα τηλέφωνα, μετά τα απογεύματα που έκαψα να δέχομαι τεχνικούς και να τους λέω τα ίδια και τα ίδια, η δική μου προσωπική άποψη είναι ξεκάθαρη. Ηχομόνωση ήδη υπάρχοντος τοίχου για να μην ενοχλήστε από τον γείτονα, είναι λεφτά και χρόνος για πέταμα και τίποτα άλλο.

Αν λοιπόν δεν αντέχετε τον γείτονα παιδιά δυο λύσεις: ή ωτοασπίδες ή μεταφορική.

Κλείνοντας να πω πως είμαι σίγουρος πως θα μου τη πέσουνε στα σχόλια πολλοί από τον κλάδο που θα μου λένε: τη πάτησες, δε βρήκες τον σωστό κλπ κλπ.

Η απάντησή μου είναι ότι είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, κάτοικος Αθηνών. Χάλασα δυο μήνες από τη ζωή μου να ψάχνω το θέμα. Και νομίζω το έψαξα όσο πιο μπορεί ένας μέσος άνθρωπος. Αν λοιπόν τελικά δεν πέτυχα το στόχο μου και έχασα και ένα 800άρι στη πορεία, δε καταλαβαίνω γιατί πρέπει να το κάνουν και οι άλλοι. Η μόνη λύση πλέον που σκέφτομαι είναι πως πριν κλείσω μια τέτοια δουλειά θα πω στον άλλον, φέρε ντεσιμπελόμετρο, βγάλε μου ΟΛΗ τη καμπύλη απόκρισης του τοίχου από 1 HZ μέχρι 20KHz και θα πληρωθείς όταν αφού τελειώσεις τη δουλειά ξαναμετρήσουμε και βρούμε ότι έχει κάνει shift η καμπύλη αυτό που υποσχέθηκες. Αλλά να είστε σίγουροι πως αν βρεθεί κάποιος να το αναλάβει αυτό για έναν τοίχο, η τιμή θα είναι 2 με 3 χιλιάρικα και όχι 800 ευρώ….

Στο κάτω κάτω ας φτιάξουν ένα σωματείο αυτοί που κάνουν ηχομονώσεις να ξέρουμε ποιοι είναι αξιόπιστοι. Αν και τελικά νομίζω πως το πιο χρήσιμο θα είναι να υπάρχει κάπου ένα demo room, να βλέπεις πως είναι με και χωρίς τη μόνωση, για να καταλαβαίνει ο κόσμος πως τα -10db που δίνουν όλα αυτά τα υλικά είναι μια τρύπα στο νερό… ή μάλλον καλλίτερα μια τρύπα στο τοίχο.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και ελπίζω να σώσω από κάποιον μερικές εκατοντάδες ευρώ…

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το τελευταιο που αναφερεις είναι το πιο σωστο. Πρεπει να γίνει ανάλυση του ήχου με ντεσιμπελομετρο.

 

Τώρα στο ζουμί.

Αφού η πηγή του ήχου είναι το δωμάτιο του γείτονά εκεί πρεπει να μπει η μόνωση.

Ο πετροβάμβακας έχει πολύ καλες ιδιότητες για ηχομόνωση. Χρησιμοποιούμε 100mm πάχος με 45kg/m3 πυκνότητα για να κόψουμε ήχο απο μετασχηματιστές υψηλής τασης. Το θέμα είναι οτι εκεί έχουμε να κάνουμε με χαμηλες συχνότητες, η ανθρώπινη ομιλία είναι πιο υψηλές συχνότητες αρα ο πετροβάμβακας ίσως να μην κανει.

