Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αναπτυξιακός: Επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές έως 4,8 δισ. στην 4ετία


Engineer

Recommended Posts

Ένταξη επενδυτικών σχεδίων χωρίς την υποχρέωση ιδίας συμμετοχής, φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίας, 12ετές σταθερό φορολογικό καθεστώς για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ και ειδική επενδυτική μέριμνα για τα 9 νησιά που έχουν πιεστεί από το προσφυγικό, προβλέπει μεταξύ των άλλων ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

 

Αυτά ανέφερε το πρωί της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης σε ημερίδα με θέμα «Αναγκαιότητα επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας: Ο ρόλος του Αναπτυξιακού Νόμου» που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ).

 

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, μέσω του οποίου σε βάθος τετραετίας αναμένεται να «πέσουν» στην ελληνική οικονομία για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε αυτόν έως 4,8 δισ. ευρώ -έχει σταλεί στους Θεσμούς- δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί παράλληλα με το συνολικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας που θα κατατεθεί στους Θεσμούς για έγκριση έως τα τέλη του μήνα, αν και υπάρχουν πιέσεις από τους δανειστές να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά την εκπόνηση του Αναπτυξιακού Σχεδίου.

 

Επίσης εταιρείες με ζημιογόνες χρήσεις δεν θα αποκλείονται από την ένταξη στον νέο Αναπτυξιακό νόμο αν και με βάση τις τελευταίες μελέτες που υπάρχουν το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι κερδοφόρες. Σε ότι αφορά το σκέλος των φοροαπαλλαγών αυτές θα εκτείνονται σε βάθος 15ετίας, θα αφορούν σε έκπτωση στο φόρο εισοδήματος, θα σχηματίζεται και ειδικό αποθεματικό, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτική η ιδία συμμετοχή, η οποία όπως ειπώθηκε θα μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού είτε θα μπορεί ο επιχειρηματίας να χρησιμοποιήσει και αφορολόγητα αποθεματικά.

 

Παράλληλα τίθεται πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει το επενδυτικό σχέδιο το οποίο είναι: έως 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και έως 15 εκατ. ευρώ για όμιλο, ενώ οι δύο κλάδοι στους οποίους θα εστιάσει θα είναι: το Software Engineering made in Greece προκειμένου να αναδειχθεί η Ελλάδα σε πόλο προσέλκυσης επενδύσεων ΤΠΕ και η αγροδιατροφική αλυσίδα από το χωράφι μέχρι τον τουρισμό.

 

Παράλληλα στον σχεδιασμό είναι να υπάρξουν βελτιώσεις της νομοθεσίας για την προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων. Αυτό θα γίνει με την κατάθεση τριών τροπολογιών για: εγκατάσταση αλλοδαπών εταιρειών για παροχή ενδοομιλικών υπηρεσιών, χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδυτική δραστηριότητα και μείωση των ορίων για στρατηγικές επενδύσεις (fast track).

 

Ποια είναι τα 8 καθεστώτα ενίσχυσης

 

1. Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού: Αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό και μεταφορικά μέσα και θα δίνονται μόνο φοροαπαλλαγές, ενώ οι διαδικασίες θα είναι γρήγορες.

2. Γενική Επιχειρηματικότητα: Περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, leasing και επιχορήγηση μισθολογικού κόστους. Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία της ειδικής ενίσχυσης - δηλαδή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές, περιοχές με μείωση πληθυσμού πάνω από 30%, παραμεθόριες και νησιωτικές- θα μπορούν να λαμβάνουν και επιχορήγηση έως 70% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται.

3. Νέες ανεξάρτητες ΜμΕ: Προβλέπεται επιχορήγηση στο 70%, 100% φοροαπαλλαγές, leasing και κάλυψη μισθολογικού κόστους. Όσες επιχειρήσεις ανήκουν την κατηγορία της ειδικής ενίσχυσης, θα μπορούν να λάβουν και επιχορήγηση έως 100% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται.

4. Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜμΕ: Για μηχανήματα –εγκαταστάσεις η επιχορήγηση φθάνει 70%, προβλέπονται φοροαπαλλαγές, ενώ ενισχύεται το leasing και το μισθολογικό κόστος. Όσες επιχειρήσεις ανήκουν την κατηγορία της ειδικής ενίσχυσης θα μπορούν να λάβουν και επιχορήγηση έως 100% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται.

5 Συνέργειες και δικτυώσεις clusters: Για τη δημιουργία κοινών υποδομών θα μπορούν να λάβουν το 100% της επιχορήγησης, φοροαπαλλαγές, leasing και κάλυψη μισθολογικού κόστους.

6. Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί – Ταμεία Συμμετοχών: Προβλέπονται χρηματοδοτικά εργαλεία για κεφαλαιουχική συμμετοχή, δάνεια, εγγυήσεις δανείων, κ.α.

7. Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια – Αλυσίδες αξίας: Θα γίνει προκήρυξη προκείμενου ομάδα επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια στην οποία βρίσκονται ή κάποιο Πανεπιστήμιο να καταθέτουν πρόταση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος. Ο σχεδιασμός είναι να εγκριθεί μια τέτοια ομάδα ανά περιφέρεια.

8. Επενδύσεις μείζονος σημασίας (πάνω από 20 εκατ. ευρώ): Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 12 χρόνια ή φοροαπαλλαγή έως 5 εκατ. ευρώ. Αφορά επενδύσεις για πάνω από 20 εκατ. ευρώ ενώ η προϋπόθεση είναι για κάθε 1 εκατ. ευρώ να δημιουργείται έως 1 θέση εργασίας.

 

Γεωγραφικά κριτήρια: Ορεινές περιοχές, περιοχές μεγάλης πληθυσμιακής μείωσης (πάνω από 30% από το 2001-2011), παραμεθόριες περιοχές, μικρά νησιά (429 Δημοτικές ενότητες, 42% του συνόλου μόλις 16% του πληθυσμού και 3% του ΑΕΠ) και τα 9 νησιά που δέχονται πίεση από την έλευση προσφύγων και επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε οργανωμένους υποδοχείς ΒΕΠΕ, χώροι καινοτομίας, κ.α.

Ποιες επιχειρήσεις ενισχύονται: Εξωστρεφείς, καινοτόμες, δυναμικές σε όρους αύξησης της απασχόλησης, έχουν προκύψει από συγχώνευση (όχι από εξαγορές), ανήκουν στους κλάδους ΤΠΕ ή αγροδιατροφικό τομέα, δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία, είναι συνεταιρισμοί – ΚΟΙΝΣΕΠ.

 

Είδη ενίσχυσης: Φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση, χρηματοδοτική μίσθωση, επιδότηση μισθολογικού κόστους, χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ταχεία αδειοδότηση.

 

Πηγή: http://www.kerdos.gr...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.