Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αμόλυβδη: Φορολογία το 68% της Τιμής που Πληρώνει ο Έλληνας Καταναλωτής στην Αντλία


Engineer

Recommended Posts

Με την τιμή του αργού να βρίσκεται κάτω από τα 30 δολ. το βαρέλι στις διεθνείς αγορές, έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας το ερώτημα: «Γιατί ο καταναλωτής δε βλέπει ανάλογη μείωση στην αντλία;» Όμως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αλλά και όπως έχει αναδείξει πολλές φορές το energia. gr (βλ. πιο πρόσφατα εδώ), ο βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της τελικής τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα δεν είναι το αργό πετρέλαιο, αλλά οι φόροι και οι δασμοί, οι οποίοι σήμερα αντιστοιχούν στο 68% της τιμής της αμόλυβδης.

 

Ειδικότερα, η τιμή του αργού αποτελεί μόλις το 23% της τιμής της αμόλυβδης προ ΦΠΑ, ή το 28% μετά από ΦΠΑ. Αλλά, όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η τιμή του αργού μειωθεί περαιτέρω κατά 50%, τότε ο καταναλωτής θα δει μείωση στην τιμή της αντλίας μόλις κατά 14%, δηλ. το ήμισυ του 28% που προαναφέραμε ή περίπου 20 λεπτά ανά λίτρο. Κι αυτό γιατί, όπως δείχνουν κι οι παρακάτω αναλυτικοί πίνακες, σήμερα με τον ΕΦΚ να αποτελεί σχεδόν το 49% της τελικής τιμής της αμόλυβδης και τον ΦΠΑ και τους λοιπούς φόρους περίπου το 19%, το ποσό που πληρώνει ο καταναλωτής αποτελεί κατά 68% φορολογία και όχι κατανάλωση καυσίμου. Μάλιστα, στην υποθετική περίπτωση της μείωσης της τιμής στο αργό, ο Έλληνας καταναλωτής θα πληρώνει στην τελική τιμή κατά 77% περίπου φόρους και όχι καύσιμο.

 

Αναλυτικά το πώς διαμορφώνεται η τελική τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα σήμερα και στην υποθετική περίπτωση που υπάρξει μείωση της διεθνούς τιμής του αργού κατά 50%:

 

Posted Image

 

 

Η Ελλάδα παραμένει η φτηνότερη χώρα στην περιοχή

 

Τέλος, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η Ελλάδα παραμένει η φτηνότερη χώρα στην περιοχή όσον αφορά τα καύσιμα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ για την τιμή της αμόλυβδης προ φόρων και δασμών στις μεσογειακές χώρες-μέλη της Ένωσης απεικονίζονται στο παρακάτω διάγραμμα:

 

Posted ImageΠηγή: http://www.energia.g...p?art_id=101381

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.