Ο τεχνιτης είπε πολύ σωστα οτι ο ήχος θα περνάει απο τα πατώματα και απο τους τοίχους. Οποτε το πρόβλημα της ηχομονωσης στο σπίτι σου είναι εκ κατασκευής. Δεν πρόκειται να λυθεί με τέτοιες λύσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Θα εκτιμουσα παρα παρα πολυ να αναφέρετε τελικα τι εφαρμόσατε και αν υπήρξε αποτελεσμα !! Σας στελνει μια αγανακτισμένη άυπνη !! Ζω σε μεζονέτα με μεσοτοιχία κολλητά και Μολις κατοικήθηκε Ενω Μεχρι  τωρα ηταν αδεια, αντιλαμβανόμενη την ανυπαρξία ηχομόνωσης !! Σας ευχαριστω πολυ 

Link to comment
Share on other sites

On 29/11/2015 at 4:24 ΜΜ, OxiMixanikos said:

Αν λοιπόν δεν αντέχετε τον γείτονα παιδιά δυο λύσεις: ή ωτοασπίδες ή μεταφορική.

τα είπε ο κύριος παλιότερα. το πιο οικονομικό και σίγουρο , αλλιώς μελέτη με εξειδικευμένο τεχνικό/μηχανικό αφου προηγηθουν μετρήσεις 

και φυσικά γραπτή τεχνική έκθεση για την αποτελεσματικότητα της λύσης που θα ακολουθηθεί

Link to comment
Share on other sites

13 ώρες πριν, killertomato said:

τα είπε ο κύριος παλιότερα. το πιο οικονομικό και σίγουρο , αλλιώς μελέτη με εξειδικευμένο τεχνικό/μηχανικό αφου προηγηθουν μετρήσεις 

και φυσικά γραπτή τεχνική έκθεση για την αποτελεσματικότητα της λύσης που θα ακολουθηθεί

Δεν με απασχολούν τα χρηματα αν οντως λύσουν το προβλημα !!θελω  να βρω την ησυχια μου!!! Γιαυτο ρωταω αν υπαρχει καποια λυση που οντως να αξιζει ασχετως χρηματων ! Θα εκτιμουσα πολυ αν μου λεγατε τελικα εσεις πως λύσατε το προβλημα αν το λύσατε !! Να ειστε καλα !! 

Link to comment
Share on other sites

Λύση υπάρχει. Και είναι ΜΟΝΟ μία. 

Καλείτε εταιρεία που ασχολείται με ηχομονώσεις, πραγματοποιεί αυτοψία, μελέτη, και σας προτείνει την σωστή κατασκευή για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν εφαρμογές (π.χ. studio ηχογράφησης) που εκεί επιτυχνάνεται μηδενική μεταφορά ήχου από το εξωτερικό περιβάλλον ή  τους γύρω χώρους.

Συνεπώς, αυτό που πρέπει να αναζητείσετε εσείς είναι σοβορούς επαγγελματίες...

Το να αναζητείτε περιπτωσιολογικά απαντήσεις για το θέμα σε φόρουμ, δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 λεπτά πριν, astrah said:

Λύση υπάρχει. Και είναι ΜΟΝΟ μία. 

Καλείτε εταιρεία που ασχολείται με ηχομονώσεις, πραγματοποιεί αυτοψία, μελέτη, και σας προτείνει την σωστή κατασκευή για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν εφαρμογές (π.χ. studio ηχογράφησης) που εκεί επιτυχνάνεται μηδενική μεταφορά ήχου από το εξωτερικό περιβάλλον ή  τους γύρω χώρους.

Συνεπώς, αυτό που πρέπει να αναζητείσετε εσείς είναι σοβορούς επαγγελματίες...

Το να αναζητείτε περιπτωσιολογικά απαντήσεις για το θέμα σε φόρουμ, δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα....

Φυσικα εχω  ηδη μιλησει με δυο γραφεία με προτασεις κλπ το θεμα μου ειναι αν οντως γινεται δουλεια Γιατι πολλοι λενε οτι δεν υπαρχει αποτελεσμα ! Γιαυτο ρωταω αν καποιος το εχει κανει και οντως υπήρξε λυση ! Ξερω τη διαδικασία δηλαδη με διπλή γυψοσανιδα ηχομονωτικό υλικο κόλλες κλπ αυτο που ηθελα να μαθω ειναι αν οντως θα με βοηθησει γτ ο επαγγελματιας φυσικα αυτο μου λεει εγω θελω απο εναν ανθρωπο που το εκανε που δεν εχει κέρδος να μου πει αν οντως τον βοήθησε στο σπιτι του ! 

