Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων


Engineer

Recommended Posts

Στην ενιαία είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φόρων θα προχωρήσει η κυβέρνηση από την 1/1/2017 (ημερομηνία σύνδεσης του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα). Τη λειτουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος παραδεχόμενος (σε απάντηση σχετικής ερώτησης της «Ημερησίας») ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία αν δεν «μπουν»στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όσοι αδυνατούν η αποφεύγουν να πληρώσουν σήμερα τις δυσανάλογα υψηλές, σε σχέση με την πτώση των εισοδημάτων μετά την κρίση, ασφαλιστικές εισφορές με βάση τις ισχύουσες ασφαλιστικές κατηγορίες.

 

Ο κίνδυνος είναι ορατός καθώς σήμερα σχεδόν οι 8 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες (το 74,4%, οι 218.000 σε σύνολο 293.000) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως...7.500 ευρώ.

Αν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές δεν... αυξηθούν, θα ανοίξει νέα «τρύπα» στο Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης και θα τεθεί θέμα μειώσεων σε...όλες τις συντάξεις, προειδοποιούν τα στελέχη των Ταμείων.

 

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

 

Το στοίχημα για την κυβέρνηση, όπως είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, είναι να χτυπηθούν ταυτόχρονα και η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. «Επιδιώκουμε όχι μόνο ισονομία, αλλά, και διεύρυνση τόσο της εισφοροδοτικής βάσης για τις ασφαλιστικές εισφορές, για το ασφαλιστικό σύστημα, όσο και της φορολογικής. Γιατί έτσι όπως οργανώνεται το σύστημα, και η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή, θα υποστούν σημαντικά πλήγματα», δήλωσε.

 

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

 

Για τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού (τον οποίο προέβλεπαν τα προηγούμενα Μνημόνια) ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκίνησε ήδη από την Παρασκευή συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη στη βάση Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών των δύο υπουργείων που έχει υπογραφεί. Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει να λειτουργήσει Κεντρικό Μητρώο υπόχρεων για την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) και έως τις 31/12/2016 να έχει πιλοτικά «στηθεί»για να λειτουργήσει η ενιαία βάση για την είσπραξη εισφορών και φόρου εισοδήματος υπό τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

 

Posted Image

 

Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, ως ο κεντρικός υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην συγκρότηση Επιτροπής για τον ανακαθορισμό των ασφαλίστρων με βάση το εισόδημα. Πρόκειται για μεικτή τεχνική επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, εκπροσώπων φορέων των Ανεξάρτητων Απασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου που θα μελετήσει και θα διατυπώσει προτάσεις για τον εξορθολογισμό της εισφοροδοτικής ικανότητας των Ανεξάρτητων Απασχολουμένων στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

 

ΥΠΕΡ ΤΩΝ «ΑΔΥΝΑΜΩΝ»

 

Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε, πάντως, ότι στόχος της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού είναι «να συγκρατήσουμε την δημοσιονομική δαπάνη με τρόπο, όμως, κοινωνικά και ταξικά μεροληπτικό υπέρ των πιο αδύναμων, υπέρ εκείνων που για χρόνια είναι έξω από την αγορά εργασίας».

 

Πηγή: http://www.imerisia....pubid=113887810

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αφού βγάζουμε τόσα λεφτά γιατί δεν παραιτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι να γίνουν ελέυθεροι επαγγελματίες??? Δεν τους κόβει καθόλου?!?!?!? Ανοιχτή είναι η αγορά για όλους!!!!

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

καλα μονο 293.000 ειναι οι ελευθεροι επαγγελματιες ;;;

Λιγοτεροι ειναι. 283.000

Καπου το έχασες στην προσθεση

Link to comment
Share on other sites

Μπα, καλά τα λέει, είναι και οι >50.000, απλά δεν τους κάνανε κατηγορία διότι είναι μόνο μία γραμμή (θα έπρεπε, για λόγους ομοιογένειας της παρουσίασης, αλλά δεν..).

