Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σύσταση επιτροπής συντονισμού για την επικαιροποίηση της νομοθεσίας ενεργειακής απόδοσης κτιρίων


Engineer

Recommended Posts

Το ΥΠΕΝ με απόφασή του προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση ενδεκαμελούς Επιτροπής Συντονισμού για την επικαιροποίηση της εθνικής νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

 

Σκοπός της Επιτροπής είναι η επικαιροποίηση της εθνικής νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και, κατά προτεραιότητα:

 

-ο προσδιορισμός των βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και δομικών στοιχείων (άρθρο 5 της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ και του ν.4122/2013),

 

-η αναθεώρηση των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης (άρθρο 3 της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ και άρθρο 4 του ν.4122/2013) και

 

-η κατάρτιση εθνικού σχεδίου αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας (άρθρο 9 της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ και του Ν.4122/2013).

Έργο της Επιτροπής είναι η διατύπωση εισήγησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με:

 

-τον καθορισμό των κτιρίων αναφοράς (τυπικών κτιρίων) του παραρτήματος III της οδηγίας 2010/31/ΕΕ

-τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης του παραρτήματος III της οδηγίας 2010/31/ΕΕ, που πρέπει να εκτι΅ώνται για τα κτίρια αναφοράς ΅ε στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων

-τα βέλτιστα από πλευράς κόστους επίπεδα ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και δομικών στοιχείων

-την αναθεώρηση της μεθοδολογίας υπολογισμού και των ελάχιστων απαιτήσεων για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων, όπως αυτές καθορίζονται με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και εξειδικεύονται με τις Τεχνικές Οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΟΤΕΕ),

-τον πρακτικό ορισμό των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας

-το εθνικό σχέδιο για την αύξηση των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας

-την τροποποίηση του Ν.4122/2013 και των εκδιδόμενων κατ' εξουσιοδότηση αυτού διοικητικών πράξεων.

 

Η επιτροπή θα στελεχώνεται από τους:

 

α) Βερροιόπουλος Μιχαήλ του Αντωνίου με Α∆Τ ΑΕ105961, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, με αναπληρωτή τον Αθανασίου ∆ημήτριο του Βησσαρίωνα με Α∆Τ ΑΖ541983, υπάλληλο του ΥΠΕΝ, αποσπασμένο στο Γραφείο Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

β) Σίτα Βασιλική του Κωνσταντίνου με Α∆Τ Φ040440, Προϊσταμένη της ∆ιεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΥΠΕΝ, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτές: (α) το Σουρή Γεώργιο με Α∆Τ Χ204140, Προϊστάμενο του Τμήματος Ενεργειακής Αποδοτικότητας της ∆ιεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας και (β) τη Γαλάτη Αγγελική με Α∆Τ ΑΕ039257, υπάλληλο της ίδιας ∆ιεύθυνσης.

γ) Αντωνακοπούλου Νικολία του Αντωνίου με Α∆Τ Τ864968, υπάλληλος της ∆ιεύθυνσης Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή το Γκούντουβα Βασίλειο του Αριστείδη με Α∆Τ Ξ173953, υπάλληλο της ίδιας ∆ιεύθυνσης.

δ) Στασινός Γεώργιος του Νικολάου με Α∆Τ ΑΚ704950, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή το ∆ούκα Χρυσόστο΅ο του Χρήστου με Α∆Τ Χ135720, μέλος του ΤΕΕ.

ε) Κίλιας Βασίλειος του ∆η΅ητρίου με Α∆Τ Χ012048, Γενικός ∆ιευθυντής ΚΑΠΕ, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτές: (α) τη Τζανακάκη Ευτέρπη του Ιωάννη-Μίνωα με Α∆Τ ΑΙ101548, προσωρινά ασκούσα καθήκοντα Προϊσταμένου του Τμήματος Κτιρίων της ∆ιεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, (β) τον Ανδρουτσόπουλο Ανδρέα του Βασιλείου με Α∆Τ Φ069065, υπεύθυνο Εργαστηρίου Ενεργειακών Μετρήσεων της ∆ιεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ και (γ) το Γιαννακίδη Γεώργιο του Παναγιώτη με Α∆Τ ΑΕ023548, υπεύθυνο Εργαστηρίου Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής της ∆ιεύθυνσης Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού του ΚΑΠΕ.

στ) Μπαλαράς Κωνσταντίνος του Αγγελή με Α∆Τ Χ055146, ∆ιευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ως τακτικό ΅έλος, ΅ε αναπληρώτρια τη ∆ασκαλάκη Ελένη του Γεωργίου ΅ε Α∆Τ Χ055145, κύρια ερευνήτρια του ΙΕΠΒΑ του ΕΑΑ.

ζ) Πάνου Θεόδωρος του Αναστασίου ΅ε Α∆Τ ΑΚ123712, Προϊστά΅ενος του Τ΅ή΅ατος Κατασκευών και ∆ο΅ικών Υλικών της ∆ιεύθυνσης Τυποποίησης του ΕΛΟΤ Α.Ε., ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Ευθυμιάδη Απόστολο του Ιωάννη με Α∆Τ ΑΖ083886, τεχνικό υπεύθυνο της Τεχνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ/ΤΕ 101 «Τυποποίηση ενεργειακής επίδοσης κτιρίων».