Link to comment
Share on other sites

On 29/11/2015 at 4:24 ΜΜ, OxiMixanikos said:

Καλησπέρα σε όλους, δεν είμαι μηχανικός, δεν έχω σχέση με οικοδομή αλλά αποφάσισα να κάνω αυτή την ανάρτηση μήπως κάποιο φιλαράκι που θα έχει την τύχη να το οδηγήσει ο γούγλης (google) εδώ, θα γλυτώσει χρόνο, κόπο και κυρίως χρήμα (800 ευρώ) για 9 τετραγωνικά.

OK, κατανοητό. Αυτοί όμως που έρχονται, προσπαθούν να σας λύσουν ένα πρόβλημα εξωτερικού θορύβου 50+ dBA, ίσως και λιγότερο, σε ένα περιβάλλον ησυχίας κάτω των 40 dBA. Σε αυτή την περίπτωση η προσωπική αίσθηση της όχλησης είναι πολλαπλάσια και δεν έχει καμία σχέση με τις συνήθεις τεχνικές ηχομόνωσης.

Οι σημερινοί τεχνικοί των ηχομονώσεων μπορούν κυρίως να περιορίσουν την παραγωγή ενοχλητικών θορύβων μέσα στα όρια που ορίζει η νομοθεσία όπως π.χ. μιας σχολής χορού στο ισόγειο πολυκατοικίας με χρήση κατοικίας, ή ενός θορυβώδους ψύκτη στο δώμα μιας πολυκατοικίας.

Στην περίπτωσή σας χρειάζεστε ηχομονωτικό κλωβό. Είναι λίγο ακριβός και έχει πολλά τεχνικά προβλήματα προσαρμογής και εφαρμογής. Γι' αυτό όλοι αυτοί που λέτε προτιμούν να σας πάρουν 700 και 800 Ε και να σας κόψουν 5-6 dBA παρά να δοκιμαστούν στην τεχνική του κλωβού.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 λεπτά πριν, Konstantinos IB said:

OK, κατανοητό. Αυτοί όμως που έρχονται, προσπαθούν να σας λύσουν ένα πρόβλημα εξωτερικού θορύβου 50+ dBA, ίσως και λιγότερο, σε ένα περιβάλλον ησυχίας κάτω των 40 dBA. Σε αυτή την περίπτωση η προσωπική αίσθηση της όχλησης είναι πολλαπλάσια και δεν έχει καμία σχέση με τις συνήθεις τεχνικές ηχομόνωσης.

Οι σημερινοί τεχνικοί των ηχομονώσεων μπορούν κυρίως να περιορίσουν την παραγωγή ενοχλητικών θορύβων μέσα στα όρια που ορίζει η νομοθεσία όπως π.χ. μιας σχολής χορού στο ισόγειο πολυκατοικίας με χρήση κατοικίας, ή ενός θορυβώδους ψύκτη στο δώμα μιας πολυκατοικίας.

Στην περίπτωσή σας χρειάζεστε ηχομονωτικό κλωβό. Είναι λίγο ακριβός και έχει πολλά τεχνικά προβλήματα προσαρμογής και εφαρμογής. Γι' αυτό όλοι αυτοί που λέτε προτιμούν να σας πάρουν 700 και 800 Ε και να σας κόψουν 5-6 dBA παρά να δοκιμαστούν στην τεχνική του κλωβού.

Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας !! Να ειστε καλα !!! Θα ψαξω για αυτο που ειπατε αν κ μαλλον με γυψοσανιδα με βλεπω!!! 

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Ανθηη said:

Ξερω τη διαδικασία δηλαδη με διπλή γυψοσανιδα ηχομονωτικό υλικο κόλλες κλπ αυτο που ηθελα να μαθω ειναι αν οντως θα με βοηθησει 

Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική... 

ΔΕΝ υπάρχει standard μέθοδος για κάθε περίπτωση!

Όλα εξαρτώνται από το ζητούμενο και το κόστος!

Γι αυτό και απαιτείται μελέτη.... όχι "μάστορας"

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.