Link to comment
Share on other sites

Είναι προφανές ότι το πρόβλημα για την παρούσα (κι όχι μόνο) κυβέρνηση ΔΕΝ είναι ότι υπάρχουν συνάδελφοι που πραγματικά κόβουν από ένα έως πέντε τιμολόγια / έτος (κι αυτά του 100αρικου).

Είναι πολλοί κι είναι σε όλους τους κλάδους των Ελ. Επαγγελματιών.

 

Το πρόβλημα για την κάθε (αστική) κυβέρνηση είναι να βρει τρόπο να πάρει κι από αυτούς φόρους και εισφορές που αναλογούν σε εισοδήματα 10πλάσια και βάλε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από σημερινη εμφάνιση του Κατρού .... στον Παπαδάκη ...

"Πάμε σε ένα ενιαίο φορέα και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είναι οι μισθωτοί αυτοί που θα πληρώνουν τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών."

 

Στο 0:25 το σχετικό εδώ.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Απο που προκύπτει ότι οι μισθωτοί πληρώνουν τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών; Είναι αισχρός και τραγικός. Μιλάει πάντα για κανόνα του 20% εισφορά, όταν το πραγματικό ποσοστό είναι 38-39%. ΚΑΝΕΝΑΣ μισθωτός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δε δίνει τόσα λεφτά. ΚΑΝΕΝΑΣ δε δίνει 29% φορολογία από το πρώτο ευρώ και 75% και 100% προκαταβολή. Είναι ξεκάθαρο ότι δε θέλουν επιχειρηματικότητα στο ελλάντα. Για να βγάλει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας καθαρά 1200€, που είναι ένας μέσος μισθός του δημοσίου, πρέπει να βγάλει καθαρά 4500-5000€ το μήνα. Βγαίνουν τόσα χρήματα; Και όταν βγαίνουν, άμα βγαίνουν, αυτό γίνεται με εργασία 30 ημέρες το μήνα από 16-17 ώρες ανά ημέρα. Και λέγαμε τους προηγούμενους τραγικούς. Μας θέλουν εκτός Ελλάδας. Δουλεύουμε για τους γνωστούς αργόμισθους.

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Οι μισθωτοί δεν πληρώνουν άμεσα τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και δεν πληρώνουν σαφώς τις συντάξεις όλων των ΕΕ. Επίσης υπάρχουν και μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, εκτός του δημοσίου.

Το "όχι άμεσα" έχει να κάνει στις συνεχείς μειώσεις του εισοδήματός τους, για τις ίδιες ώρες εργασίας, χωρίς να εξετάζεται ποιοι από αυτούς κάνουν την δουλειά τους και ποιοι όχι.

Το "όχι όλων των ΕΕ", έχει να κάνει στην διάκριση των ΕΕ, σε αυτούς που πληρώνανε εισφορές και τους υπόλοιπους, όπως επίσης και στα αδήλωτα εισοδήματα.

 

Και να πώ και το τελευταίο..... άντε και το ΤΕΒΕ, είχε πλαφόν σαν και μας. Η αναφορά της αμοιβής μας σε 10 μεριές (Εθνική, ΤΕΕ, Πολεοδομίες, και δεν ξέρω πού αλλού), εκτός της εφορίας ήταν υποχρέωση μόνο δική μας. Αρκετοί άλλοι κλάδοι μπορούσαν να κρύψουν ότι θέλουν....

 

Θα συμφωνήσω ότι κάθε κυβέρνηση δυσκολεύεται να φορολογήσει τα μεγάλα εισοδήματα και εκεί είναι το πρόβλημα. Μου κάθεται κάπως όμως να μην υπάρχει κανένας τρόπος να το κάνουν.

 

Μου κάνει και μένα εντύπωση ο αριθμός των ΕΕ. 300Κ ΕΕ, 700Κ ΔΥ.....1 εκατομύριο, και 1,5μ άνεργοι 2,5. Όλοι οι υπόλοιποι είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι; Πόσοι αναλογούν σε κάθε επιχείρηση κατά μέσο όρο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.