Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαμπερές άνοιγμα


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα

 

Σε περιοχή που απαγορεύεται η πυλωτή μελετώ τριώροφο κτίριο κατοικιών. Όπως βλέπετε στο Φωτορεαλιστικο και στην κάτοψη, στο ισόγειο έχω ένα διαμέρισμα δεξιά και  στο κέντρο ένα μεγάλο κλιμακοστάσιο 40 τ.μ. που δε μετρά στη δόμηση. Αριστερά κατεβαίνει η ράμπα προς το υπόγειο και επειδή ο δρόμος είναι κοντά για να είναι εφικτή η κάθοδος η ράμπα εισχωρεί στο υπόγειο με αποτέλεσμα να σηκώσω το δάπεδο του ισόγειου στο τμήμα αυτό κατά 70 εκ  .

Το αριστερό τμήμα του ισόγειου που προκύπτει, έχει επιφάνεια 28,00 , καθαρό ύψος < 2,20 μ., δεν μπορεί να θεωρηθεί χώρος κύριας η βοηθητικής χρήσης, και κατά συνέπεια ούτε Ημιυπαιθριος. Τον αποκλείω  από παντού , δεν έχει πρόσβαση παρά μόνο από πίσω από τον ακάλυπτο  με μικρή δυσκολία  , ώστε να μην θεωρείται σε καμία περίπτωση χώρος χρήσιμος και τον ονομάζω διαμπερές άνοιγμα

Κατέθεσα τον φάκελο στη πολεοδομία και ετεθη το θέμα, αν πρέπει να μετρηθούν η όχι αυτά τα 28,00 τ.μ. κάπου, και που;   και υπάρχει περίπτωση να το στείλουν και σαν ερώτημα κλπ…  

Εγώ από τη πλευρά μου επιμένω ότι η περίπτωση μου είναι ακριβώς ο ορισμός του διαμπερούς ανοίγματος που δεν μετρά στη δόμηση,

 

Σας υπενθυμίζω τι λέει ο ΝΟΚ και περιμένω τις απόψεις σας.

Το αρθρο 11-6-η αναφέρει

Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται :

         Η επιφάνεια κατακόρυφων φρεατίων ανεξαρτήτως διαστάσεων, τουλάχιστον 0,50 τμ. για τη συλλογή και εξυπηρέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και η επιφάνεια αιθρίων και όλων των διαμπερών ανοιγμάτων ή οδεύσεων που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα, όπως καμινάδες εξαερισμού, για το δροσισμό του κτιρίου.

 

και συμπληρώνει στις Τεχνικές οδηγίες

[διευκρίνιση για τα 6η και 6κθ]

Δεν προσμετράται στη δόμηση το άνοιγμα σε κάθε πλάκα δαπέδου των κατακορύφων αγωγών εμβαδού τουλάχιστον 0,50 τμ., εξυπηρέτησης μηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.

Ως διαμπερές άνοιγμα νοείται το άνοιγμα που διαπερνά το κέλυφος του κτιρίου όπως αυτό ορίζεται από τα εξωτερικά φέροντα στοιχεία του, τα εξωτερικά στοιχεία πλήρωσης του φέροντα οργανισμού και τη στέγη.

Δεν προσμετράται στη δόμηση το άνοιγμα σε κάθε πλάκα δαπέδου όλων των διαμπερών ανοιγμάτων, ανεξαρτήτως διαστάσεων μορφής και επιφάνειας, καθέτων, οριζοντίων ή με τεθλαμένες ή με καμπύλες διαδρομές. Όταν λειτουργικοί χώροι του κτιρίου κύριας ή βοηθητικής χρήσης (διάδρομοι κυκλοφορίας, κλιμακοστάσια, καθιστικά κ.ά.) ταυτίζονται με το διαμπερές άνοιγμα ή τμήμα αυτού τότε η επιφάνεια αυτή προσμετράται στο σ.δ. Από τα διαμπερή ανοίγματα δεν αποκτούν προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού οι χώροι κύριας χρήσης, εκτός αν πρόκειται για εσωτερικό αίθριο. Τα διαμπερή ανοίγματα δεν κλείνουν με οποιονδήποτε τρόπο.

post-9736-0-88310200-1449086962_thumb.jpg

post-9736-0-89911500-1449129688_thumb.jpg

Edited by θανος_
Link to comment
Share on other sites

Σκέφτηκες μήπως αντί για ράμπα καθόδου

να πας σε λύση αναβατόριου ή ανελκυστήρα αυτοκινήτων?