η) Κατσαρός Μιλτιάδης του Γεωργίου με Α∆Τ ΑΑ079065, Λέκτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Καραδήμα Κωνσταντίνο του Αγγελου με Α∆Τ Ρ111020, Αναπληρωτή Καθηγητή της ίδιας Σχολής.

θ) Καρέλλας Σωτήριος του Γεωργίου με Α∆Τ ΑΕ139463, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Πάλλη Πλάτωνα του Βασιλείου ΅ε Α∆Τ ΑΕ107402, υπ. διδάκτορα ΕΤΕΠ ΠΕ της ίδιας Σχολής.

ι) Αραβαντινός ∆ημήτριος του Γεωργίου με Α∆Τ ΑΗ651118, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Τσικαλουδάκη Αικατερίνη με Α∆Τ ΑΜ275051, Επίκουρη Καθηγήτρια της ίδιας Σχολής.

ια) Καραβασίλη Μαργαρίτα του Ισίδωρου με Α∆Τ ΡΟ39297, ειδική εμπειρογνώμονας σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας, ως τακτικό ΅έλος, με αναπληρωτή το Γκόνη Νικόλαο του Χρήστου με Α∆Τ ΑΙ691066, ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων.

 

Για τη Γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής ορίζεται ο Γρηγοριάδης Γρηγόριος του Κωνσταντίνου με Α∆Τ ΑΚ781168, υπάλληλος της ∆ιεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας, αποσπασ΅ένος από τη ∆.Ε.∆.∆.Η.Ε. Α.Ε., με αναπληρώτρια την Κουμεντάκου Αικατερίνη του Στεφάνου με Α∆Τ ΑΚ613509, υπάλληλο της ίδιας ∆ιεύθυνσης.

Δείτε όλη την απόφαση εδώ

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

... αν δεν έχασα το μέτρημα ... μέτρησα συνολικά 26 άτομα ...

ερώτημα σαφώς κακοπροαίρετο ... αυτοί θα πληρώνονται έξτρα ... από τους κατοίκους της χώρας ... για να μας φτιάξουν αυτά τα πράματα για να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια ... και να βοηθούμε ανάμεσα στα άλλα και το περιβάλλον ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

όχι καλέ 

τουλαχιστον ο νέος πρόεδρας (γ) θα πηγαίνει τζάμπα :mrgreen:

 

..

άμα μαζευτούν όλοι μαζί να μου γράψετε να πάω να βγάλω σέλφι (μέχρι τηλεδιάσκεψη τους κόβω)

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Όσο για την ια) Καραμπιρμπίλη ή ...   Καραβασίλη Μαργαρίτα του Ισίδωρου , ο ρόλος της είναι γνωστός από παλαιότερα . Βέβαια υπό του μανδύα των Οικολόγων Πρασίνων ..........

Για παράδειγμα http://antigoldgr.org/blog/2012/11/14/margarita-halkidiki/

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτό που βλέπω είναι οτι μετά το πέρας της επικαιροποίησης θα πρέπει ίσως να αναθεωρηθούν οι υπάρχουσες ΤΟΤΕΕ για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων με οτι αυτό συνεπάγεται(νέα έκδοση του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ,επιπλέον διάβασμα από εμάς κτλ...).

Link to comment
Share on other sites

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, όταν με το καλό εναρμονιστούν όλα τα παραπάνω που περιγράφονται στην εθνική μας νομοθεσία, να λάβει πρωτοβουλίες το αρμόδιο υπουργείο και να εξηγήσει στον κόσμο τι σημαίνουν όλα αυτά για τη ζωή του και τη τσέπη του. Δεν μπορείς να θεσπίζεις αυθαίρετα εθνικούς στόχους για ενεργειακή απόδοση κτιρίων και να μην ενημερώνεις τον ιδιώτη που πρέπει να το υλοποιήσει.

 

Απορίας άξιο είναι επίσης το γεγονός, πως από τη μια θεσπίζεις ως εθνικό στόχο "τα κτίρια μηδενικής κατανάλωσης" μέχρι το 2020 στο δημόσιο τομέα και επιτρέπεις το 2016 να υλοποιούνται έργα ενεργειακής αναβάθμισης που τα αποτελέσματα τους είναι "από την ενεργειακή κλάση Ζ στην ενεργειακή κλάση Δ ή Γ". Εκτός αν θεωρούν ότι αυτά τα κτίρια σε 3 χρόνια θα προχωρήσουν και σε άλλες επεμβάσεις.

 

Με τους αναιμικούς προϋπολογισμούς που ψηφίζονται είναι αδύνατο να καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους που έχουμε θεσπίσει και ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως χώρα και θεωρώ ότι με αυτό το τρόπο οδηγούμε σε ένα μηδενισμό και μια απαξίωση έναν κλάδο της οικονομίας που και μέσα στα χρόνια της κρίσης έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.