Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η μεταμόρφωση της Αθήνας τα τελευταία 150 χρόνια...


Engineer

Recommended Posts

Προτού περάσει η Αθήνα στην εποχή της αντιπαροχής, ήταν μια όμορφη πόλη. Η πανοραμική φωτογραφία από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 δείχνει την επέλαση των άκομψων πολυκατοικιών που σηκώνονται χωρίς σχέδιο και φροντίδα σε όλο το κέντρο της πόλης. Το λευκό χρώμα των νεόκτιστων έρχεται να τονίσει την αντίθεση με το σκούρο χρώμα των κεραμιδιών και των νεοκλασσικών σπιτιών της πρωτεύουσας.

 

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια δεν έμεινε σχεδόν τίποτα όρθιο. Μηχανικοί, αρχιτέκτονες και εργολάβοι έχουν πάρει το πράσινο φως από την πολιτεία να οικοδομήσουν τα πάντα. Δεν τηρήθηκε ούτε μια στοιχειώδης περιμετρική απαγόρευση για την προστασία της Ακρόπολης. Η Αθήνα, αν και σχεδιάστηκε στα χρόνια του Όθωνα να είναι όμορφη και λειτουργική μετά από περίπου 120 χρόνια ζωής, ισοπεδώθηκε για τις στεγαστικές ανάγκες που αυξήθηκαν τρομακτικά από την αστυφιλία.

 

Το 1834 εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο του Κλέντσε που τροποποίησε δυσμενέστερα το αρχικό σχέδιο των δύο αρχιτεκτόνων, Κλεάνθη και Σάουμπερτ, που έδιναν μια εκπληκτική εικόνα της Αθήνας με φαρδείς δρόμους, κήπους, πλατείες και εμβληματικά δημόσια κτίρια. Παρά τις συνεχείς τροποποιήσεις του πολεοδομικού σχεδίου (1837, 1843, 1847, 1856, 1860, 1862, 1864, 1919) η Αθήνα κατάφερνε να γοητεύει σε πείσμα των οικονομικών συμφερόντων και της πολιτικής σκοπιμότητας. Η αντιπαροχή όμως τη «δολοφόνησε»....

 

 

 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitou...e-lapse-vinteo/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

τερατούπολη Αν και γεννήθηκα εκεί είμαι ευτυχής που έφυγα μόλις τέλειωσα το στρατιωτικό Πρόλαβα στις αρχές της δεκαετίας του 70 κάποιες αλάνες αλλά και ρεματιές Τώρα πια είναι ένα τέρας αν εξαιρέσουμε την Πλάκα , το Εθνικό κήπο και της εγγύς περιοχή του Για την Πλάκα νομίζω ο συχωρεμένος ο Μπέης ήταν ένας λόγος που σώθηκε αυτό που σώθηκε και διατηρείται με ένα χρώμα διαφορετικό από της υπόλοιπη πόλη σαν μια όαση μέσα σε μια έρημο   

Link to comment
Share on other sites

Πολύ όμορφα τα βιντεάκια. Δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ πολεοδομικό σχέδιο. Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη διαθέτει αρκετά πράσινα πάρκα, μεγάλης έκτασης, στο κέντρο της που λειτουργούν ως χώροι αναψυχής. Ουσιαστικά αυτές οι πόλεις έχουν αναδείξει το ήδη υπάρχουν φυσικό κάλος της περιοχής και οικοδομήθηκαν γύρω από αυτό. Εμείς βέβαια χτίσαμε πάνω του (βλέπε Κηφισό ποταμό Αθήνα και Σικουάνα Παρίσι ή Σπρεε Βερολίνο).
 

Ίσως τα 400 χρόνια να ήταν πολλά και η ανάπτυξη μετά έκατσε κάπως στραβά.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Εγω ηθελα να ηξερα πως μπορουν και κοιμουνται τα βραδια τα μελη των διαφορων "αρχιτεκτονικων επιτροπων". Δεν εχουν τυψεις?

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρα ειναι η αθηνα κ για οποιον την ξερει καλα ειναι καλυτερη απ ο,τι ηταν πριν απο 20 κ 30 χρονια. Κ αν εχεις λεφτα κ χρονο ειναι ακομα καλυτερη.

 

Κ για οποιον ενδιαφερεται να την ψαξει παραπανω, οριστε κ ενα τελειο λινκ

http://athensopenmuseum.com/

Link to comment
Share on other sites

Όλα τα κέντρα των μεγαλουπόλεων είναι κάπως έτσι τι περιμένατε ο μίσος πληθυσμός της χώρας μένει. Υπάρχουν και προάστια της Αθήνας χάρμα ειδεσθε αρκεί να έχεις χρήμα... αλλιώς πολυκατοικία στην Πατησίων

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.