Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υποχρεωτική επί πενταετία η φύλαξη των αποδείξεων


Engineer

Recommended Posts

Οι φορολογούμενοι πρέπει να διακρατούν τα δικαιολογητικά και τις αποδείξεις των φορολογικών δηλώσεων των ετών από το 2010 ως και το 2015, καθώς αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, διευκρινίζει με σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία -από το 1994- προβλέπει 5ετή υποχρέωση για τους φορολογούμενους να κρατούν τις αποδείξεις δαπανών και άλλα δικαιολογητικά προκειμένου να τα επιδείξουν σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου, σημειώνει το υπουργείο.

 

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για «ορισμένα δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι» και επισημαίνει τα ακόλουθα:

 

1. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κ.λπ.), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κ.λπ.

 

2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.

 

3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010 – 2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

 

4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κ.λπ. (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τα σχετικά θέματα με δελτία Τύπου, αλλά και με ανακοινώσεις – δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας». Όπως αναφέρει «κάθε άλλη “αναφορά», “διαρροή» κ.λπ. που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη».

 

Πηγή: http://web.tee.gr/υπ...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Μονο στο ελλαντα βάζουν τον κόσμο να κρατάει χαρτάκια... Η χωρα της χαρτούρας και αγιος ο θεός

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σχετικό - άσχετο αλλά οι αποδείξεις από τα μηχανάκια χρεωστικών καρτών φυλάσσονται και αυτές ή θα υπάρχει ηλεκτρονική διασταύρωση των συναλλαγών αν ζητηθεί μελλοντικά? Τι ρωτάω και εγώ τώρα ε...?

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Τα αστροπελέκια που είχαν σκαρφιστεί τη συλλογή αποδείξεων (και όχι όλων βεβαίως-βεβαίως) και την φύλαξή τους (σε χαρτόκουτα;;; ) επί πενταετία, και αυτοί που τους διαδέχτηκαν και συνέχισαν αυτή τη γελοιότητα, αλήθεια, είχαν και έχουν επίγνωση, του ότι ύστερα από λίγο καιρό, οι περιβόητες αποδείξεις των ταμιακών μηχανών, καταντούν -στην καλύτερη των περιπτώσεων- κάτι γυαλιστερά λευκοκίτρινα χαρτάκια; Άχρηστα και επικίνδυνα ζωντόβολα, απόφοιτοι οικονομικών και μανατζερίστικων σχολών, με μάστερ βλακείας.

Μην μου πεις ότι δεν τις έχει βγάλει φωτοτυπία μία προς μία?? :P

 

ΥΓ: Δεν συμφωνώ με τις εκφράσεις σου όμως, να λέμε του στραβού το δίκιο (αλλά ένα "λικε" από μένα το πήρες πάραυτα...)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολυ πιο παλια ειχαν ζητησει (η δου) ενος εδω να προσκομισει παλιοτερα στοιχεια για ελεγχο. Λιγα αποφαγια στη σακουλα με τα χαρτια και αφημα της σακουλας στην αυλη (επαρχια) αρκουσε για να κανουν παρτυ τα ποντικια. Εσεις αν ησασταν εφοριακος θα βαζατε τα χερακια σας σε μια σακουλα μεσα στη βρωμια?  :mrgreen:

Δεν μας παρατανε ησυχους πια!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάναν τώρα ντόρο για 5 σακλουλάκια αποδείξεων και τι θέλετε ωρέ? Να πάρουμε άλλο ένα , 5 εκατομμύριο Δημ. Υπα. να τις ελένξουν τώρα? Αντε, βάλτε τις κάτω από τα κρεβάτια σας

Link to comment
Share on other sites

Πριν το 2010 να τις πετάξουμε, αν εχουμε?

 Με αυτους που εχουμε πανω μας...ποτε δεν εισαι σιγουρος. Ποιος ξερει τι θα ζητησουν αν γινει ελεγχος.

Εγω θα τις κρατησω....σε κουτα στην αποθηκη!!!

Link to comment
Share on other sites

Μην μου πεις ότι δεν τις έχει βγάλει φωτοτυπία μία προς μία?? :P

Πλαστικοποίηση θένε.

 

Edited by Arche
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.