Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υγρασίες σε διαμέρισμα


P.A.

Recommended Posts

Το είδα στην μελέτη θερμ. δεν το έχω διαπιστώσει.

 

Δλδ εμφάνιζαν στην μελέτη θερμομόνωσης ότι θα μπει μόνωση και στο Φ.Ο. και στην πράξη ουδέν?

Link to comment
Share on other sites

Από τις λήψεις της θερμοκάμερας και τις συμπυκνώσεις υδρατμών τι συμπέρασμα βγάζεις έχει ή δεν έχει θερμομόνωση οι δοκοί και τα υποστυλώματα?

Έχει ή δεν έχει μόνωση η τοιχοποιία και που

Edited by georgecv
Link to comment
Share on other sites

σε αντίστοιχης χρονολογίας κατασκευές που έχω συναντήσει η τακτική ήταν στους τοίχους υαλοβάμβακας και σε κολώνες δοκάρια τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Από τις θερμογραφικές συμπεραίνω ότι δεν έχει τίποτα στον Φ.Ο. αφού έχω πτώση και 6,5 C σε σχέση με τον εσωτερικό αέρα.

Link to comment
Share on other sites

Η ανυπαρξία θερμομόνωσης στο φέροντα οργανισμό, μπορεί να διαπιστωθεί με δύο τρόπους

- από το πάχος του δομικού στοιχείου (τελικό πάχος-πάχος φ.ο.-πάχος επιχρίσματος = πάχος θερμομόνωσης)

- από τον ήχο (οξύς ήχος=απουσία θερμομόνωσης)

Επίσης, οι μελέτες εκείνης της περιόδου (και όχι μόνο) ήταν για να εκδοθεί η άδεια. Το μόνο που ενδιέφερε μελετητές κι ελέγχοντες, ήταν να καλύπτεται το Κmax. Η ορθότητα της μελέτης και η δυνατότητα εφαρμογής της, ουδέποτε εξεταζόταν. Το πολύ πολύ να εφαρμοζόταν θερμομόνωση (με φελιζόλ) μόνο στην τοιχοποιία.  

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Θέλω να μοιραστώ με τους συναδέλφους του φόρουμ ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω, ελπίζοντας να πάρω κάποια χρήσιμη συμβουλή.

 

Το πρόβλημα εμφανίζεται στο ημιυπόγειο 3όροφης μεζονέτας (~65τ.μ. ο κάθε όροφος). Μέχρι πριν από δύο χρόνια και οι τρεις όροφοι (οι οποίοι έχουν εσωτερική επικοινωνία) κατοικούνταν και θερμαίνονταν με σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Μέχρι τότε δεν είχαν παρουσιαστεί στα 20 χρόνια ζωής της κατοικίας σοβαρά προβλήματα υγρασίας σε κανέναν από τους τρεις ορόφους και κυρίως στο υπόγειο που μας ενδιαφέρει.

 

Πριν από δύο χρόνια το ημιυπόγειο σταμάτησε να κατοικείται και να θερμαίνεται. Τότε για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα υγρασίας στο υπόγειο τα οποία είχαν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Εμφανίστηκαν κυρίως σε εσωτερικούς τοίχους σε ύψος περίπου από 20 έως 70 εκ. από το δάπεδο, ούτε πιο κάτω ούτε πιο πάνω. Επιπλέον εμφανίστηκε μόνο σε ένα σημείο σε εξωτερικό τοίχο. Σε όλα τα σημεία που εμφανίστηκε ήταν κυρίως στο "ψαχνό" του τοίχου και όχι σε γωνίες ή ακμές με ανοίγματα.
  • Εκδηλώνονταν με έντονο φούσκωμα και αποκόλληση του επιχρίσματος και μια μορφή "άσπρης μούχλας". Κανένα μαύρο στίγμα παρά μόνο αυτή η άσπρη μούχλα που μοιάζει με χιονονιφάδες.