(με το υδραυλικό αναβατόριο ίσως στην δική σου να έχει περισσότερα πλεονεκτήματα)

Link to comment
Share on other sites

ειναι μια λυση κι αυτή,  αλλά εδώ το ερώτημα μου είναι αν υπάρχει διαμπερές άνοιγμα κατά ΝΟΚ η όχι. Οι τεχνικές οδηγίες του ΝΟΚ περιγράφουν θεωρώ και την δική μου περίπτωση. 

Link to comment
Share on other sites

προσωπικά θα σήκωνα και άλλο την πλάκα να έχει ύψος

να μην μπορεί να εξυπηρετεί χρήσεις όποια μορφής

τότε θεωρώ θα ήμουν σίγουρος να το ονομάσω διαμπερές άνοιγμα

 

 

επειδή έχει ως όρο ΟΧΙ ΠΥΛΩΤΗ το λεω.....γιατί αν αφηνες ύψος 2.40 και ανω σίγουρα δεν θα μπορουσες να πεις διαμπερες άνοιγμα

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Θα μπορούσες να το πας και σαν ημιυπαίθριο χώρο αν έχει το κατάλληλο ύψος (και αν σε περισσεύουν τ.μ. ημιυπαιθρίων).

Επίσης αν είναι μικρό το ύψος του χώρου ή αν δεν υπάρχει "φυσιολογική" πρόσβαση στον χώρο, παρά μόνο για συντήρηση, μπορείς να το πας και σαν "μη βατό χώρο". πάλι δεν μετράει στην δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ όπως αυτό ορίζεται στα αρθ. 11, παρ. 6η', άρθ. 12, παρ. 4ε', όπως τροποποιήθηκαν με το ν.4759/20, δεν μετράνε στην δόμηση και στην κάλυψη και σύμφωνα με το άρθ. 14, παρ. 4 και ειδικότερα 5, για το χώρο του κλιμακοστασίου΄ισχύει ελεύθερος ανοικτός χώρος ελ. διάστασης 2,00μ. κάθετα στο άνοιγμα, σωστά? (βλέπε συννημένη κάτοψη).

Εντός του διαμπερούς ανοίγματος μπορεί να τρέχει δοκάρι, διότι σύμφωνα με τις Τ.Ο. ΝΟΚ "Ως διαμπερές άνοιγμα νοείται το άνοιγμα που διαπερνά το κέλυφος του κτιρίου όπως αυτό ορίζεται από τα εξωτερικά φέροντα στοιχεία του, τα εξωτερικά στοιχεία πλήρωσης του φέροντα οργανισμού και τη στέγη."?

οροφοσ.pdf

Link to comment
Share on other sites

Στην κάτοψη φαίνονται εσοχές και όχι διαμπερή ανοίγματα. Τα δοκάρια που είναι ;

υγ. προσοχή στις πλάγιες αποστάσεις.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Εσοχές η διαμπερή κατακόρυφα ανοίγματα η κατακόρυφα φρεάτια; Το ζητούμενο είναι να μπορούν να τοποθετηθούν στα πλαγιά όρια και να μην μετράνε σε κάλυψη και δόμηση. Εγω διαβάζοντας τον νόμο και τα αναφερόμενα άρθρα , καταλαβαίνω ότι αυτά μπορούν να θεωρηθούν διαμπερή κατακόρυφα ανοίγματα, αφού αποτο επίπεδο του διαμορφωμένου εδάφους μέχρι και το δώμα, δεν έχουν πλάκα, και αφού λέει και ανεξαρτήτως διαστάσεων. Μπορούν να τοποθετηθούν όμως στα πλαγιά όρια ως εσοχές; Ναι, λέει το Άρθρο 14. Δοκάρι δεν δείχνω, αλλά ρωτώ αν μπορεί να μπει…😊

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς τα δοκάρια είναι εσοχές παρά το πλάγιο όριο σύμφωνα με την 4 του 14. Αν μπουν δοκάρια γίνονται κατακόρυφα διαμπερή σύμφωνα με τον ορισμό τους.

υγ. επιμένω, προσοχή στις πλάγιες ...

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.