Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οι απαλλοτριώσεις θα κρίνουν τη λειτουργία της Ιόνιας Οδού


Engineer

Recommended Posts

Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΑΕ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η κεντρική αρτηρία από το Κομπότι έως και την Πέρδικα θα είναι σε θέση να δοθεί στην κυκλοφορία έως το τέλος του χρόνου, ενώ δυνητικά υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής και του τμήματος μέχρι τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό μέχρι τις αρχές του 2017.

 

Ωστόσο, αν δεν επιλυθούν άμεσα τα ζητήματα με τις απαλλοτριώσεις, θα υπάρχουν εκκρεμότητες σε κόμβους που δε θα είναι δυνατόν να λειτουργούν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε καθυστερήσεις παράδοσης και των έτοιμων τμημάτων στην κυκλοφορία, θέμα που θα αποφασίσει το Υπουργείο Υποδομών.

 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα με ιδιοκτησίες που δεν έχουν αποδοθεί, εντοπίζονται στο Νομό Ιωαννίνων στην περιοχή του Επισκοπικού, σε μια έκταση 2-3 χλμ. μετά το στρατόπεδο του Αβγού, που πρόσφατα απελευθερώθηκε, ενώ ζήτημα υπάρχει και με 5-6 ιδιοκτησίες στη συμβολή της Ιόνιας με την Εγνατία Οδό.

 

Αντίστοιχα, στους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας εκκρεμότητες με απαλλοτριώσεις υπάρχουν στον κόμβο Καμπής, στον ημικόμβο Αμμότοπου και στον κόμβο Γοργόμυλου.

 

«Το πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις είναι το πιο σοβαρό που αντιμετωπίζουμε διαχρονικά στην εξέλιξη του έργου. Τεχνικά και οικονομικά δεν υπάρχουν προβλήματα, καταφέραμε και καλύψαμε το χαμένο έδαφος με τα προβλήματα που είχαμε στις προμήθειες την περίοδο των capital controls και κατασκευαστικά είναι εφικτός ο στόχος να δοθεί το έργο στην κυκλοφορία πριν το τέλος του έτους.

 

Ωστόσο, όλα είναι υπό την αίρεση του τι θα γίνει με τις απαλλοτριώσεις. Ευτυχώς που υπάρχει και βοήθεια από κάποιους ιδιοκτήτες και καλή συνεργασία με τους Δήμους, στους οποίους και εμείς προσφέρουμε ανταποδοτικά, διαφορετικά το πρόβλημα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο», δήλωσε στον «Η.Α.» ο εργοταξιάρχης της ΤΕΡΝΑ ΑΕ στην Καμπή Κωνσταντίνος Μπάκας.

 

Κάποιες καθυστερήσεις παρουσιάζονται και σε σημεία που εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα και αυτή τη στιγμή οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες βρίσκονται εγκατεστημένες σε δύο σημεία, στον ημικόμβο του Αμμότοπου και στον κόμβο του Γοργόμυλου.

 

Όμως, αυτό δεν προβληματίζει ιδιαίτερα τον ανάδοχο, με τον κ. Μπάκα να κάνει λόγο για άριστη συνεργασία, διαπιστώνοντας πως οι εργασίες γίνονται με εντατικούς ρυθμούς και με επιπλέον προσωπικό που προσλαμβάνει η εταιρεία όπου αυτό απαιτείται.

 

«ΤΡΕΧΕΙ» ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η «Νέα Οδός ΑΕ», στο τέλος Ιανουαρίου η συνολική πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών στην Ιόνια Οδό άγγιζε το 68,62%. Πιο προχωρημένο είναι το έργο στην περιοχή της Ηπείρου με το τμήμα από το 145,7 χλμ. έως το 170 χλμ. που ανήκει στην ευθύνη του Εργοταξίου Καμπής να είναι ολοκληρωμένο στο 75% έχοντας ήδη ασφαλτοστρωθεί περισσότερο από το 60% του οδικού άξονα, και αυτό από το 170 χλμ.έως το 190 χλμ. που ανήκει στο Εργοτάξιο Πέρδικας να αγγίζει το 80%.

 

Εντατικοί είναι οι ρυθμοί των εργασιών στην περιοχή της Αμφιλοχίας και στη Γέφυρα Μενιδίου, με την κατασκευάστρια εταιρεία να θέλει να δώσει το κομμάτι της Αμφιλοχίας πριν το καλοκαίρι.

 

Σημαντική είναι επίσης η πρόοδος των εργασιών στην σήραγγα Κλόκοβας, που ξεκίνησε με την μεγαλύτερη καθυστέρηση, λόγω των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από τις τέσσερις συνολικά σήραγγες του έργου, η διάνοιξη αυτών της Μακύνειας, της Καλυδώνας και της Αμπελιάς έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή της μεγαλύτερης σήραγγας στην Κλόκοβα, με συνολικό μήκος 2.854 μέτρα, η διάνοιξη της οποίας πραγματοποιείται ταυτόχρονα και από τα δύο μέτωπα.

 

Στο τέλος Ιανουαρίου η εκσκαφή στο μέτωπο εισόδου προσέγγιζε τα 650 μέτρα, ενώ αντίστοιχα αυτή του μετώπου εξόδου ξεπερνούσε τα 990 μέτρα.

 

Ενώνεται η Γέφυρα Τσαγκαροπούλου

Μία από τις πιο δύσκολες τεχνικά προκλήσεις ήταν η Γέφυρα Τσαγκαροπούλου, η μεγαλύτερη από τις 24 γέφυρες που κατασκευάζονται στα περίπου 196 χιλιόμετρα του άξονα της Ιόνιας Οδού.

 

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη σε κεντρικό άνοιγμα (162 μ.) γέφυρα στην περιοχή της Ηπείρου, μετά από αυτές του Μετσόβου (235 μ.) και Βοτονοσίου (230 μ.), αντίστοιχη με τη Γέφυρα Περιστερίου (155 μ.) της Εγνατίας Οδού.

 

Η Γέφυρα Τσαγκαροπούλου, εννέα μεσοβάθρων, κατασκευάζεται με τη μέθοδο της προβολοδόμησης, η οποία χρησιμοποιείται στην περίπτωση μεγάλων ανοιγμάτων και υψών, σε περιοχές όπου δεν μπορεί να γίνει χρήση κλασικών ικριωμάτων ή η χρήση τους είναι ασύμφορη. Η μέθοδος αυτή συνήθως εφαρμόζεται για ανοίγματα 70 έως 300 μ.

 

Ο βαθμός δυσκολίας ήταν μεγάλος, κυρίως λόγω του μεγάλου ύψους, αλλά και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, κάτω από τις οποίες έπρεπε να προχωρήσει η κατασκευή του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

 

Πηγή: http://www.ypodomes.... - http://www.agon.gr/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.