Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πλημμύρα «επικών διαστάσεων» αν καταρρεύσει το φράγμα της Μοσούλης


Engineer

Recommended Posts

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ διοργάνωσαν μια συνάντηση ανώτατων διπλωματών και αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσουν την πιθανή κατάρρευση του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μοσούλης, η οποία θα δημιουργήσει μια καταστροφή "επικών διαστάσεων", κατά την πρέσβειρα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ.

 

Το φράγμα της Μοσούλης έχει διαρθρωτικά προβλήματα από την κατασκευή του τη δεκαετία του '80. Εάν καταρρεύσει, το τείχος του νερού που θα απελευθερώσει θα πλημμυρίσει την πυκνοκατοικημένη περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Τίγρη.

 

Η χθεσινή συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη συμπεριέλαβε την Πάουερ και τον Ιρακινό ομόλογό της, Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, καθώς και ειδικούς του σώματος μηχανικών του αμερικανικού στρατού, αξιωματούχους του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων, και άλλους ανώτατους διπλωμάτες.

 

"Οι εισηγήσεις για το φράγμα της Μοσούλης σήμερα ήταν τρομακτικές", είπε η Πάουερ σε δήλωση της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον οργανισμό. "Ενώ έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για πιθανή ρήξη, το φράγμα εξακολουθεί να κινδυνεύει από κατάρρευση".

 

"Σε περίπτωση ρήξης, είναι πιθανό να δημιουργηθεί σε ορισμένα μέρη κύμα ύψους 14 μέτρων, το οποίο θα παρασύρει τα πάντα στη διαδρομή του, μεταξύ των και ανθρώπους, αυτοκίνητα, οπλισμό που δεν έχει εκπυρσοκροτηθεί, απόβλητα και άλλα επικίνδυνα υλικά, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο τεράστια πληθυσμιακά κέντρα", είπε.

 

Η Πάουερ τόνισε ότι όλα τα μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι έτοιμα να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο που θα αποτελέσει "ανθρωπιστική κρίση επικών διαστάσεων".

 

Σύμφωνα με τη δήλωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας, περίπου 500.000 με 1,47 εκατομμύρια Ιρακινοί ζουν στο μονοπάτι καταστροφής που θα επηρεαστεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Το Ιράκ έχει υπογράψει συμφωνία με την ιταλική εταιρεία Trevi Group αξίας 273 εκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξουν και συντηρήσουν το φράγμα της Μοσούλης για 18 μήνες. Η Ιταλία έχει πει ότι σχεδίαζε να στείλει 450 στρατιώτες για να προστατέψει την περιοχή του φράγματος, το οποίο έχει μήκος 3,6 χιλιομέτρων και βρίσκεται κοντά σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

 

Το ΙΚ κυρίευσε το φράγμα τον Αύγουστο του 2014, αλλά το ανέκτησαν δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης δύο εβδομάδες μετά, με την εναέρια βοήθεια της συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει πει ότι λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει την κατάρρευση του φράγματος, ενώ προσπαθεί να υποβιβάσει τον κίνδυνο.

 

Πηγή: http://www.topontiki...ma-tis-mosoylis

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.