Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οι 10 πιο «πράσινες» χώρες του κόσμου – Πού βρίσκεται η Ελλάδα


Engineer

Recommended Posts

Τα διάσημα αμερικανικά Πανεπιστήμια Γέηλ και Κολούμπια σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) εδώ και 15 χρόνια καταρτίζουν έναν ετήσιο Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης που κατατάσσει 180 χώρες με κριτήριο της επιδόσεις τους στην προστασία των οικοσυστημάτων και της δημόσιας υγείας.

 

Στόχος είναι ο δείκτης να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αρμοδίων για τη χάραξη εθνικών περιβαλλοντικών πολιτικών.

 

Το 2016 καταγράφηκαν σημαντικές πρόοδοι στην κλιματική πολιτική, τη μετάβαση στις ΑΠΕ, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διατήρηση του νερού.

 

Συντονισμένες προσπάθειες δημιουργίας υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο τον κόσμο συνέτειναν στη δραματική μείωση των θανάτων από βακτήρια του νερού. Από το 2000 μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό μειώθηκαν κατά το ήμισυ από ένα δισεκατομμύριο σε 550 εκατομμύρια.

 

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες σε άλλους τομείς όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις. Για παράδειγμα μία στις τέσσερεις χώρες του δείκτη δεν διαθέτουν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Τα αλιευτικά πεδία βρίσκονται σε σημείο κατάρρευσης και η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 10% των θανάτων παγκοσμίως. Περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε χώρες με επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μεγαλύτερα από τα κοινώς αποδεκτά ως ασφαλή.

 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν συνδέεται με το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης αφού πλήττει τόσο τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει η Φινλανδία με σκορ 90,68. Η σκανδιναβική χώρα πετυχαίνει εντυπωσιακές επιδόσεις στους τομείς «Υγειονομικές Επιπτώσεις», «Νερό και Υγιεινή» και «Βιοποικιλότητα και Οικοσυστήματα».

 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση με άριστες επιδόσεις στην Γεωργία και το «Νερό και Υγιεινή» και πολύ καλές επιδόσεις στους «Υδάτινους Πόρους», τη «Βιοποικιλότητα και Οικοσυστήματα» και τις «Υγειονομικές Επιπτώσεις». Η χώρα μας αποτυγχάνει δραματικά στην προστασία των δασών και των αλιευμάτων, αλλά και στις κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές. Δείτε αναλυτικά εδώ.

 

Οι δέκα κορυφαίες χώρες είναι οι εξής:

 

1. Φινλανδία (90.68)

2. Ισλανδία (90.51)

3. Σουηδία (90.43)

4. Δανία (89.21)

5. Σλοβενία (88.98)

6. Ισπανία (88.91)

7. Πορτογαλία (88.63)

8. Εσθονία (88.59)

9. Μάλτα (88.48)

10. Γαλλία (88.20)

 

Πηγή: http://www.econews.g...es-yale-128067/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.