Πέρυσι το καλοκαίρι έγινε μια πρόχειρη επέμβαση, με ξύσιμο του σοβά, στοκάρισμα και εκ νέου βάψιμο. Φέτος το χειμώνα βγήκαν οι ίδιες υγρασίες ακριβώς στα ίδια σημεία!!!

 

Η αρχική σκέψη μου είναι ότι επειδή γενικά η περιοχή φαίνεται να έχει υψηλή υδροφορία (αυτό επιβεβαιώνεται και από παρόμοια προβλήματα σχεδόν όλων των γειτόνων) η υγρασία είναι ανερχόμενη από τη θεμελίωση και άρχισε να εμφανίζεται όταν σταμάτησε να θερμαίνεται ο χώρος γιατί τότε σταμάτησε να "στεγνώνει" η υγρασία από την ενδοδαπέδια θέρμανση.

Η αισιόδοξη λοιπόν σκέψη που έκανα είναι ότι το νερό που υπάρχει κάτω από το δάπεδο δεν είναι τόοοοοσο πολύ και μόλις ξεκινήσει να θερμαίνεται πάλι ο χώρος, τότε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η απαισιόδοξη σκέψη που έκανα είναι ότι η εμφάνιση του προβλήματος μόλις σταμάτησε η θέρμανση του χώρου είναι απλώς σύμπτωση. Δηλαδή υπήρχε ανέκαθεν έντονη υγρασία προερχόμενη από τη θεμελίωση και απλώς τώρα (βοηθούντως και της έλλειψης θέρμανσης) η πλάκα του δαπέδου έφτασε σε ένα σημείο κορεσμού και το σύστημα της ενδοδαπέδιας "κολυμπάει" στο νερό. Αν ισχύει αυτό τότε δύσκολα θα λυθεί το πρόβλημα ακόμη και όταν θερμανθεί εκ νέου ο χώρος.

 

Το περίεργο(??) είναι ότι στο δάπεδο δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι από τα παραπάνω. Δηλαδή δεν έχει "κουφώσει" κανένα πλακάκι και ούτε υπάρχουν ίχνη υγρασίας στους αρμούς. Αν η ενδοδαπέδια "κολυμπούσε" στο νερό, δεν θα έβλεπα κάτι στους αρμούς? (υγρασία - μαύρισμα κλπ)

 

Το κύριο ερώτημα λοιπόν είναι πώς να αντιμετωπίσω το συγκεκριμένο θέμα, αν είναι δυνατόν, χωρίς να αρχίσω να ξηλώνω δάπεδα και να "σκαλίζω" την ενδοδαπέδια θέρμανση? Η επάλειψη των τοίχων (έως ~1μ) με ένα στεγανωτικό τσιμεντοειδές θα βοηθήσει ή απλώς θα κρύψει το πρόβλημα και αυτό θα σκάσει κάπου αλλού? 

 

Το θέμα με προβληματίζει ακόμη περισσότερο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σκόπευα να κάνω εσωτερική θερμομόνωση του χώρου με το Ν-Thermon της ΝΕΟΤΕΧ. Όμως αν δεν λύσω το πρόβλημα με τις υγρασίες φοβάμαι να προχωρήσω σε αυτή τη λύση καθώς μπορεί αυτές να δημιουργήσουν πρόβλημα σε οποιαδήποτε τέτοια επέμβαση και να "τινάξουν" την θερμομόνωση.

 

Οποιαδήποτε ιδέα ή συμβουλή επί του θέματος είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη

Link to comment
Share on other sites

Στο ημιυπόγειο ή υπόγειο?  Δεν το κατάλαβα  καλά ,  έχει και υπόγειο και ημιυπόγειο?.Ένα υγρασιόμετρο (προτιμότερο με διάνοιξη μικρής οπής ) θα σου πεί την υγρασία στο δάπεδο +συνδυασμός  με μια θερμοκάμερα από κάποιον έμπειρο θα σου δώσει μια σαφή εικόνα της κατάστασης. Αν έχεις τρομερά προβλήματα υπάρχουν λύσεις τύπου ανεστραμμένα φρεάτια

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.